fbpx

Μια Κούρα Βιταμινών για τον Χειμώνα

Καθώς οι χειμερινοί μήνες πλησιάζουν, απαιτούνται λύσεις προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να καταπολεμήσει την κούραση αλλά και τις εποχικές ιώσεις.

Ο φαρμακοποιός μπορεί να παίξει βασικό ρόλο παρέχοντας συμβουλές για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής αλλά και τα συμπληρώματα που μπορεί να προμηθευτούν οι ασθενείς-πελάτες του για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μια Κούρα Βιταμινών για τον Χειμώνα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα και οι «εχθροί» του

Όπως γνωρίζουμε, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να μας «υπερασπίζεται» απέναντι σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που εισβάλουν στον οργανισμό.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η κακή διατροφή, η χρόνια κούραση και το χρόνιο στρες, μπορούν να το αποδυναμώσουν.

Ορισμένες συνήθειες έχουν επίσης αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το κάπνισμα.

Στον αντίποδα, η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση δρουν ευεργετικά για το ανοσοποιητικό.

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι εποχές που το ανοσοποιητικό σύστημα «δοκιμάζεται».

Ανάμεσα στους συχνότερους ιούς που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο είναι οι ιοί που ευθύνονται για τις ρινοφαρρυγγίτιδες και τις αμυγδαλίτιδες.

Ο ιός της γρίπης και οι γαστρεντερίτιδες είναι επίσης υπεύθυνοι για τις ετήσιες επιδημίες.

Αλλά αυτή τη χρονιά, η πιο μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην COVID-19, η οποία δεν έχει εποχικότητα, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και για την οποία δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ούτε φάρμακο.

Οι συμβουλές σας

Διατροφή

Η σημασία της σωστής διατροφής μπορεί να αποτελέσει την πρώτη συμβουλή που θα δώσετε στον πελάτη σας. Είναι σημαντικό να τον ρωτήσετε για τις διατροφικές του συνήθειες και να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα.

Άσκηση και ξεκούραση σε ισορροπία!

Βιβλιογραφικά δεδομένα συσχετίζουν τον ανεπαρκή ύπνο με αύξηση των λοιμώξεων.

Ο ποιοτικός ύπνος, λοιπόν, σε συνδυασμό με άσκηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ασθενή-πελάτη σας, θα τον βοηθήσει να θωρακίσει τον οργανισμό του.

Συμβουλές υγιεινής

Απλές κινήσεις, όπως το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας, θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των ιώσεων.

Το φαρμακείο αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε ένα κέντρο ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλη Νοεμβρίου).

Οι απαραίτητες Βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Οι βιταμίνες C και D έχουν συνδεθεί περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

H βιταμίνη C είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και συνένζυμο για μια οικογένεια βιοσυνθετικών και ρυθμιστικών ενζύμων.

Χρησιμοποιείται σε μορφή συμπληρώματος, τόσο για την προφύλαξη, όσο και για την αγωγή κατά τη διάρκεια των ιώσεων.

Επειδή πρόκειται για υδατοδιαλυτή βιταμίνη που αποβάλλεται ταχέως μέσω των ούρων, γι’ αυτό σκευάσματα ελεγχόμενης αποδέσμευσής της μπορεί να αυξήσουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Θεωρείται ασφαλής βιταμίνη, με παρενέργειες που εμφανίζονται σε εξαιρετικά υψηλές ημερήσιες δόσεις.

Αν οι πελάτες σας επιθυμούν να λάβουν ένα φυσικό προϊόν, μπορείτε να τους προτείνετε Acerola.

Γνωστή κυρίως για τον ρόλο της στον μεταβολισμό φωσφόρου και ασβεστίου, η βιταμίνη D, θεωρείται επίσης ότι παρεμβαίνει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόσφατα, πολλές μελέτες συσχέτισαν τα επίπεδα της βιταμίνης D με την έκβαση των ασθενών με COVID-19.

Ειδικά για τη χώρα μας, τα δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον 6 στους 10 Έλληνες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Μια βασική αιτία για αυτό φαίνεται πως είναι, ότι οι Έλληνες υπερεκτιμούν την αφθονία ηλιακού φωτός στην πατρίδα μας, θεωρώντας ότι η έκθεση στον ήλιο καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 20-30 λεπτά την ημέρα, δεν εξασφαλίζει επάρκεια, αν δεν συνδυάζεται με πρόσληψη βιταμίνης D σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, η δοσολογία της βιταμίνης D που συστήνεται είναι: για μωρά μικρότερα του ενός έτους 400 Μονάδες (IU) / Ημέρα.

Για παιδιά και εφήβους 1000 Μονάδες (IU) / Ημέρα και για ενήλικες 2000-4000 Μονάδες (IU) / Ημέρα.

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 θεωρείται ότι είναι διπλός.

  • Πρώτον, η βιταμίνη D υποστηρίζει την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων στο αναπνευστικό επιθήλιο, καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανή τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2 και την ανάπτυξη συμπτωμάτων COVID-19.
  • Δεύτερον, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης σε λοίμωξη με SARS-CoV-2, το οποίο έχει θετική επίδραση στην έκβαση των ασθενών, καθώς η υπέρμετρη φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε συστηματικές εκδηλώσεις που αυξάνουν τη βαρύτητα και τις επιπλοκές της νόσου. Οι ειδικοί, βέβαια, τονίζουν ότι η βιταμίνη D δεν μπορεί να θεωρηθεί προληπτική ή θεραπευτική θεραπεία για τη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο με πολλές δράσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο με πολλές δράσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Ο ρόλος του στο ανοσοποιητικό είναι σπουδαίος, καθώς αποτελεί τμήμα της υπεροξειδικής δισμουτάσης, που είναι ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού και επιπλέον ασκεί προστατευτική δράση έναντι των λοιμώξεων.

Πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή είναι τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια κ.ά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τον ψευδάργυρο, βάση της ελληνικής νομοθεσίας, είναι 10mg.

Εχινάκεια

Ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η εχινάκεια.

Η μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση εχινάκειας τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην άποψη ότι καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα και τις λοιμώξεις που αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό, καθώς τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φαίνεται ότι η εχινάκεια (κυρίως εκχυλίσματα από το υπέργειο μέρος της Echinacea purpurea) έχει έναν ρυθμιστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείροντας την παραγωγή κυτοκινών, συμπεριλαμβανομένης της ιντερλευκίνης (IL) 1, IL-10 και του TNF-a.

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως αλλεργικές αντιδράσεις στο φυτό. Αντενδείκνυται η λήψη από άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, φυματίωση ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Πρόπολη

H πρόπολη είναι η ρητινώδης ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες για τη στεγανοποίηση και την απολύμανση της κυψέλης.

Πλούσια σε φλαβονοειδή, φαινόλες και τερπένια, διαθέτει αντιβιοτικές, βακτηριοστατικές, αντιιικές και ανοσοτροπικές ιδιότητες.

Η χρήση της εμφανίζει θετικά αποτελέσματα στις φλεγμονές των βλεννωδών μεμβρανών του στόματος και του ρινοφαρυγγικού συστήματος.

Προβιοτικά

Από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης, το έμβρυο παραλαμβάνει πλήθος προβιοτικών, τα οποία αναπτύσσονται δημιουργώντας τη γνωστή «εντερική χλωρίδα».

Αυτή παράγει ουσίες ικανές να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, να παράγουν φυσικά αντισώματα και βιταμίνες, και να διασπούν ίνες και τροφικά κατάλοιπα.

Άρα, τα προβιοτικά μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατέψουν από πιθανές μολύνσεις.

Με την πάροδο των χρόνων, όμως, τα προβιοτικά καταστρέφονται λόγω κακής διατροφής, στρες, φαρμάκων, αλκοόλ.

Έτσι, μπορείτε να προτείνετε στους πελάτες σας και τη λήψη ενός προβιοτικού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σοφία Καραϊσκου, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων