fbpx

Κρυολόγημα και Γρίπη - Απλά Βήματα για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση

Εκτιμάται ότι οι ενήλικες υποφέρουν από 2 έως και 4 κρυολογήματα τον χρόνο, ενώ τα παιδιά που έχουν πιο ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να κολλήσουν έως και 10 κρυολογήματα ετησίως.

Ο ερεθισμένος λαιμός, η καταρροή, το μπούκωμα, ο βήχας, επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κακουχία, ενόχληση, λήθαργο ακόμα και πόνο.

Κρυολόγημα και Γρίπη - Απλά Βήματα για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση.

Μπορείτε να προφυλαχθείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, ακολουθώντας τις παρακάτω 3 βασικές συμβουλές.

1. Διατηρήστε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα δυνατό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε ενάντια στο κρυολόγημα και τη γρίπη.

Μπορούμε να διατηρήσουμε τις άμυνές μας δυνατές, κάνοντας τα εξής:

Αποφυγή του στρες

Μελέτες δείχνουν ότι το στρες εμποδίζει την ικανότητά μας να παραμένουμε υγιείς, ιδίως κατά τη διάρκεια της εποχικότητας του κρυολογήματος και της γρίπης.

Επομένως ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το στρες, θα βοηθήσει κατ’ επέκταση και στην καταπολέμηση των μικροβίων.

Προσπαθήστε να κάνετε ένα διάλειμμα για χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο διαλογισμός, επίσης, θεωρείται επιτυχής μέθοδος ανακούφισης από το στρες.

Επαρκής ύπνος

Εάν κοιμάστε συστηματικά 7 με 8 ώρες ξεκούραστα το βράδυ, ο οργανισμός σας έχει την ευκαιρία να επιδιορθώσει τα κύτταρα που χρειάζεται και να συντηρήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

2. Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας

Όταν είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της εποχικότητας των ιώσεων, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα να αρρωστήσετε, διατηρώντας κάποιες απλές συνήθειες:

Πλένοντας τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των ιών στα χέρια σας.

Να πλένετε τα χέρια σας

Πλένοντας τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των ιών στα χέρια σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει το ρίσκο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Να διατηρείτε τη μύτη σας ζεστή

Έρευνα έχει αποδείξει ότι η άμυνά μας σε λοιμώξεις κρυολογήματος και γρίπης αποδυναμώνεται όταν η μύτη μας (ο ρινικός βλεννογόνος) είναι εκτεθειμένη στον κρύο αέρα.

Βεβαιώνοντας ότι η ρινική περιοχή διατηρείται ζεστή κατά τη διάρκεια του κρύου, μπορεί να συμβάλλετε στην πρόληψη ενάντια στο κρυολόγημα.

3. Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Παρά την καλύτερη πρόληψη που μπορούμε να παρέχουμε στον εαυτό μας, κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα.

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης, μπορεί να γίνει με τη βοήθεια φαρμακευτικών ή φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν, είτε μεμονωμένα ένα σύμπτωμα, είτε πολλά συμπτώματα ταυτόχρονα.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ας δούμε τις δραστικές ουσίες που καταπολεμούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης…

Η Μενθόλη

Η μενθόλη είναι μια ομοιοπολική οργανική ένωση η οποία, είτε παράγεται συνθετικά, είτε εκχυλίζεται από έλαια μέντας ή άλλων παρόμοιων φυτών.

Η εισπνοή της L-μενθόλης δίνει μια αίσθηση δροσιάς στην ανώτερη αναπνευστική οδό όταν χορηγείται σε συγκεκριμένες δόσεις.

Έχει αποδειχθεί ότι η μενθόλη αλληλεπιδρά με ειδικούς υποδοχείς καναλιών κατιόντων (TRPM8), που βρίσκονται στα επιθηλιακά κύτταρα του ρινικού βλεννογόνου.

Αυτή η αλληλεπίδραση θεωρείται υπεύθυνη για το θεραπευτικό αποτέλεσμα που παρέχει, δηλαδή την αίσθηση της ρινικής αποσυμφόρησης.

Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι η μενθόλη έχει αντιβηχικές ιδιότητες.

Το έλαιο ευκαλύπτου λαμβάνεται από την απόσταξη φύλλων ή μικρών κλαδιών, κυρίως του φυτού Eucalyptus globulus.

Το Έλαιο ευκαλύπτου

Το έλαιο ευκαλύπτου λαμβάνεται από την απόσταξη φύλλων ή μικρών κλαδιών, κυρίως του φυτού Eucalyptus globulus.

Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης, όπως παστίλιες για τον βήχα, αλοιφές και εισπνεόμενα.

Ο αρωματικός ατμός του ελαίου ευκαλύπτου είναι αποσυμφορητικός και θεραπευτικός για τη βρογχίτιδα.

Η εισπνοή ελαίου ευκαλύπτου έχει αναφερθεί ότι αυξάνει την αίσθηση ροής αέρα στη ρινική οδό και ρυθμίζει την ευαισθησία του βήχα.

Η Καμφορά

Η καμφορά είναι μια αρωματική, πτητική κετόνη η οποία μπορεί να βρεθεί στο ξύλο του φυτού Cinnamomum camphora, ενός μεγάλου αειθαλούς φυτού της Ασίας.

Η καμφορά χρησιμοποιείται συνήθως ως ρινικό αποσυμφορητικό και κατασταλτικό του βήχα.

Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα για τις αντιϊσταμινικές, αναλγητικές και καταπραϋντικές ιδιότητές της.

Η καμφορά, όταν χρησιμοποιείται επιδερμικά, προκαλεί τοπικά αγγειοδιαστολή, δίνοντας την αίσθηση της άνεσης και της ζεστασιάς.

Το Τερεβινθέλαιο

Το τερεβινθέλαιο λαμβάνεται με απόσταξη ρητίνης από το φυτό Pinus Μassoniana.

Οι χαμηλές δόσεις της οξειδωμένης τερεβινθίνης έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες στους λείους μύες των βρόγχων.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειώσουν τον βήχα και να βοηθήσουν στη θεραπεία των αναπνευστικών λοιμώξεων, ιδίως της χρόνιας βρογχίτιδας ή του άσθματος.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων