fbpx

Οι Συμβουλές για τον Διαβητικό Ασθενή

Ο Διαβήτης είναι μια εξελικτική χρόνια ασθένεια που απαιτεί προσοχή μια ζωή. Αλλά η υγιεινή ζωή και η επιμελής φροντίδα της διατροφής μπορούν να αποτρέψουν τις επιπλοκές.

Παρακάτω παραθέτουμε τα σημαντικά μηνύματα που πρέπει να περάσετε στους ασθενείς σας στο φαρμακείο.

Οι Συμβουλές για τον Διαβητικό Ασθενή.

Μια στρατηγική διατροφής ευέλικτη

Ο διαβητικός έχει τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες με ένα μη διαβητικό και σε περίπτωση αυξημένου βάρους πρέπει να περιορίσει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ελαττώνοντας κυρίως τις λιπαρές τροφές με κεκορεσμένα λίπη.

Μια απώλεια κατά 5% του σωματικού βάρους είναι γενικά αρκετή για να βελτιωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι διατροφικές συστάσεις αφορούν όχι μόνο την θρεπτική σύσταση των γευμάτων αλλά και τη δομή και τη συχνότητά τους.

Ο διαβητικός μπορεί να τρώει από όλα αλλά όχι ακανόνιστα και κυρίως χωρίς να παραλείπει γεύματα. Η κατανομή των θρεπτικών ουσιών στην αρχή ή στο τέλος ενός γεμάτος έχει επίσης τη σημασία της.

Οι υδατάνθρακες πρέπει να κατανέμονται σωστά μέσα στη μέρα για να ρυθμίζουν τη μεταγευματική υπεργλυκαιμία και τα σάκχαρα ταχείας αφομοίωσης να αποφεύγονται (γλυκά, ζαχαρώδη, αναψυκτικά…) γιατί αυξάνουν άμεσα τη γλυκόζη στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες κατεβάζουν τη υπεργλυκιδαιμική δύναμη των τροφών και ένα γεύμα είναι λιγότερο «επικίνδυνο» εάν περιέχει από όλους τους συνδυασμούς σε θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση ενός φρούτου σε κάθε γεύμα ή σαν κολατσιό είναι ωφέλιμη διότι τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φρουκτόζη, επιλέγοντας κατά προτίμηση τα μήλα και τ' αχλάδια.

Από ποτά, ένα ποτήρι κρασί ανά γεύμα (με εξαίρεση τα ηδύποτα και τη μπύρα) δεν βλάπτει αρκεί να πίνεται μαζί με τη τροφή και ποτέ με άδειο στομάχι. Το ίδιο ισχύει και για τα ανθρακούχα ποτά (σόδες… κ.λπ.)

Τα σπορ σαν θεραπεία

Η ευεργετική συμβολή ορισμένων σπορ έχει αποδειχθεί για τους διαβητικούς: αύξηση της μυϊκής μάζας, μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και του καρδιαγγειακού κινδύνου, βελτίωση της εξισορρόπησης της γλυκόζης στο αίμα.

Στους υπέρβαρους διαβητικούς, μια τακτική φυσική άσκηση προσφέρει διπλό όφελος, διότι όχι μόνο χάνουν βάρους αλλά μειώνουν και τα λιπίδια στο αίμα.

Ένα επί πλέον όφελος της άσκησης είναι η βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης (παγκρεατικής ή φαρμακευτικής), διότι συμβαίνει μια καλύτερη διείσδυση της γλυκόζης στους μύες.

Όσο μεγαλύτερη είναι η γλυκαιμία τόσο η φυσική άσκηση την κατεβάζει.

Η υπογλυκαιμία αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους φόβους του ασκούμενου διαβητικού και θα πρέπει να μάθει να διατρέφεται (να φάει κάτι πριν την άσκηση) και να ρυθμίζει τις δόσεις της ινσουλίνης ανάλογα με την άσκηση που κάνει.

Εάν ο διαβήτης είναι καλά ρυθμισμένος, κανένα σπορ δεν απαγορεύεται, αρκεί να γίνεται έλεγχος με την αυτομέτρηση και χρησιμοποιούνται άνετα παπούτσια.

Πάντα όμως να έχει μαζί του 1-2 κύβους ζάχαρης. Επίσης να τρώει κάτι ελαφρύ το βράδυ για να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες κατά τον ύπνο.

Εάν ο διαβήτης είναι καλά ρυθμισμένος, κανένα σπορ δεν απαγορεύεται, αρκεί να γίνεται έλεγχος με την αυτομέτρηση και χρησιμοποιούνται άνετα παπούτσια.

Τα συνήθη και τα πλέον κατάλληλα σπορ είναι το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, το σκι, και το κολύμπι.

Αυτή η άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα για 20-40 λεπτά.

Ταξιδεύοντας με τον διαβήτη του

Εφ' όσον ο διαβήτης τύπου Ι ή τύπου ΙΙ είναι σωστά ρυθμισμένος δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγει τα ταξίδια ο διαβητικός ακόμη και τα πιο μακρινά. Αλλά χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία.

Αρχικά να ετοιμάσει το υλικό που θα πρέπει να πάρει μαζί του: αγωγή ινσουλίνης και σύστημα αυτομέτρησης σε διπλάσιες από τις απαιτούμενες ποσότητες και να τα βάλει σε 2 ξεχωριστούς ταξιδιωτικούς σάκους και αν είναι δυνατόν σε χειραποσκευή.

Αυτό δεν απαγορεύεται από τα συστήματα ασφαλείας των αεροδρομίων.

Επίσης θα πρέπει να προσαρμόσει τα ωράρια της ινσουλινοθεραπείας με τα πιθανά μεταβαλλόμενα ωράρια της χώρας προορισμού και να προσαρμόσει τις λήψεις με τη τοπική ώρα προορισμού.

Σε περίπτωση του διαβήτη τύπου ΙΙ, να ακολουθήσει το συνηθισμένο διάστημα μεταξύ 2 λήψεων φαρμάκου. Είναι προτιμότερο να αποφύγει μια δόση παρά να πάρει μια δόση πολύ κοντά στην άλλη.

Θεραπευτική επιμόρφωση, «κλειδί» της συμμόρφωσης του διαβητικού ασθενή

Ο φαρμακοποιός με τη συχνή επαφή που έχει με τον ασθενή που πάσχει από μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης, έχει ένα ρόλο «κλειδί» στην ενημέρωση του πάνω στη πάθηση, τις ιδιαιτερότητες της θεραπείας, τη σωστή διατροφή και τον στόχο του τακτικού αυτοελέγχου.

Όλη αυτή η ενημέρωση καθιστά τον ασθενή πιο αυτόνομο στη διαχείριση της πάθησης του, ακολουθώντας μια αγωγή που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Ο ασθενής ιδιοποιείται της πάθησής του και της θεραπείας του!

Όλη αυτή η διαδικασία της θεραπευτικής επιμόρφωσης αποτελεί μέρος των υπηρεσιών υγείας που οφείλει ένας σύγχρονος φαρμακοποιός να παρέχει στους ασθενείς πελάτες του μαζί με την εκτέλεση της συνταγής.

Σήμερα αυτός ο ρόλος γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητος για κτίσιμο πιστού πελατολογίου και ίσως οι πιο προοδευτικοί σκεφτούν να αρχίσουν να τον αναδεικνύουν, συνεργαζόμενοι παράλληλα και με άλλους επαγγελματίες υγείας, (ειδικούς διαβητολόγους, ενδοκρινολόγους, διατροφολόγους...).

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων