fbpx

Ταξίδια το Καλοκαίρι - Συχνά Προβλήματα και οι Συμβουλές στο Φαρμακείο

Το ταξίδι σε έναν μακρινό προορισμό, ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αποτελεί ένα όνειρο, κάτι για το οποίο ανυπομονούμε όλο τον χρόνο!

Όσο πιο μακριά ταξιδεύουμε ωστόσο, τόσο πιο πιθανό το ταξίδι, να μας επιφυλάσσει και ανεπιθύμητες εκπλήξεις.

Ποια τα συχνά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε στα ταξίδια; Συμβουλεύστε και προετοιμάστε κατάλληλα τους ασθενείς/πελάτες σας…

Ταξίδια το Καλοκαίρι - Συχνά Προβλήματα και οι Κατάλληλες Συμβουλές.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού;

Jet lag

Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός καλείται να προσαρμοστεί ξαφνικά σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα, τότε μπορεί να εμφανιστούν διάφορες διαταραχές. Πρόκειται για το Jet lag ή αλλιώς χρονική υστέρηση βιολογικού ρολογιού.

Εκδηλώνεται με διαταραχές ύπνου, πονοκεφάλους, κόπωση, μειωμένη εγρήγορση και συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, αίσθημα ψυχολογικής δυσφορίας.

Για να μειωθούν οι επιπτώσεις του Jet lag, συνιστάται η παρατήρηση του κοινωνικού βιορυθμού της χώρας αμέσως μετά την άφιξη, η σωστή διαχείριση του ύπνου και η έκθεση στο φως.

Αν η διάρκεια της παραμονής είναι μικρότερη από δύο ημέρες, θα πρέπει να διατηρείται ο βιορυθμός της χώρας αναχώρησης, για τις προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα, τα αλκοολούχα και τα καφεϊνούχα ποτά. Εάν χρειαστεί, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική ουσία με υπνωτική δράση, εξαιρουμένων των βενζοδιαζεπινών, για βραχυπρόθεσμο διάστημα έως πέντε ημέρες, ενώ η χρήση της μελατονίνης παραμένει αμφιλεγόμενη.

Ξηροφθαλμία

Ο ξηρός αέρας, κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων, προκαλεί δυσφορία στην όραση, ερυθρότητα και ξηροφθαλμία. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται όταν γίνεται παρατεταμένη χρήση φακών επαφής.

Ο κίνδυνος μόλυνσης των ματιών αυξάνεται και μπορεί να οδηγήσει σε έλκος του κερατοειδούς (κερατίτιδα). Τα έλκη κερατοειδούς μπορεί να περιορίσουν σημαντικά και μόνιμα την όραση ή ακόμη και να προκαλέσουν τύφλωση αν δεν θεραπευτούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με αεροπλάνο, είναι προτιμότερη η χρήση γυαλιών αντί  φακών επαφής. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες στο μέρος παραμονής, μπορούν επίσης να αυξήσουν τα προβλήματα στην όραση, ιδιαίτερα σε τροπικό περιβάλλον ή σε υψόμετρο (ξηρασία, μείωση του οξυγόνου).

Ο χειρισμός των φακών επαφής θα πρέπει να γίνεται με καθαρά και στεγνά χέρια. Θα πρέπει να καθαρίζονται με κατάλληλο προϊόν, αποφεύγοντας το νερό βρύσης ή το σάλιο και να φυλάσσονται σε ειδικό διάλυμα.

Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να έχουν μαζί τους κατάλληλες αντισηπτικές και θεραπευτικές οφθαλμικές σταγόνες, τεχνητά δάκρυα και ενυδατικό οφθαλμικό διάλυμα.

Θα πρέπει φυσικά να έχουν ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιά, καθώς και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Σε περίπτωση θολής όρασης ή πόνου, συμβουλεύστε τους ασθενείς σας να  αφαιρούν τους φακούς επαφής.

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, είναι καλύτερο να τους παραπέμψετε στον οφθαλμίατρο.

Ασθένεια κίνησης

Η ασθένεια κίνησης (κινέτωση), η οποία εμφανίζεται όταν ταξιδεύετε με όχημα (αυτοκίνητο, βάρκα, αεροπλάνο, λεωφορείο, τρένο), οφείλεται στην αντίθεση μεταξύ της κίνησης που καταγράφεται από τα μάτια και της ακινησίας του σώματος που γίνεται αντιληπτή από το εσωτερικό αυτί.

Οι εκδηλώσεις της, ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο: αίσθημα δυσφορίας στο πάνω μέρος του στομάχου, ναυτία και, στα μικρά παιδιά, αποστροφή για το φαγητό, κλάμα, ανησυχία ή/και χασμουρητό.

Σε δεύτερο χρόνο, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ωχρότητα, κρύος ιδρώτας, υπερσιελόρροια, έμετος, ζάλη, ταχύπνοια, πονοκέφαλος ή κόπωση.

Για την αποφυγή της κινέτωσης, συνίσταται η επιλογή ενός μέρους όπου η αίσθησης της κίνησης είναι μειωμένη (στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου, στη μέση του σκάφους ή του αεροπλάνου, στο παράθυρο δίπλα στο τρένο προς την κατεύθυνση του ταξιδιού).

Εάν τελικά εμφανιστούν συμπτώματα, συνίσταται το κλείσιμο των ματιών, ηρεμία και  καθαρός αέρας. Με το να κοιτάει κάποιος μακριά στον ορίζοντα, με το κεφάλι ακίνητο και αναπνέοντας βαθιά, η αίσθηση της κίνησης περιορίζεται αισθητά…

Φυσικά, το διάβασμα ή η οθόνη, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή το άφθονο φαγητό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα πρέπει να αποφεύγονται. Αλλά και το άδειο στομάχι ίσως επιδεινώσει την κατάσταση αυτή.

Συνιστώνται, κυρίως για τους ηλικιωμένους, γλυκά ή αλμυρά ποτά σε περίπτωση εμέτου για την αποφυγή αφυδάτωσης.

Οι φαρμακευτικές ουσίες των οποίων η χορήγηση συνίσταται για την ασθένεια κίνησης, είναι ορισμένα αντιισταμινικά (διμενυδρινάτη, διφαινυδραμίνη υδροχλωρική, μεκλοζίνη υδροχλωρική, προμεθαζίνη), η μετοπιμαζίνη, η σκοπολαμίνη (υοσκίνη), καθώς και το βοτανικό εκχύλισμα ginger (πιπερόριζα).

Φλεβική ανεπάρκεια

Η παρατεταμένη ακινητοποίηση σε καθιστή θέση κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού, αυξάνει τον κίνδυνο των διαταραχών της κυκλοφορίας του αίματος.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, κάψιμο ή οίδημα στον αστράγαλο ή το πόδι.

Μπορεί επίσης να προκληθεί φλεβίτιδα, με κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, τα συμπτώματα της οποίας είναι ερυθρότητα του δέρματος πάνω από την προσβεβλημένη φλέβα, αίσθημα θερμότητας, πόνος κατά την επαφή ή ακόμα και οξύς πόνος, κράμπες ή μούδιασμα σε περίπτωση εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Εάν υπάρχει ιστορικό φλεβοθρόμβωσης και ο ασθενής σας ταξιδεύσει για περισσότερες από έξι συνεχόμενες ώρες, συμβουλεύσετε τον για τη χρήση καλτσών συμπίεσης κατηγορίας ΙΙ, για ασκήσεις κάμψης/έκτασης αστραγάλου και για κατανάλωση άφθονου νερού.

Εάν το ταξίδι γίνεται με αεροπλάνο ή τρένο, συνίσταται τακτικό περπάτημα στον διάδρομο, φαρδιά ρούχα που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία και αποφυγή λήψης υπνωτικών φαρμάκων που μειώνουν την ικανότητα κίνησης και αυξάνουν τη φλεβική στάση.

Τα άτομα που έχουν ήδη πρόβλημα με φλεβίτιδα, θα πρέπει να λάβουν αντιθρομβωτική θεραπεία (π.χ. ασπιρίνη) τις ημέρες που προηγούνται του ταξιδιού.

Διάρροια των ταξιδιωτών

Η διάρροια των ταξιδιωτών, είναι μια εντερική λοίμωξη που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Οι περιοχές όπου υπάρχει ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης διάρροιας των ταξιδιωτών, περιλαμβάνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Ο κίνδυνος μόλυνσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της έκθεσης - από έναν αρκετά χαμηλό κίνδυνο, με την κατανάλωση ζεστών, μαγειρεμένων φαγητών και ροφημάτων που σφραγίζονται στο εργοστάσιο - έως έναν υψηλότερο κίνδυνο, με την κατανάλωση ωμών λαχανικών, φρούτων και νερού βρύσης. Ο πιο συνηθισμένος ένοχος είναι το βακτήριο E.coli.

Το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας, αφορά τη σωστή ενυδάτωση και αναπλήρωση των χαμένων υγρών λόγω της διάρροιας. Αξίζει να σημειωθεί, πως ένα αντιδιαρροϊκό φάρμακο, όπως η λοπεραμίδη, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των διαρροϊκών κοπράνων, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές σε άτομα με σοβαρές λοιμώξεις.

Στην περίπτωση της διάρροιας ταξιδιωτών, χρειάζεται άμεσα ιατρική συμβουλή και χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων σύμφωνα με τις ανάγκες και το προφίλ του ασθενούς. 

Ταξίδια το Καλοκαίρι - Συχνά Προβλήματα και οι Κατάλληλες Συμβουλές.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα των διακοπών, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι ασθενείς/πελάτες σας, την περίοδο του καλοκαιριού.

Ένα πολύωρο οδικό ταξίδι, μία μετακίνηση με το αεροπλάνο και η αλλαγή περιβάλλοντος, συχνά δημιουργούν άγχος αλλά και περιορισμένη πρόσβαση στην τουαλέτα.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι οι διατροφικές αλλαγές, καθώς κατά τη διάρκεια των διακοπών η κατανάλωση φρούτων, φυτικών ινών και νερού, είναι συνήθως μειωμένη.

Για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

- Ωσμωτικά υπακτικά: Ουσίες που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το νερό, κάνοντας πιο μαλακά τα κόπρανα και αυξάνοντας τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου (μακρογόλη, πολυαιθυλενογλυκόλη, λακτουλόζη, γλυκερίνη)

- Βότανα: To ψύλλιο, η σέννα, η αλόη και ο λιναρόσπορος, που περιέχονται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής, βοηθούν αποτελεσματικά στην ανακούφιση από την περιστασιακή δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).         

Βασιλική Τσαντήλα, Φαρμακοποιός 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων