fbpx

Θα Ήθελα Ένα Αντικουνουπικό. Ποιο είναι το Κατάλληλο για Μένα;

Μικρά, ενοχλητικά και εμφανίζονται κάθε καλοκαίρι… Τα κουνούπια, αποτελούν ένα πρόβλημα για το οποίο πολλές φορές καταφεύγουμε στο φαρμακείο, αναζητώντας το κατάλληλο προϊόν. 

Έχουν όμως όλα τα αντικουνουπικά την ίδια αποτελεσματικότητα; Υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα και συνθέσεις ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός;

Θα Ήθελα Ένα Αντικουνουπικό. Ποιο είναι το Κατάλληλο για Μένα;

Κάντε τις κατάλληλες ερωτήσεις στους πελάτες σας, ανακαλύψτε τις ανάγκες τους και προτείνετε το κατάλληλο προϊόν!

Οι ερωτήσεις προς τους πελάτες σας στο φαρμακείο

Ερώτηση 1η: Για ποιον είναι το προϊόν;

Άνδρας 30 ετών: «Θα ήθελα ένα αντικουνουπικό προϊόν, με μεγάλη διάρκεια δράσης»

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Το προϊόν είναι για εσάς;».

Άνδρας 30 ετών: «Ναι. Αθλούμαι συχνά σε εξωτερικούς χώρους, και θα ήθελα ένα προϊόν με διάρκεια, ώστε να μην χρειάζεται συνεχής εφαρμογή»

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Υπάρχουν αρκετές επιλογές που καλύπτουν τις ανάγκες σας, όπως ένα  αντικουνουπικό σε μορφή spray, λοσιόν ή βραχιολιού. Δεν θα σας συνέστηνα κάποιο φυτικό προϊόν, καθώς συνήθως η διάρκειά τους δεν είναι μεγάλη».

Είναι γεγονός, πως ανάλογα με το είδος των υπαίθριων δραστηριοτήτων, θα πρέπει να επιλέγεται το κατάλληλο αντικουνουπικό. Τα αντικουνουπικά σε μορφή spray, είναι εύκολα στην εφαρμογή και μπορούν να ψεκαστούν με ασφάλεια στα ρούχα.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και μία λοσιόν, καθώς απορροφάται καλύτερα από την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία.

Τέλος, τα εντομοαπωθητικά βραχιόλια είναι βολικά και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν απευθείας στην επιδερμίδα. Μπορούν να φορεθούν για ώρες, χωρίς να υπάρχει ανησυχία για την εκ νέου εφαρμογή του προϊόντος, όπως θα συνέβαινε με το spray ή τη λοσιόν.

Γυναίκα 32 ετών: «Θα ήθελα ένα άοσμο αντικουνουπικό»

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Το προϊόν είναι για εσάς ή το παιδί σας;».

Γυναίκα 32 ετών: «Είναι για τον γιο μου, ο οποίος είναι 2 ετών και πολύ συχνά τον τσιμπάνε τα κουνούπια»

Θα Ήθελα Ένα Αντικουνουπικό. Ποιο είναι το Κατάλληλο για Μένα;

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Υπάρχουν προϊόντα με ειδική σύνθεση και χωρίς οσμή ειδικά για τα παιδιά. Θα σας πρότεινα ένα αντικουνουπικό σε μορφή spray ειδικό για τα παιδιά, ή κάποιο αντικουνουπικό αυτοκόλλητο, το οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε στο ρουχαλάκι ή το κρεβατάκι του παιδιού».

Καλό θα ήταν στα μικρά παιδιά να μην υπάρχει άμεση επαφή του αντικουνουπικού με τα χέρια, καθώς υπάρχει κίνδυνος, εάν δεν πλυθούν καλά, να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια ή στο πρόσωπο.

Καθώς δεν υπάρχουν αντικουνουπικά για βρέφη, συστήνεται η εφαρμογή τους στα ρούχα του μωρού, ώστε να υπάρχει προστασία, χωρίς άμεση επαφή του αντικουνουπικού με το δέρμα.

Μια καλή επιλογή είναι τα αντικουνουπικά αυτοκόλλητα και βραχιόλια, τα οποία δεν απαιτούν επάλειψη, ωστόσο προστατεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το παιδί.

Ερώτηση 2η: Γνωρίζετε τους κανόνες χρήσης ενός αντικουνουπικού;

Γυναίκα 25 ετών: «Το αντικουνουπικό προϊόν που χρησιμοποιώ μου προκαλεί ερεθισμό. Υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να προσέξω κατά τη χρήση του προϊόντος;»

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Σε οποιαδήποτε μορφή και αν είναι το αντικουνουπικό προϊόν που επιλέγετε (γαλάκτωμα, spray, gel), υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται, όπως το να προσέχετε να μην έρχεται σε επαφή το προϊόν με τα μάτια και το στόμα».

Κάθε αντικουνουπικό προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται. Αρχικά, θα πρέπει να επιλέγονται δερματολογικά ελεγμένα εντομοαπωθητικά προϊόντα από αξιόπιστες επώνυμες εταιρείες.

Επίσης να δίνεται προσοχή στην ημερομηνία λήξης του προϊόντος, καθώς επηρεάζει άμεσα την αποτελεσματικότητά του. Με τη βοήθεια του φαρμακοποιού, γίνεται η επιλογή της κατάλληλης σύνθεσης για τον κάθε τύπο δέρματος και τις εκάστοτε ανάγκες.

Προσοχή: Τα αντικουνουπικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω σε ερεθισμένο δέρμα ή τραύμα και στα χέρια (παλάμες) των παιδιών. Οι έγκυες – θηλάζουσες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν τη χρήση.

Ερώτηση 3η: Τι θα λέγατε για κάποιο εναλλακτικό/φυτικό προϊόν;

Άνδρας 28 ετών: «Θα ήθελα να αντικουνουπικό προϊόν χωρίς συνθετικές χημικές ουσίες»

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Φυσικά. Υπάρχουν φυτικά αντικουνουπικά χωρίς χημικά, τα οποία βασίζονται στην εντομοαπωθητική δράση ορισμένων αιθέριων ελαίων και είναι φιλικά προς το δέρμα».

Παρόλο που τα φυτικά αντικουνουπικά είναι πιο φιλικά προς το δέρμα, ωστόσο αδυνατούν να προστατέψουν από έντομα όπως το κουνούπι τίγρης και συνήθως είναι λιγότερο δυνατά σε ένταση και διάρκεια.

Ανάλογα τις ανάγκες και την ευαισθησία του δέρματος, μπορείτε να προτείνετε στους πελάτες σας, αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο.

Γυναίκα 26 ετών: «Μπορώ να προστατευτώ από τα κουνούπια χωρίς να εφαρμόσω κάποιο προϊόν στο δέρμα μου;»

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Μια καλή εναλλακτική και απόλυτα φυσική λύση που μπορεί και αντικαθιστά τα αντικουνουπικά προϊόντα, είναι η χρήση εντομοαπωθητικών αιθέριων ελαίων»

Τα αιθέρια έλαια, τόσο σε αρωματοποιητές χώρου, όσο και σε κεριά, είναι ικανά να απωθήσουν τα κουνούπια αποτελεσματικά. Αιθέρια έλαια που απωθούν τα κουνούπια και τις σκνίπες είναι το αιθέριο έλαιο σιτρονέλας, λεβάντας, βασιλικού, βανίλιας και μέντας.

Τα ενεργά συστατικά ενός αντικουνουπικού

Τρεις είναι οι δραστικές ουσίες που απαντώνται πιο συχνά στις συνθέσεις των αντικουνουπικών προϊόντων, οι οποίες καθορίζουν και την αποτελεσματικότητα του προϊόντος.

- DEET: Η πιο κοινή δραστική ουσία στα εντομοαπωθητικά, ιδανική για όσους μένουν έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι φόρμουλες με συγκεντρώσεις 30% ή χαμηλότερες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά άνω των δύο μηνών.

- Picaridin: Μερικά από τα καλύτερα σπρέι κατά των κουνουπιών περιέχουν το picaridin ως το κύριο συστατικό τους. Έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό με το DEET, δεν αφήνει λιπαρή αίσθηση και δεν θα καταστρέψει πλαστικά ή συνθετικά υλικά.

- Oil of Lemon Eucalyptus: Πρόκειται για ένα φυσικό δραστικό συστατικό που απωθεί τα κουνούπια, ωστόσο δρα για περίπου έξι ώρες, σε αντίθεση με άλλες δραστικές ουσίες που μπορούν να απωθήσουν τα κουνούπια για περισσότερες από 10 ώρες.

Φροντίδα για μετά το τσίμπημα

Όσο και αν προσέχουμε… πάντα υπάρχει η πιθανότητα ενός τσιμπήματος. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν ειδικά προϊόντα τα οποία καταπραΰνουν και ανακουφίζουν άμεσα την ερεθισμένη περιοχή.

Ειδικά τα παιδιά, χρειάζονται άμεση ανακούφιση από τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς το ξύσιμο με τα νύχια αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης ή πληγών στο δέρμα.

Ηλιάνα Ματιάκη, Φαρμακοποιός, MSc Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, MSc Γενετικής ΔΠΘ

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων