fbpx

Εμβολιασμός: Το Σημαντικότερο «Όπλο» Ενάντια στην Εποχική Γρίπη

Η εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, συνδυάζεται και φέτος, με εκείνη για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19.

Η ενημέρωση των πολιτών από επίσημους φορείς και επαγγελματίες υγείας, βρίσκεται στο προσκήνιο περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, καθώς με τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων ετών, η επαφή με τον ιό της γρίπης, άρα και ανοσία της κοινωνίας, έχει μειωθεί σημαντικά.

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης, η επίτευξη ποσοστών εμβολιασμού έως και 75% στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, έχοντας μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά.

Εμβολιασμός: Το Σημαντικότερο «Όπλο» Ενάντια στην Εποχική Γρίπη.

Συστάσεις εμβολιασμού

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη και τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν, είναι:

- άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω,

- ασθενείς με ορισμένες χρόνιες παθολογίες,

- έγκυες γυναίκες ανεξάρτητα από το τρίμηνο της εγκυμοσύνης,

- άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος ή ίσος με 40 kg/m2).

Έμμεση προστασία, παρέχεται επίσης με τον εμβολιασμό των ατόμων στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- άτομα που συνοδεύουν βρέφη κάτω των 6 μηνών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης από γρίπη (πρόωρα βρέφη, παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια, συγγενή ανοσολογική ανεπάρκεια, πνευμονική, νευρολογική ή νευρομυϊκή παθολογία ή χρόνια πάθηση) και ανοσοκατεσταλμένα άτομα,

- επαγγελματίες υγείας και επαγγελματίες σε ιατροκοινωνικά ιδρύματα που έρχονται σε επαφή με ευάλωτους ασθενείς,

Άλλοι επαγγελματίες: τα πληρώματα καμπίνας κρουαζιερόπλοιων και αεροσκαφών, συνοδοί οδηγοί και επαγγελματίες που έχουν εκτεθεί στον ιό της γρίπης των χοίρων και των πτηνών.

Ποια τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της γρίπης;

Αυτή τη σεζόν, τρία εμβόλια έναντι της γρίπης (τετραδύναμα) διατίθενται στα φαρμακεία: Αδρανοποιημένα εμβόλια διαχωρισμένου ιού και εμβόλιο επιφανειακού αντιγόνου.

Ο ιός της γρίπης φέτος - Τι να περιμένουμε;

Φέτος, η επιδημία της γρίπης υπόσχεται να είναι έντονη. Στο Νότιο Ημισφαίριο, το οποίο ορίζει την ένταση της επιδημίας και στο Βόρειο, ο ιός της γρίπης φαίνεται να κυκλοφορεί σε μεγαλύτερο βαθμό φέτος, σε σχέση με το 2021.

Στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, η επιδημία της γρίπης φαίνεται να είναι πιο έντονη. Στις χώρες αυτές, παρατηρείται υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Η κλινική σοβαρότητα ωστόσο, θεωρείται χαμηλή σε μια προκαταρκτική έκθεση από τις αυστραλιανές υγειονομικές αρχές. Στη Νέα Ζηλανδία, η επιδημία ήταν υψηλής έντασης και ο αντίκτυπός της πιο έντονος μεταξύ των ηλικιωμένων.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτόν τον χειμώνα, μια διπλή επιδημία γρίπης / Covid-19, παράλληλα με την εξάντληση του συστήματος υγείας θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ο εμβολιασμός στο φαρμακείο

Οι φαρμακοποιοί αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο στην ενημέρωση και πρόληψη της νόσου της γρίπης. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, καθότι ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης αποτελεί μία ενέργεια, θεσμικά επικυρωμένη, που λαμβάνει χώρα στο φαρμακείο.

Η διενέργεια του εμβολιασμού από τον φαρμακοποιό αποτελεί πράξη στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του ασθενή/πελάτη, δίχως αμοιβή.

Το αντιγριπικό εμβόλιο, συνταγογραφείται από τον γιατρό, με συνταγή που εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 6209/24-9-2020 Υπουργική Απόφαση.

Συγχορήγηση με το εμβόλιο έναντι της Covid-19

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες για την εποχική γρίπη 2022-2023, από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19

- Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.

- Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

- Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να  είναι σε ύφεση η συμπτωματολογία της νόσου.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων