fbpx

Ο Ασθενής με Διαβήτη Τύπου 2 στο Φαρμακείο

Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη στην Ελλάδα. Για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της πολύπλευρης παθολογίας της νόσου αυτής, απαιτείται εκτός από πολύ καλή ενημέρωση των ασθενών και συνεχής παρακολούθηση και υποστήριξη σε βάθος χρόνου, από μεριάς του φαρμακοποιού.

Ο Ασθενής με Διαβήτη Τύπου 2 στο Φαρμακείο.

Παθοφυσιολογία της νόσου

Ας θυμηθούμε πρώτα ότι η διάγνωση του διαβήτη βασίζεται στην επίδειξη επιπέδου σακχάρου στο αίμα μεγαλύτερου από 1,26 g / L μετά από νηστεία 8 ωρών ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μεγαλύτερου από 2 g / L. που σχετίζεται ταυτόχρονα με τυπικά συμπτώματα (πολυουρία, πολυδιψία).

Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 και διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 65 ετών.

Τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται συχνότερα σε ηλικίες μεταξύ 75 και 79 ετών. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει επίσης όλο και περισσότερους νέους, συμπεριλαμβανομένων εφήβων ακόμη και παιδιών.

Ο διαβήτης τύπου 2 παραμένει συχνά ασυμπτωματικός για αρκετά χρόνια.

Η κληρονομικότητα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 (έχουν εντοπιστεί περίπου 40 γονίδια) που σχετίζεται με έναν κακό τρόπο ζωής.

Μια δίαιτα που είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά ή υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με έναν καθιστικό τρόπο ζωής, οδηγεί σε παχυσαρκία, η οποία από μόνη της αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.

Επίσης, ορισμένα φάρμακα, ειδικά νευροληπτικά, εμπλέκονται στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Η υπεργλυκαιμία προκύπτει από τη μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων - ειδικά αυτών του ήπατος, των μυών και του λιπώδους ιστού - στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται με σκοπό να διευκολύνει τη διείσδυση της γλυκόζης στα κύτταρα.

Για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση σε ινσουλίνη που προκύπτει από αυτήν τη μειωμένη ευαισθησία, τα κύτταρα που εκκρίνουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας, αντανακλαστικά αυξάνουν την παραγωγή τους ... μέχρι να εξαντληθούν.

Η παραγωγή ινσουλίνης καθίσταται τότε ανεπαρκής και η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα.

Ερωτήσεις στο φαρμακείο

Έχω διαβήτη και με ανησυχεί ο κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα. Διατρέχω τέτοιο κίνδυνο, όντως;

Στην πραγματικότητα, ο διαβήτης θέτει σε κίνδυνο ανάπτυξης ουρολοίμωξης. Η μόλυνση αυτή όμως είναι συχνά ασυμπτωματική.

Διαφορετικά, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Ο γλυκαιμικός έλεγχος φαίνεται να είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σοβαρότητα της ουρολοίμωξης.

Ευτυχώς, τα προφίλ αντοχής των υπεύθυνων βακτηρίων είναι παρόμοια με αυτά του μη διαβητικού ασθενούς.

Πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντλία ινσουλίνης για διαβήτη τύπου 2;

Όταν ο ασθενής που βρίσκεται σε θεραπεία με ινσουλίνη δυσκολεύεται να εξισορροπήσει το σάκχαρό του στο αίμα ή χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης. Αυτή η συσκευή μπορεί να του αλλάξει τη ζωή, αρκεί να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η χρήση αντλίας ινσουλίνης είναι ευκολότερη από ό,τι σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, επειδή στον τύπο 2 οι ανάγκες είναι πιο σταθερές.

Εξακολουθώντας να επωφελούνται από την ενδογενή έκκριση ινσουλίνης, οι διαβητικοί ασθενείς τύπου 2 έχουν λιγότερη ανάγκη να μεταβάλλουν τους ρυθμούς ροής της.

Έχω ακούσει ότι ο γιατρός συνιστά σωματική δραστηριότητα. Για τι ακριβώς πρόκειται;

Πράγματι, στον διαβήτη τύπου 2, μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ανεξάρτητα από τη διατροφή και / ή την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι σε προγράμματα σωματικής άσκησης υπό επίβλεψη, όλοι οι τύποι δραστηριοτήτων είναι αποτελεσματικοί και σχετίζονται με σημαντική μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 0,5 έως 0,75%.

Αλλά τα οφέλη αυξάνονται κατά πολύ, με την παράλληλη απώλεια βάρους, τη μείωση της περιφέρειας της μέσης, την προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση του κινδύνου διαβητικής νευροπάθειας, τη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων και του προφίλ της αρτηριακής πίεσης.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων