fbpx

Στοματική Υγιεινή και Φροντίδα

Η σωστή φροντίδα της στοματικής κοιλότητας, προϋποθέτει καλή γνώση των αναγκών, όπως επίσης και επιλογή των κατάλληλων προϊόντων και διαδικασιών, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση ερεθισμών, μολύνσεων και λοιμώξεων. Μερικές συχνές ερωτήσεις των πελατών σας και πώς να τους συμβουλεύσετε.

Μερικοί ορισμοί

Βακτηριακή πλάκα: Πρόκειται για ένα λεπτό μικροσκοπικό φιλμ, το οποίο εναποτίθεται συνεχώς σε όλη τη στοματική κοιλότητα, καθώς βακτήρια συγκεντρώνονται στην επιφάνεια των δοντιών.

Η βακτηριακή πλάκα μπορεί να εξελιχθεί σε πέτρα.

Ουλίτιδα: Είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση των ούλων, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Τερηδόνα: Αποτελεί χρόνια νόσο των σκληρών οδοντικών ιστών που οδηγεί σε απασβέστωση και συνεχή καταστροφή της αδαμαντίνης (σμάλτο) και της οδοντίνης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κοιλοτήτων στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού.

Οδοντική ευαισθησία: προκαλείται από την έκθεση των σωληναρίων, που διαπερνούν την οδοντίνη, σε τοξίνες και βακτήρια τα οποία καταστρέφουν το προστατευτικό σμάλτο

Λίγα λόγια για την ανατομία

Η στοματική κοιλότητα περιορίζεται πλευρικά από τις οδοντικές καμάρες. Το δόντι αποτελείται από τη μύλη και τη ρίζα.

Επιμέρους ιστοί του δοντιού είναι η αδαμαντίνη (καλύπτει το δόντι), η οδοντίνη (ο σκληρός ιστός που σχηματίζει τη μάζα του δοντιού), η οστεΐνη και ο πολφός.

Ο πολφός είναι ο μαλακός ιστός στο κέντρο του δοντιού, από όπου περνούν νεύρα και αγγεία. Η γραμμή των ούλων αποτελεί τη ζώνη εισαγωγής του δοντιού και η ρίζα το τμήμα του δοντιού που εισέρχεται στο φατνιακό οστό (υποδοχή δοντιού).

Ένας περιοδοντικός σύνδεσμος που αποτελείται από ίνες κολλαγόνου συνδέει το δόντι με την υποδοχή του.

Το περιοδόντιο αντιπροσωπεύει όλους τους υποστηρικτικούς ιστούς των δοντιών (ούλα, φατνιακό οστό, σύνδεσμοι).

Συχνές ερωτήσεις και οι συμβουλές σας

Οι συμβουλές οδοντιατρικής υγιεινής μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, αυτές που αφορούν την πρόληψη και αυτές που αφορούν τη φροντίδα.

Στοματική Υγιεινή και Φροντίδα.

Πώς να εξαλείψουμε την οδοντική πλάκα;

Ο μόνος τρόπος πρόληψης και αφαίρεσης της οδοντικής πλάκας είναι το τακτικό βούρτσισμα, πολλές φορές την ημέρα.

Ωστόσο, η πέτρα πρέπει να αφαιρείται μόνο από οδοντίατρο, οπωσδήποτε μια φορά τον χρόνο.

Είναι οι σκληρές οδοντόβουρτσες πιο αποτελεσματικές από τις μαλακές;

Η αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος δεν σχετίζεται με την σκληρότητα της οδοντόβουρτσας. Για τα ευαίσθητα δόντια και ούλα, μια μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη.

Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιούνται συνθετικές ίνες (νάιλον) με στρογγυλεμένο άκρο. Ο αριθμός των σειρών και η εμφύτευση των τριχών (ευθείες, πλάγιες, οδοντωτές), επηρεάζουν τα ούλα και τους μεσοδόντιους χώρους.

Θα πρέπει να προτιμήσουμε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πολύ αποτελεσματική στην αφαίρεση της πλάκας και στη μείωση της πέτρας. Πρέπει να χρησιμοποιείται απαλά, χωρίς τρίψιμο.

Όποια και αν είναι η ιδιαιτερότητα της οδοντόβουρτσας, συνιστάται αντικατάστασή της, μόλις οι τρίχες μαλακώσουν ή παραμορφωθούν, περίπου κάθε τρεις μήνες.

Τι χαρακτηρίζει μια καλή οδοντόκρεμα;

Μια καλή οδοντόκρεμα θα πρέπει να έχει καλή σταθερότητα, καλή καθαριστική δύναμη και κατάλληλη σύνθεση για το σμάλτο και την οδοντίνη.

Πρέπει να έχει καλή εφαρμογή στην οδοντόβουρτσα και να είναι ευχάριστη σε εμφάνιση και γεύση. Η επιλογή καθορίζεται επίσης από την χρώση των δοντιών και την υπερευαισθησία ή όχι των ούλων.

Είναι απαραίτητη η χρήση στοματικών διαλυμάτων;

Τα στοματικά διαλύματα ολοκληρώνουν τη δράση της οδοντόβουρτσας και παρατείνουν τη δράση της οδοντόκρεμας, περιορίζοντας τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας.

Μερικά είναι εμπλουτισμένα με φθόριο, ενισχύοντας το σμάλτο των δοντιών. Άλλα έχουν θεραπευτική χρήση, αυξάνοντας την αντίσταση των υποστηρικτικών ιστών του δοντιού ή μειώνοντας τις φλεγμονές.

Στοματική Υγιεινή και Φροντίδα.

Μπορούν τα στοματικά διαλύματα να αντικαταστήσουν το βούρτσισμα;

Ένα στοματικό διάλυμα δεν αντικαθιστά τη μηχανική δράση του βουρτσίσματος. Μπορεί να φτάσει σε δυσπρόσιτες περιοχές αλλά δεν απομακρύνει υπολείμματα τροφών.

Τα στοματικά διαλύματα με αντισηπτική δράση (π.χ. χλωρεξιδίνη), δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερο από δέκα ημέρες, καθώς υπάρχει κίνδυνος διατάραξης της ισορροπίας της στοματικής χλωρίδας ή εμφάνισης καφέ χρώματος στη γλώσσα και τα δόντια.

Μπορούν να αποτελέσουν προσωρινή θεραπευτική λύση όταν υπάρχουν έλκη, που κάνουν το βούρτσισμα πολύ επώδυνο ή αδύνατο, ενώ όσα περιέχουν αλκοόλη μπορεί να είναι ερεθιστικά για τους βλεννογόνους.

Πώς να προστατευθώ από την τερηδόνα;

Η προσθήκη φθορίου αποτρέπει την τερηδόνα καθώς ενσωματώνεται στους κρυστάλλους του υδροξυαπατίτη (απαραίτητο συστατικό του σμάλτου).

Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφεύγονται όξινα τρόφιμα όπως σάκχαρα, αναψυκτικά, κρασί, φρούτα (λεμόνι, μήλο, πορτοκάλι), τρόφιμα που κολλάνε στα δόντια, σνακ, καθώς και η υπερβολική λεύκανση των δοντιών.

Έχω δυσάρεστη αναπνοή, τι μπορώ να κάνω;

Στο 70% των περιπτώσεων η δυσάρεστη αναπνοή είναι στοματικής προέλευσης. Μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκές ή κακό βούρτσισμα, σε ανισορροπία της στοματικής χλωρίδας που προκαλείται από υπερβολική χρήση στοματικών διαλυμάτων ή σε βλάβες του βλεννογόνου του στόματος (άφθες, έλκη).

Η γλώσσα είναι επίσης πηγή δημιουργίας ενώσεων που προκαλούν δυσοσμία.

Υπάρχουν αντισηπτικά και αναζωογονητικά προϊόντα (σπρέι, παστίλιες, στοματικά διαλύματα) που εξουδετερώνουν την κακοσμία με την παρουσία αιθέριων ελαίων (π.χ. μενθόλη).

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών;

Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται κυρίως από ποτά που καταναλώνονται, τα οποία περιέχουν ταννίνες (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί), αλλά και από το τσιγάρο, προκαλώντας κίτρινο ή σκούρο καφέ χρώμα.

Το πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα οφείλεται σε βακτήρια, ενώ η παρατεταμένη χρήση ορισμένων στοματικών διαλυμάτων δημιουργεί καφέ χρώμα. Οι δυσχρωμίες αυτές, επηρεάζουν μόνο την επιφάνεια των δοντιών.

Οι οδοντόκρεμες που χρησιμοποιούνται είτε για την απομάκρυνση λεκέδων είτε ως λευκαντικές, δρουν μόνο επιφανειακά στους λεκέδες των δοντιών.

Επιλογή και χρήση των κατάλληλων προϊόντων

Ποια πρέπει να είναι η περιεκτικότητα του φθορίου στις οδοντόκρεμες;

Μια οικογενειακή οδοντόκρεμα που περιέχει 1000 έως 1500 ppm μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ηλικία των έξι ετών. Σε παιδιά από δύο έως έξι ετών, η περιεκτικότητα σε φθόριο θα πρέπει να είναι από 250 έως 600 ppm.

Ποια οδοντόκρεμα επιλέγουμε για τα ευαίσθητα ούλα;

Θα πρέπει να προτιμώνται επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις οδοντόκρεμες που περιέχουν δραστικά συστατικά όπως αζουλένιο, ενοξολόνη, αλλαντοΐνη, γλυκυρρετινικό οξύ.

Ορισμένα συστατικά προορίζονται για την οδοντική υπερευαισθησία (φθοριούχες αμίνες, φθοριούχος κασσίτερος, άλατα καλίου, στρόντιο). Επιπλέον, υπάρχουν προϊόντα για μασάζ και ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στα ούλα.

Υπάρχουν προϊόντα με συστατικά φυσικής προέλευσης;

Πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν βιταμίνες για την ενίσχυση των ούλων, φυτικά εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια ή προβιοτικά για τη διατήρηση του μικροβιώματος του στόματος.

Πώς λειτουργούν τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα;

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες αντισηπτικές ενώσεις είναι η χλωρεξιδίνη, η εξετιδίνη, το κετυλοπυριδίνιο, η ευγενόλη, η ξυλιτόλη.

Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα  καταπολεμούν την πλάκα και δρουν ενάντια στους μύκητες και τα βακτήρια, ενώ ορισμένα διαλύματα, όταν χρησιμοποιούνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις, προλαμβάνουν τον κίνδυνο επιμολύνσεων.

Ποιες οι συμβουλές υγιεινής για τα εμφυτεύματα;

Η ανθεκτικότητα των εμφυτευμάτων εξαρτάται από την καλή καθημερινή στοματική υγιεινή. Συνιστάται η χρήση ειδικής ορθοδοντικής οδοντόβουρτσας σε συνδυασμό με ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τα μεσοδόντια βουρτσάκια;

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια απομακρύνουν την πλάκα από τα μεσοδόντια διαστήματα. Το κωνικό σχήμα προτιμάται για τους γομφίους, το κυλινδρικό για τους κοπτήρες, ενώ το τριγωνικό προσαρμόζεται σε όλους τους μεσοδόντιους χώρους. Χρησιμοποιούνται με οριζόντιες κινήσεις και μπορούν να εμποτιστούν με αντισηπτικό διάλυμα.

Ποιο οδοντικό νήμα να επιλέξω και πότε να το χρησιμοποιήσω;

Ένα οδοντικό νήμα μπορεί να είναι από μετάξι εμπλουτισμένο με φθόριο, ακήρωτο ή κηρωμένο, με αντισηπτικές ή αρωματικές ουσίες.

Μόνο το οδοντικό νήμα μπορεί να φτάσει στο σημείο επαφής δύο δοντιών και πρέπει να χρησιμοποιείται πριν ή και μετά το βούρτσισμα για την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφής.

Ύλια Βασιλείου, Φαρμακοποιός

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων