fbpx

Συνέντευξη - Βαβουράκη Ελένη - ΚΟΡΡΕΣ

Συνέντευξη Βαβουράκη Ελένη ΚΟΡΡΕΣ

Ελένη Βαβουράκη, MD, PhD, Ιατρικός σύμβουλος, ΚΟΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟIΟΝΤΑ Α.Ε.

PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η πλειοψηφία των γυναικών αντιμετωπίζει την εμμηνόπαυση με φόβο και ανησυχία, παρόλο που πρόκειται για μια βιολογική, φυσιολογική διαδικασία. Τι συμβαίνει στο δέρμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

ΕΛΕΝΗ ΒΑΒΟΥΡΑΚΗ: Το δέρμα επηρεάζεται σημαντικά από τη μείωση των οιστρογόνων που συμβαίνει στην εμμηνόπαυση, εμφανίζοντας απώλεια νερού, απώλεια όγκου, χαλάρωση, βαθιές ρυτίδες και κηλίδες γήρανσης.

Ας δούμε πιο αναλυτικά γιατί συμβαίνουν τα παραπάνω.

Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται, μειώνεται και η ροή αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων στο χόριο, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμα λιγότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα βασικά στρώματα της επιδερμίδας.

Υπολογίζεται ότι η αναπαραγωγική ικανότητα των κυττάρων της επιδερμίδας μειώνεται κατά 36%.

Αυτό συμβάλλει στη λέπτυνση της επιδερμίδας και τη μείωση της λειτουργίας του φραγμού της, με αποτέλεσμα την αύξηση της διαδερμικής απώλειας νερού και την ξηρότητα του δέρματος.

Τα οιστρογόνα σχετίζονται επίσης με την απόθεση λίπους στο γυναικείο σώμα και η μείωσή τους έχει ως συνέπεια τη μείωση του λίπους κάτω από το δέρμα του προσώπου, του λαιμού και των χεριών.

Στην κεράτινη στιβάδα η μείωση των λιπιδίων μετά την εμμηνόπαυση φθάνει στο 1/3 σε σχέση με τα πριν την εμμηνόπαυση επίπεδα.

Παράλληλα, το 30% του κολλαγόνου Ι & ΙΙΙ χάνεται στα 5 πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, αποτέλεσμα της μικρότερης παραγωγής και «επισκευής» του κολλαγόνου και της ελαστίνης λόγω μείωσης των οιστρογόνων.

Αυτή η βλάβη σε συνδυασμό με την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο κολλαγόνο και την απώλεια λίπους από το πρόσωπο, έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση και την εμφάνιση βαθιών ρυτίδων.

Επιπλέον, η σύνθεση μελανίνης αυξάνεται λόγω έλλειψης ρύθμισης από τα οιστρογόνα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καφέ κηλίδων γήρανσης στις περιοχές του δέρματος που έχουν εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία σε βάθος χρόνου, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια.

P.M & Ε: Καθώς λοιπόν οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, η όψη και η υφή του δέρματος αλλάζει. Ποια πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη ειδική φροντίδα για το δέρμα που δέχεται την επίδραση της μείωσης των οιστρογόνων;

Ε.Β.: Η φροντίδα του δέρματος μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να είναι εξειδικευμένη και να αντιμετωπίζει όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Πρέπει, δηλαδή, να προσφέρει βαθειά ενυδάτωση, να ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου, να αναπληρώνει τα χαμένα λιπίδια και να διορθώνει τις κηλίδες γήρανσης.

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της φροντίδας του ώριμου δέρματος έχει πια γίνει συνώνυμη της χρήσης και ορού, καθώς ο ορός, συγκρινόμενος με τις κρέμες ημέρας ή νύκτας, έχει υψηλότερη συγκέντρωση δραστικών συστατικών με πολύ στοχευμένη δράση ώστε μερικές σταγόνες να αρκούν για ολόκληρο το πρόσωπο και η υφή του είναι τέτοια που επιτρέπει άριστη απορρόφηση αυτών των δραστικών από το δέρμα.

P.M & Ε: Τι προσφέρουν τα φυτικά προϊόντα στη φροντίδα του δέρματος κατά την εμμηνόπαυση;

Ε.Β.: Φυτικά προϊόντα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για χιλιετίες σε τοπικές κρέμες, λοσιόν και άλλα παρασκευάσματα στο πλαίσιο της φροντίδας του δέρματος πολλών πολιτισμών ανά τον κόσμο.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι κλινικές και εργαστηριακές μελέτες στον τομέα της κοσμετολογίας έχουν εντοπίσει τα οφέλη μιας σειράς φυσικών συστατικών για την περιποίηση του δέρματος κι έτσι σήμερα είναι διαθέσιμα φυσικά προϊόντα περιποίησης, πλούσια σε πολυφαινόλες και φυσικά πεπτίδια με εξαιρετικά αντιοξειδωτική, λευκαντική και αντιγηραντική δράση, στοχευμένη στις αλλαγές του δέρματος μετά την εμμηνόπαυση, στη διατήρηση δηλαδή βασικών λειτουργιών του δέρματος στα προ- εμμηνόπαυσης επίπεδα.

P.M & Ε: Πώς η μάρκα καλλυντικών ΚΟΡΡΕΣ βοηθάει τις γυναίκες με ώριμο δέρμα να ενισχύσουν την ενυδάτωση και τη φροντίδα του δέρματός τους και να συνεχίσουν να νιώθουν λαμπερές;

Η ΚΟΡΡΕΣ από την αρχή της πορείας της έχει δεσμευτεί για την επιστημονική έρευνα πάνω στα φυσικά συστατικά, εστιάζοντας στα ελληνικά φυτά και βότανα.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητάς μας ανακαλύψαμε το μυστικό για υγιές, ανθεκτικό δέρμα ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση, στο εκχύλισμα του φλοιού της Λευκής Πεύκης, ενός αιωνόβιου δένδρου εξαιρετικής αντοχής, που επιβιώνει στις πιο υψηλές κορυφές στην οροσειρά της Πίνδου, φτάνοντας σε υψόμετρο έως και 2,500μ.

Σε έρευνα που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής και το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Λευκόδερμος Πεύκη διακρίθηκε για το ισχυρό αντιγηραντικό προφίλ της, ενώ κατέγραψε υψηλή αντιοξειδωτική απόδοση, αλλά και εξαιρετική λευκαντική δράση.

Το ισχυρό αυτό αντιγηραντικό ελληνικό συστατικό, το καταθέσαμε για πρώτη φορά στην παγκόσμια βιβλιοθήκη καλλυντικών συστατικών, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της παγκόσμιας βιομηχανίας καλλυντικών.

Με πρωταγωνιστικό συστατικό το εκχύλισμα του φλοιού αυτού του αιωνόβιου δένδρου, δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εντατικής φροντίδας του δέρματος μετά την εμμηνόπαυση, τη σειρά «Λευκή Πεύκη» που περιλαμβάνει κρέμα ημέρας, κρέμα νύκτας και ορό.

Εκτός από το εκχύλισμα Λευκής Πεύκης, η σειρά έχει πλήθος άλλων φυσικών δραστικών, από τα οποία θα ξεχωρίσω το φυσικό μείγμα πεπτιδίων – ένα συστατικό με στοχευμένη δράση στην ορμονο-εξαρτώμενη γήρανση που αποδεδειγμένα επαναφέρει την πυκνότητα και το ζωτικό νερό του δέρματος στα επίπεδα προ εμμηνόπαυσης.

Στα δραστικά περιλαμβάνονται επίσης φυτικά έλαια πλούσια σε ω 3-6-9 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την αναπλήρωση των λιπιδίων, καθώς και εξειδικευμένοι παράγοντες ενάντια στις κηλίδες γήρανσης, όπως το κρίνο της θάλασσας, το οποίο μάλιστα προέρχεται από την Κρήτη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι στην εμμηνόπαυση «αποκαλύπτεται» η δράση της τεστοστερόνης με την έκκριση παχύτερου σμήγματος, δίνοντας την εμφάνιση του λιπαρού δέρματος (και την τάση προς την ακμή των ενηλίκων σε μερικές γυναίκες, κυρίως στο κάτω μέρος του προσώπου) επειδή μειώνονται τα επίπεδα της Β-οιστραδιόλης, η οποία κάνει περισσότερο ρευστή την έκκριση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος.

Γι’ αυτό τον λόγο, όλα τα προϊόντα της σειράς «Λευκή Πεύκη» σχεδιάστηκαν να έχουν ελαφριά μη λιπαρή υφή και να απορροφώνται πολύ εύκολα, αφήνοντας το δέρμα με λαμπερή, νεανική όψη.

www.PharmaManage.gr 

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων