fbpx

Βραχνάδα και Αφωνία στο Φαρμακείο

Στο Φαρμακείο συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με συμπτώματα ασθενών όπως βραχνάδα, πονόλαιμος και απώλεια φωνής.

Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε στον ασθενή τα κατάλληλα προϊόντα και χρήσιμες συμβουλές για να μειώσουμε τον πόνο και να αποκαταστήσουμε τη φωνή όσο πιο άμεσα γίνεται.

Παράλληλα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να δώσουμε επιπλέον συμβουλές που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη υγεία στο λαρυγγοφαρυγγικό σύστημα, όπως για παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος ή η αλλαγή κάποιας άλλης συνήθειας που μπορεί να επηρεάζει την έκταση της φωνής.

Βραχνάδα και απώλεια φωνής

Το βράχνιασμα της φωνής είναι μια φωνητική διαταραχή που συνοδεύεται από αλλαγή στην ποιότητα της φωνής ποικίλου βαθμού.

Η φωνή γίνεται πιο βαθιά, άγρια και με αδυναμία χρήσης όλου του εύρους συχνοτήτων που παράγονται φυσιολογικά από τις φωνητικές χορδές, ενώ αλλάζει και η έντασή της.

Η βραχνάδα είναι αποτέλεσμα ερεθισμού ή βλάβης των φωνητικών χορδών.

Όσο πιο σοβαρή είναι αυτή η βλάβη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αλλοίωση της φωνής.

Όταν το βράχνιασμα επιμένει και γίνεται πιο έντονο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία ή ακόμα και σε αδυναμία παραγωγής φωνής (δυσφωνία- αφωνία).

Οι φωνητικές χορδές

Οι φωνητικές μας χορδές είναι αρκετά μαλακές ώστε να μπορούν να δονούνται, αλλά ταυτόχρονα είναι και τόσο ανθεκτικές ώστε να αντέχουν σε εκατοντάδες δονήσεις ανά δευτερόλεπτο.

Βρίσκονται στον λάρυγγα στο σημείο που εξωτερικά αντιστοιχεί στο Μήλο του Αδάμ που εντοπίζεται στους άνδρες.

Το Μήλο του Αδάμ είναι ο θυρεοειδής χόνδρος του λάρυγγα, δηλαδή ένας χόνδρινος δακτύλιος μέσα στον οποίο είναι στηριγμένες οι φωνητικές χορδές.

Πρόκειται για δύο μυϊκές ταινίες που βρίσκονται σχεδόν ενωμένες.

Κατά τη διάρκεια της αναπνοής με τη δύναμη του αέρα που περνά, αυτές διαχωρίζονται σε σχήμα «V».

Κατά την παραγωγή φωνής, οι φωνητικές χορδές πάλλονται με ειδικές εντολές που λαμβάνονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σε αυτό συμμετέχει και η φυσιολογική βλέννα που υπάρχει στην επιφάνεια των φωνητικών χορδών η οποία συντονίζεται και συμμετέχει στη σωστή παραγωγή φωνής.

Η φυσιολογική λίπανση των φωνητικών χορδών γίνεται με την παραγωγή σιέλου από σιελογόνους αδένες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το βλεννογόνο από το στόμα μέχρι τον λάρυγγα.

Η λειτουργία των φωνητικών χορδών ενδέχεται να επηρεαστεί τόσο από διαταραχή της φυσιολογικής παραγωγής σιέλου, όσο και από κάποιον τραυματισμό του λάρυγγα.

Αυτός μπορεί να προέλθει από ατύχημα, από χειρουργική επέμβαση ή από κάποια ασθένεια.

Τότε επηρεάζεται η ποιότητα της φωνής και παρουσιάζεται βραχνάδα, δυσφωνία ή αφωνία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι θεραπείας αλλά η επιλογή του καταλληλότερου εξαρτάται από τον παράγοντα που προκάλεσε τα συμπτώματα.

Αίτια που προκαλούν βραχνάδα και απώλεια φωνής

 Βραχνάδα και Αφωνία στο Φαρμακείο

Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι η πιο συχνή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα.

Στο σημείο των φωνητικών χορδών παρουσιάζεται φλεγμονή με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική παραγωγή φωνής.

Συχνά η λαρυγγίτιδα συνοδεύεται από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί να είναι ιογενούς ή βακτηριακής αιτιολογίας.

Τότε πρόκειται για οξεία λαρυγγίτιδα και παράλληλα με τη βραχνάδα εμφανίζεται πονόλαιμος, βήχας και πυρετός.

Η λαρυγγίτιδα ενδέχεται να είναι και μυκητιασικής αιτιολογίας προκαλούμενη από τον μύκητα Candida και συνήθως εμφανίζεται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Τα συμπτώματα είναι και πάλι πόνος, βήχας και βραχνάδα, αλλά η θεραπεία γίνεται με αντιμηκυτιασικά φάρμακα.

Αλλεργική λαρυγγίτιδα

Παρουσιάζεται σε άτομα αλλεργικά σε στοιχεία της ατμόσφαιρας και η ποιότητα της φωνής τους μεταβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό έκθεσής τους στα αλλεργιογόνα.

Το βράχνιασμα αλλεργικής αιτιολογίας υποχωρεί συνήθως μετά τη χορήγηση ενός δισκίου κορτιζόνης πράγμα που επιβεβαιώνει και την κλινική διάγνωση της αλλεργικής λαρυγγίτιδας. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν διακοπεί η έκθεση του ασθενούς στο αλλεργιογόννο υποχωρούν και τα συμπτώματα.

Χρόνια λαρυγγίτιδα 

Όταν το βράχνιασμα διαρκεί πάνω από 7 ημέρες και δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή, τότε πρόκειται για χρόνια λαρυγγίτιδα.

Σ ’αυτή την περίπτωση το άτομο μπορεί να πάσχει από κάποια χρόνια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού η οποία προκαλεί μόνιμη αλλοίωση της φωνής.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι καπνιστές, καθώς επίσης και οι χρόνιοι καταναλωτές οινοπνεύματος.

Καλοήθεις βλάβες φωνητικών χορδών

Μετά από υπερβολική χρήση της φωνής μπορεί να εμφανιστούν οζίδια στις φωνητικές χορδές.

Αυτά είναι και η αιτία μόνιμου βραχνιάσματος στα παιδιά σχολικής ηλικίας στα οποία η αλλοίωση της φωνής υποχωρεί καθώς μεγαλώνουν και μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σωστά τη φωνή τους.

Στους ενήλικες η λογοθεραπεία και η αποφυγή καταπόνησης της φωνής, συνήθως εξαφανίζει τα οζίδια.

Πολύποδες των φωνητικών χορδών μπορεί να εμφανιστούν μετά από κατάχρηση της φωνής, ταυτόχρονα με την παρουσία κάποιας λοίμωξης ή μετά από πολύ έντονο βήχα.

Αν ο πολύποδας διαγνωστεί εγκαίρως είναι θεραπεύσιμος με ξεκούραση των φωνητικών χορδών.

Σε περίπτωση που η διάγνωση καθυστερήσει, ο πολύποδας ενδέχεται να σκληρύνει και τότε μπορεί να αφαιρεθεί μόνο χειρουργικά.

Τραυματισμός φωνητικών χορδών

Μετά από έντονο τραγούδι, κλάμα, ουρλιαχτό ή επίμονο βήχα, μπορεί να προκληθεί ρήξη αγγείου στον υποβλεννογόνιο χιτώνα των φωνητικών χορδών και να δημιουργηθεί αιμάτωμα.

Από τη συσσώρευση αίματος, προκαλείται οίδημα, το σχήμα της φωνητικής χορδής παραμορφώνεται και μειώνεται η παλμική της κίνηση, με αποτέλεσμα να προκαλείται βράχνιασμα της φωνής.

Τραυματισμός των φωνητικών χορδών μπορεί να προκληθεί και από χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και από ακτινοθεραπεία του λάρυγγα.

Βράχνιασμα από συστηματικές παθήσεις

Παθήσεις του θυροειδούς όπως υποθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν βράχνιασμα.

Άλλες συστηματικές παθήσεις που προκαλούν βράχνιασμα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Parkinson.

Καρκίνος του λάρυγγα

Ο καρκίνος του λάρυγγα στα πολύ αρχικά του στάδια προκαλεί αλλοίωση της φωνής που εξελίσσεται σε ήπιο βράχνιασμα και σταδιακά καταλήγει σε σοβαρό βράχνιασμα ή αφωνία σε διάστημα 10-30 ημερών.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση και να διασωθεί ο λάρυγγας η φωνητική λειτουργία και η ζωή του πάσχοντος.

Για τον λόγο αυτό κάθε βράχνιασμα που διαρκεί πάνω από 7 ημέρες θα πρέπει να εξετάζεται και να αξιολογείται από ωτορινολαρυγγολόγο με ενδοσκόπηση.

Ειδικά οι χρόνιοι καπνιστές που παρατηρούν κάποια αλλαγή στη χροιά της φωνής τους, οφείλουν να κάνουν άμεσα λαρυγγολογικό έλεγχο.

Βράχνιασμα Λόγω Γήρατος

Στα ηλικιωμένα άτομα παρατηρείται ατροφία των φωνητικών χορδών που συνοδεύεται από αλλαγή στη χροιά της φωνής και βράχνιασμα ποικίλου βαθμού.

Χρόνιο Άσθμα

Χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών σε εισπνεόμενη μορφή από ασθματικούς ασθενείς διαταράσσει τη φυσιολογική λίπανση των φωνητικών χορδών με αποτέλεσμα το βράχνιασμα της φωνής.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι τραυματίζει το λαρυγγοφαρυγγικό επιθήλιο και τις φωνητικές χορδές, ειδικά με σύγχρονη παρουσία καπνού και αλκοόλ.

Οι Συμβουλές «Κλειδιά»

• Η άμεση διακοπή του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ θα μειώσει τον ερεθισμό του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών.

Συζητήστε με τον πελάτη σας για όλα τα βοηθητικά μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα για μείωση και διακοπή του καπνίσματος.

Αν το κρίνετε αναγκαίο, προτείνετέ του μια επίσκεψη σε πνευμονολόγο ειδικό στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος.

• Ο ξηρός αέρας στην ατμόσφαιρα και η μεγάλες και απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των φωνητικών χορδών.

• Αποφυγή υπερβολικής χρήσης της φωνής και διόρθωση του τρόπου ομιλίας.

Σε περίπτωση που αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω εργασίας, συστήνονται ειδικές ασκήσεις φωνητικής για ζέσταμα των φωνητικών χορδών πριν από την έντονη χρήση τους και απαραίτητα ξεκούραση αμέσως μετά.

Για την ακόμα πιο σωστή χρήση της φωνής, προτείνετε στον πελάτη σας συνεδρίες με ειδικό λογοθεραπευτή.

• Υπενθυμίστε στους πελάτες σας που πάσχουν από χρόνιο άσθμα και κάνουν χρόνια χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, ότι μετά από κάθε εισπνοή είναι αναγκαίο να ξεπλένουν τη στοματική τους κοιλότητα.

• Η σωστή στάση του σώματος θα βελτιώσει την αναπνοή και θα εξασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία των φωνητικών χορδών.

• Αν η δυσφωνία οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και χρήση αντιόξινων σκευασμάτων, θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Αντιμετώπιση Βραχνάδας στο Φαρμακείο

Βραχνάδα χωρίς Πονόλαιμο

Όταν η βραχνάδα δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, πρόκειται συνήθως για μια ήπια λαρυγγίτιδα η οποία υποχωρεί από μόνη της μετά από 3 έως 4 εικοσιτετράωρα.

Για την ανακούφιση του ασθενούς και την πιο γρήγορη επαναφορά της φωνής, προτείνετε στον πελάτη σας τη χρήση μιας φυτικής, μαλακτικής καραμέλας με μέλι και βότανα ή κάποιου μαλακτικού σπρέι για τον λαιμό.

Υπενθυμίστε του να φροντίζει να ενυδατώνεται καλά καταναλώνοντας ζεστά ροφήματα και να ρυθμίσει τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο διαμονής του, έτσι ώστε ο αέρας να μην είναι πολύ ξηρός (τα κλιματιστικά συνήθως ξηραίνουν την ατμόσφαιρα).

Τα παραπάνω θα βοηθήσουν στην ενυδάτωση και λείανση των φωνητικών χορδών, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η τριβή μεταξύ τους και να υποχωρήσει ευκολότερα το οίδημα και η βραχνάδα.

Δεν απαιτείται η χρήση καμιάς φαρμακευτικής ουσίας, ούτε αντισηπτικού.

Προτείνετε στον ασθενή να κάνει οικονομία στη χρήση της φωνής του ή ακόμη και αφωνία , εάν αυτό είναι εφικτό.

Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι καπνιστής, συμβουλέψτε τον να κάνει έστω προσωρινή διακοπή του καπνίσματος μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

 Βραχνάδα και Αφωνία στο Φαρμακείο

Βραχνάδα με Πονόλαιμο

Σε αυτή την περίπτωση εκτός από όλα τα παραπάνω συνίσταται και η χρήση κάποιου αντισηπτικού παράγοντα, είτε σε μορφή γαργαρισμών (3 φορές ημερησίως), είτε σε μορφή παστίλιας (4-6 ημερησίως) ή σε μορφή ψεκασμών απευθείας στον λαιμό.

Πολλά από τα παραπάνω σκευάσματα, εκτός από αντισηπτικό περιέχουν και αντιφλεγμονώδη συστατικά ή κάποιο τοπικό αναισθητικό το οποίο βοηθά σημαντικά στην άμεση μείωση του πόνου.

Παρόλα αυτά όμως, αυτά τα σκευάσματα, λόγω της αντισηπτικής τους δράσης και των φαρμακευτικών ουσιών που περιέχουν, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα και πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας γιατί υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η φυσιολογική χλωρίδα του λάρυγγα και να δημιουργηθούν επιπλοκές μέχρι και μυκητιάσεις.

Γι’ αυτό το λόγο μπορείτε να προτείνετε στον ασθενή την παράλληλη χρήση κάποιου μαλακτικού φυσικού προϊόντος. Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν τα σπρέι λαιμού με πρόπολη, τα οποία συνδυάζουν μαλακτική και φυσική αντιμικροβιακή δράση.

Προσοχή

Διευκρινίστε στους πελάτες σας ότι δεν ενδείκνυται οι ψίθυροι σε περίπτωση βραχνάδας και πονόλαιμου, γιατί οι φωνητικές χορδές καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την παραγωγή ψιθύρου απ’ ότι για την παραγωγή φωνής.

Βραχνάδα με Πονόλαιμο και Βήχα

Σε περίπτωση που η βραχνάδα συνοδεύεται και από βήχα και εφόσον ο βήχας είναι ξηρός, πιθανόν να χρειαστεί επιπλέον από τα παραπάνω και η χρήση ενός αντιβηχικού σιροπιού.

Αν ο βήχας συνοδεύεται από βρογχικές εκκρίσεις, τότε ενδείκνυται η χρήση αποχρεμπτικού είτε σε σιρόπι, είτε σε χάπια ή σε φακελάκια με σκόνη που διαλύεται σε νερό.

Προτείνετε στον ασθενή να ενυδατώνει σωστά τον οργανισμό του και να κάνει θερμές εισπνοές με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η ρευστοποίηση των εκκρίσεων και η απόχρεμψή τους θα είναι πιο σύντομη και πιο αποτελεσματική.

Σε περίπτωση που εμφανίζονται εκκρίσεις και από τον ρινικό βλενογόννο, χορηγήστε στον ασθενή ένα αποσυμφορητικό, το οποίο θα βελτιώσει την αναπνοή και την απόχρεμψη και κατ’ επέκταση την λειτουργία της φωνής.

Προσοχή

Μην ξεχνάτε πριν προτείνετε οποιοδήποτε σιρόπι ή παστίλια στον πελάτη σας να τον ρωτήσετε αν πάσχει από διαβήτη και αν αυτό είναι απαραίτητο, επιλέξτε σκευάσματα χωρίς ζάχαρη.

Πότε να Παραπέμψουμε στον Γιατρό

Απαιτείται μεγάλη προσοχή στον διαχωρισμό των περιπτώσεων που πρέπει να παραπέμπονται στον ιατρό.

Αν λοιπόν τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, από δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα αν οι εκκρίσεις του αναπνευστικού είναι πυώδεις ή εμφανίζονται χρωματισμένες, προτείνετε άμεσα στον πελάτη σας μια επίσκεψη σε ιατρό, καθώς μπορεί να χρήζει χορήγηση αντιβιοτικού σκευάσματος.

Χρόνιοι καπνιστές και αλλεργικοί ασθενείς θα πρέπει επίσης να παραπέμπονται στον ιατρό για τις απαραίτητες εξετάσεις ευαισθησίας.

Τέλος, σε ασθενείς με απλή βραχνάδα που επιμένει πάνω από 7 ημέρες θα πρέπει να συστήνεται άμεσα λαρυγγολογικός έλεγχος από ειδικό ιατρό.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων