fbpx

Πώς Nα Ανοίξουμε Φαρμακείο με Λίγα Χρήματα

Φαρμακεία πολύ ακριβά, οικονομικές δυσκολίες, αλλαγές στο επάγγελμα…

Τα εμπόδια κάποιου νέου για να ανοίξει φαρμακείο είναι πολλά, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική δυνατότητα.

Εντούτοις, υπάρχουν λύσεις αν θέλει κάποιος να ανοίξει μόνος του φαρμακείο ή να συνεργαστεί, χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία.

Όλοι οι ειδικοί των οικονομικών συμφωνούν ότι παρόλη τη μείωση του τζίρου των φαρμακείων και την κρίση που μαστίζει σήμερα το επάγγελμα, η τιμή αγοράς ενός ενεργού φαρμακείου παραμένει πάρα πολύ υψηλή, γεγονός που δεν συνάδει με την ανάπτυξη του τζίρου και την αποδοτικότητα της επιχείρησης.

Επίσης το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων αυτών που πωλούν και των δυνατοτήτων αυτών που θέλουν να αγοράσουν, μεγαλώνει και για να ανοίξουν πλέον φαρμακείο, πολλοί νέοι φαρμακοποιοί δυσκολεύονται, διότι ακόμη και ο δανεισμός απ’ τις τράπεζες πρέπει να πληροί πολύ αυστηρά κριτήρια.

Για να ανοίξει λοιπόν κάποιος σήμερα φαρμακείο είναι όχι μόνο πιο δύσκολο, αλλά αναλαμβάνει και ένα μεγαλύτερο επιχειρηματικό ρίσκο.

Αυτό είναι πλέον γεγονός, διότι τα περισσότερα φαρμακεία σήμερα βρίσκονται σε δυσκολία ρευστότητας, η οποία επιδεινώνεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακούμε για φαρμακεία τα οποία κλείνουν ή βρίσκονται στα όρια της εκποίησης από τους πιστωτές τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μιας πανελλαδικής έρευνας που έγινε σε 502 φαρμακεία το Νοέμβριο του 2012, από την εταιρία ερευνών Marc ΑΕ, περισσότερα από 9 στα 10 φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας».

Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα.

Το 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο».

Στην πράξη μιλάμε για 4.000 φαρμακεία! Έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι σε ποσοστό 33,7% τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.

opening_a_pharmacy

Βλέπουμε λοιπόν ότι για να ανοίξει κάποιος ένα φαρμακείο πρέπει να πάρει στο έπακρον τις απαραίτητες προφυλάξεις πριν διαθέσει κεφάλαιο, είτε για να ανοίξει μόνος του, είτε για να συνεργαστεί, ειδικά όταν δεν διαθέτει σημαντικά κεφάλαια ή έχει περιορισμένες δυνατότητες δανεισμού.

Παρόλα αυτά, το άνοιγμα ενός φαρμακείου με λίγα χρήματα μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την προϋπόθεση να διερευνήσουμε προσεκτικά την αγορά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Η επιλογή ενός μικρού φαρμακείου

Το να ανοίξει κάποιος ένα μικρό φαρμακείο, γνωρίζοντας ότι θα έχει μια περιορισμένη δυνατότητα τζίρου και αποδοχών, είναι μια επιλογή ζωής.

Το κύριο πλεονέκτημα ενός μικρού φαρμακείου, είτε βρίσκεται σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε στην επαρχία, είναι ότι δεν χρειάζεται μεγάλο αρχικό κεφάλαιο.

Εντούτοις, ο οικονομικός σχεδιασμός της έναρξης αυτής της επιχείρησης θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη μελέτη και σύνεση και σε περίπτωση που καταφύγει κάποιος σε δανεισμό, να υπολογίσει την οφειλόμενη μηνιαία δόση ώστε να συνάδει με τον αναμενόμενο τζίρο, με το περιθώριο κέρδους και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Παράλληλα, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να υπολογίσει ένα έσοδο επαρκές ώστε να εξασφαλίσει έτσι μια αξιοπρεπή διαβίωση του ιδίου.

Επίσης, όπως συμβαίνει σε κάθε άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης, θα πρέπει να γίνει ένας προϋπολογισμός εσόδων εξόδων και να μελετήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα των φαρμακείων της περιοχής του, δηλαδή να μελετήσει καλά τον ανταγωνισμό του, προϋπολογίζοντας έτσι το ποσοστό πελατείας που μπορεί να κερδίσει.

Σε περίπτωση δανεισμού, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να διαθέσει τουλάχιστον 25% του συνόλου του κόστους με καθαρά ιδιωτικά κεφάλαια.

Γνωρίζοντας βέβαια ότι οι όροι δανεισμού των τραπεζών είναι πάρα πολύ αυστηροί και οι τραπεζίτες έγιναν πάρα πολύ απαιτητικοί και θέτουν πλέον αυστηρά κριτήρια και πλάνα χρηματοδότησης, η προσωπική συνεισφορά του δανειολήπτη είναι πλέον πολύ υψηλή.

Ανατρέχοντας σε συνεργασίες

Μια εύλογη λύση σήμερα, είναι οι συνεργασίες φαρμακοποιών σε ένα φαρμακείο. Αυτή η κίνηση όχι μόνο εξασφαλίζει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και ανεκτίμητη συνεργασία για καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

Με αυτήν την ενέργεια ,μπορούν δύο ή τρείς φαρμακοποιοί να ανοίξουν ένα μεγαλύτερο φαρμακείο και σε καλύτερο σημείο.

Άλλος τρόπος είναι να συστεγαστεί ένας νέος φαρμακοποιός με ένα παλιό και καλό φαρμακείο και να πάρει στην αρχή μικρό μερίδιο, λόγω έλλειψης χρημάτων και στη συνέχεια, αν μπορέσει οικονομικά, να αυξήσει τα μερίδιά του.

Αυτές οι συνεργασίες όμως προϋποθέτουν διάθεση των ατόμων για να δουλέψουνε μαζί, σύμπνοια και εμπιστοσύνη.

Για να αποφύγουν τις διενέξεις, τα συνεργαζόμενα άτομα, θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει και καταγράψει με λεπτομέρειες όλα όσα αφορούν τη συνεργασία τους, δηλαδή και οικονομικές απαιτήσεις και αρμοδιότητες.

Εφιστάται βέβαια η προσοχή σε περιπτώσεις με άνισες κατανομές του κεφαλαίου, καθώς ένας συνεργάτης με μικρό μερίδιο κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δικαίωμα λήψης αποφάσεων!

Το καλύτερο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θα ήταν οι συνεργαζόμενοι να έχουν ίσα μερίδια.

Εδώ θα αναφέρουμε ένα μεγάλο εμπόδιο σε τέτοιου είδους συνεργασίες, το οποίο είναι η νοοτροπία του Έλληνα να μην θέλει να συνεργαστεί.

Έτσι προτιμά να ανοίξει το δικό του “μικρό μαγαζάκι”, παρά κάτι μεγάλο και πιο δυναμικό.

Ανοίγοντας σε μια «απόμακρη» περιοχή

Μια άλλη επιλογή, όταν ο φαρμακοποιός έχει έλλειψη χρημάτων, είναι να πάει σε μια περιοχή χωρίς πολλούς κατοίκους ή σε μια κωμόπολη, ακόμη και σε παραμεθόριο περιοχή, για να επωφεληθεί ενός φθηνού ενοικίου και πιθανών φορολογικών ελαφρύνσεων .

Βέβαια εδώ τίθεται και το θέμα του τρόπου ζωής για ένα άτομο που έχει ζήσει στην πόλη και απομακρύνεται από φίλους και οικογένεια.

Μάλιστα σε φτωχά χωριά η αγοραστική δυνατότητα των κατοίκων είναι αρκετά μειωμένη και έτσι το ποσοστό του τζίρου τους σε παραφαρμακευτικά προϊόντα θα είναι πάρα πολύ χαμηλό. Φυσικά, αντισταθμιστικά, το κόστος ζωής εκεί θα είναι ανάλογα μειωμένο.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων