fbpx

Η Οφθαλμολογία στον Πάγκο του Φαρμακείου

Ένα από τα συχνότερα ζητήματα για τα οποία ζητούν τη συμβουλή του φαρμακοποιού οι ασθενείς-πελάτες είναι προβλήματα που σχετίζονται με τα μάτια.

Αυτά μπορεί να αφορούν ξηροφθαλμία, κάποια αλλεργική επιπεφυκίτιδα, βακτηριακές λοιμώξεις ή και πιο σοβαρές καταστάσεις.

Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένος έτσι ώστε να κατευθύνει τον ασθενή σωστά.

Η Οφθαλμολογία στον Πάγκο του Φαρμακείου.

Βακτηριακή Επιπεφυκίτιδα

Οι οξείες επιπεφυκίτιδες βακτηριακής αιτιολογίας στους ενήλικες, μπορεί να οφείλονται σε χρυσίζων σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο.

Οι χρήστες φακών επαφής μπορεί να μολυνθούν, επίσης, από εντεροβακτηρίδια, ψευδομονάδες και αιμόφιλο ινφλουέντζας.

Αυτή η φλεγμονώδης πάθηση του επιπεφυκότα του ματιού εμφανίζεται απότομα και χαρακτηρίζεται από κόκκινα, «κολλημένα» μάτια το πρωί στο ξύπνημα, δακρύρροια και υπερέκκριση στο μάτι.

Χωρίς θεραπεία, μέσα σε μία εβδομάδα προσβάλλεται και το δεύτερο μάτι.

Η αντιβιοτική τοπική θεραπεία με κολλύριο μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της μόλυνσης μέσα σε μια - δυο ημέρες.

Η αντιβιοτική θεραπεία μειώνει μεν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών τύπου βακτηριακής κερατίτιδας, όμως θέτει σε κίνδυνο αύξησης της αντίστασης σε παθογόνα βακτήρια.

Οι επιλογές για το αντιβιοτικό κολλύριο είναι πολλές, αλλά για τη χορήγησή τους θα πρέπει να υπάρχει ιατρική συνταγή.

Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει και τα δύο μάτια, ακόμη και αν το ένα μοιάζει λιγότερο ή καθόλου επηρεασμένο από τη μόλυνση.

Ιογενής Επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από διαφορετικούς τύπους ιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε αδενοϊό, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι ιοί όπως εντεροϊοί.

Τα συμπτώματα είναι: κόκκινο μάτι, αίσθηση ξένου σώματος, δακρύρροια, συχνά φωτοφοβία και οίδημα βλεφάρων.

Σε 1-2 ημέρες μολύνεται και το άλλο μάτι. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα συνοδεύεται συχνά από γενικά συμπτώματα, ιδίως ρινίτιδα, που συνδέονται με τον εν λόγω ιό.

Αν πρόκειται για παθολογία ιογενούς φύσεως, δεν υπάρχει ειδικό θεραπευτικό διάλυμα, εκτός από τις επιπεφυκίτιδες ερπητικής αιτιολογίας.

Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που προκαλεί δυσφορία στον ασθενή.

Προέρχεται από τη μείωση της ποσότητας των δακρύων ή από την αλλαγή στην ποιότητα της σύνθεσης των δακρύων.

Η ξηροφθαλμία είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που προκαλεί δυσφορία στον ασθενή.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των δακρύων όπως:

Η ηλικία, οι ορμονικές διαταραχές, οι φλεγμονώδεις παθήσεις των οφθαλμών, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, τα συντηρητικά παρόντα σε διάφορα κολλύρια, η χρήση φακών επαφής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, κάποια πιθανή επέμβαση που μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τέλος η παρουσία κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος, που να μειώνει την παραγωγή δακρύων.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση φαγούρας, καύσου, αίσθηση ξένου σώματος, μια διαλείπουσα θόλωση της όρασης ή ακόμη και διπλωπία.

H ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, ειδικά στους χρήστες φακών επαφής.

Ενυδατικά-λιπαντικά κολλύρια

Ανάλογα με τον βαθμό της ξηρότητας, μπορούμε να προτείνουμε και διαφορετικής σύστασης λιπαντικά κολλύρια που συνήθως ονομάζουμε τεχνητά δάκρυα.

Τα υποκατάστατα δακρύων αντισταθμίζουν την έλλειψη δακρύων, ομαλοποιούν την οσμωτικότητα, αραιώνουν τους μεσολαβητές της φλεγμονής και λιπαίνουν την επιφάνεια του ματιού.

Οι συνθέσεις χωρίς συντηρητικά (χλωριούχο βενζαλκόνιο κ.λπ.) προτιμώνται λόγω της πιθανής ερεθιστικής δράσης των τελευταίων.

Διαλύματα χλωριούχου νατρίου

Είναι διαλύματα χαμηλού ιξώδους και βελτιώνουν την άνεση χωρίς να επηρεάζουν την όραση, αλλά το θετικό τους αποτέλεσμα δεν διαρκεί.

Απαιτούν πολλές ενσταλάξεις (έως και 8 φορές / ημέρα). Συνήθως επιλέγονται για την αντιμετώπιση ήπιας ξηροφθαλμίας.

Πολυμερή μεθυλοκυτταρίνης ή καρβομερή

Έχουν μεγάλη ικανότητα συγκράτησης νερού και ελαφρώς υψηλότερο ιξώδες, βελτιώνοντας τον χρόνο επαφής.

Έχουν ενυδατικές ιδιότητες, προσφέροντας άνεση που διαρκεί, αλλά μπορεί να επηρεάσουν την όραση.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπισης μέτριας ξηροφθαλμίας.

Το υαλουρονικό οξύ έχει βλεννομιμητικές ιδιότητες και τα σκευάσματα που το περιέχουν παρέχουν άνεση πολλών ωρών.

Υαλουρονικό οξύ

Σε περιπτώσεις έντονης ξηροφθαλμίας, όπου δεν έχουν αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω, επιλέγουμε να χορηγήσουμε οφθαλμικές σταγόνες ή ακόμα καλύτερα οφθαλμικές γέλες, που να περιέχουν υαλουρονικό οξύ.

Το υαλουρονικό οξύ έχει βλεννομιμητικές ιδιότητες και τα σκευάσματα που το περιέχουν παρέχουν άνεση πολλών ωρών.

Έτσι, η χρήση τους μπορεί να μειωθεί σε 2-3 ενσταλάξεις την ημέρα. Η παροδική θόλωση του οφθαλμού μετά τη χρήση είναι πιθανή.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

- Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική.

Υπενθυμίστε στους ασθενείς να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες νερού, φρούτων και λαχανικών.

- Υπενθυμίστε στους χρήστες φακών επαφής να μην κάνουν κατάχρηση των φακών επαφής φορώντας τους περισσότερες ώρες από όσες προτείνει ο κατασκευαστής (διαφέρουν ανάλογα με το είδος του φακού).

- Σε έντονα συμπτώματα ξηροφθαλμίας, προτείνουμε παράλληλα τη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά.

Αυτό θα ενισχύσει τη λίπανση του οφθαλμού και θα βελτιώσει συνολικά την υγεία του ματιού και την όραση, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

- Μπορείτε να προτείνετε επίσης και άλλα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, B-καροτένιο, ψευδάργυρο και φλαβονοειδή.

Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, προσβάλλει και τα δύο μάτια.

Τα συμπτώματα τα οποία συνήθως εμφανίζονται, είναι δακρύρροια, υπεραιμία, χήμωση, μία αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι και ρινίτιδα.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να συνοδεύεται και από άσθμα. Σε αυτή την περίπτωση είναι επείγον να παραπέμψουμε στον γιατρό.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ένα από τα ακόλουθα:

- Στη γύρη από τα χόρτα του αγρού και τα δέντρα, που προκαλεί μία εποχιακή αλλεργία.

- Σε αλλεργίες που μπορούν να προκληθούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου από καλλυντικά, τρίχες ζώων και ακάρεα.

- Σε επαγγελματικές αλλεργίες από αλεύρι, λάτεξ, βαφές μαλλιών, απορρυπαντικά κ.λπ.

- Ορισμένα κολλύρια μπορεί να προκαλέσουνε αλλεργικού τύπου επιπεφυκίτιδες λόγω των συντηρητικών που περιέχουν, τα οποία μπορούμε να βρούμε επίσης στα προϊόντα συντήρησης των φακών επαφής.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, προσβάλλει και τα δύο μάτια.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

1. Συμβουλέψτε τον ασθενή, όσο αυτό είναι δυνατό, να μην έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο.

2. Πλύσιμο του ματιού 4 φορές την ημέρα για απομάκρυνση των αλλεργιογόνων και αραίωση των διαβιβαστών της φλεγμονώδους αντίδρασης.

3. Ενστάλαξη κολλυρίων για να κατευνάσουν την αλλεργική αντίδραση, με αναστολή της αποκοκκίωσης των κυττάρων.

Η χρήση αυτών των κολλυρίων σε μονοδόσεις, είναι προτιμώμενη για να αποφύγουμε την ύπαρξη συντηρητικών που βρίσκονται στις κλασσικές συσκευασίες των κολλυρίων.

Τραυματισμοί από Ξένο Σώμα

Μπορούν να προκληθούν από ένα ξένο σώμα το οποίο αλλάζει την επιφάνεια του κερατοειδούς: ρινίσματα ή σκόνη ξύλου, νύχι, κ.λπ.

Ο πόνος είναι γενικά σημαντικός και συνοδεύεται από φωτοφοβία. Ακόμη και η οπτική οξύτητα μπορεί να μειωθεί.

Απαιτείται άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για την απομάκρυνση του ξένου σώματος μετά από τοπική αναισθησία, εάν είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά και / ή θεραπευτικές οφθαλμικές σταγόνες.

Για τη μεταφορά του ασθενή στον ιατρό, προστατέψτε το μάτι με ένα επίθεμα (το οποίο δεν πιέζει τον οφθαλμό).

Τέλος, ελέγξτε το ιστορικό αντιτετανικού εμβολιασμού του ασθενή.

Γενικές Συμβουλές για τη σωστή χρήση των κολλυρίων

- Υπενθυμίστε στον χρήστη να πλένει τα χέρια του πριν και μετά τη χρήση του κολλυρίου και να μην ακουμπάει το ρύγχος του περιέκτη στο βλέφαρο ή στο μάτι γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

- Ενημερώστε τον ασθενή για τη λήξη του προϊόντος που προμηθεύεται, καθώς τα περισσότερα κολλύρια έχουν χρόνο ζωής από 1 έως 6 μήνες μετά από το άνοιγμά τους.

- Ενημερώστε τον ασθενή για τον σωστό τρόπο φύλαξης του κολλύριου που προμηθεύεται, καθώς μερικά από αυτά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

- Ενημερώστε τον ασθενή πως κάποια κολλύρια μπορεί να προκαλέσουν παροδική θόλωση ή ερεθισμό (τσούξιμο). Αυτές οι ενοχλήσεις περνούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν επιμείνουν, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του.

- Υπενθυμίστε στον χρήστη πως το κολλύριο προορίζεται αποκλειστικά για έναν ασθενή και πως μπορεί να το χρησιμοποιεί μόνο αυτός.

- Σε περίπτωση που πρόκειται να χορηγηθεί περισσότερες από 1 σταγόνες ή διαφορετικά κολλύρια, θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 5-10 λεπτά μεταξύ των χορηγήσεων για να είναι σωστή η απορρόφηση και να μην υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

- Σε περίπτωση που πρόκειται να χορηγηθεί οφθαλμική αλοιφή ή γέλη, παροτρύνετε τον ασθενή μετά από κάθε εφαρμογή να ανοιγοκλείνει λίγες φορές έντονα τα μάτια ώστε το προϊόν να απλώνεται παντού.

- Σε περίπτωση που πρόκειται να χορηγηθούν ταυτόχρονα κολλύριο και οφθαλμική αλοιφή, συμβουλέψτε τον ασθενή να ξεκινάει πάντα με τη χορήγηση του κολλυρίου.

Σοφία Καραΐσκου, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων