fbpx

Υπέρταση - Παρακολούθηση και Συμβουλή

Τις περισσότερες φορές σιωπηλή, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι η νούμερο ένα αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, διαγιγνώσκεται μόνο στον 1 από τους 2 ασθενείς.

Υπέρταση - Παρακολούθηση και Συμβουλή.

Η αρτηριακή υπέρταση σε 5 ερωτήσεις

1. Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι συνήθως σιωπηλή και μόνο το 50% των ασθενών διαγιγνώσκονται, τις περισσότερες φορές τυχαία.

Ορισμένα κλινικά συμπτώματα μπορεί ωστόσο να σχετίζονται με αυτό, όπως μόνιμοι πονοκέφαλοι κυρίως κατά το ξύπνημα, διαταραχές της όρασης, αίσθημα παλμών, ρινορραγίες, βουητό στα αυτιά ή δύσπνοια κατά την άσκηση.

Η κακοήθης υπέρταση συνδυάζει μια ξαφνική και επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, με σημάδια πόνου πολλαπλών οργάνων. Απαιτεί επείγουσα φροντίδα και ιατρική συμβουλή.

2. Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι τελευταίες συστάσεις του 2018 που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, ορίζουν την αρτηριακή υπέρταση ως συστολική αρτηριακή πίεση (ΣΑΠ) μεγαλύτερη ή ίση με 140 mmHg και / ή διαστολική πίεση (ΔΑΠ) μεγαλύτερη ή ίση με 90 mmHg.

Για να γίνει η διάγνωση και να είναι έγκυρη, θα πρέπει να γίνουν επαναλαμβανόμενες και τακτικές μετρήσεις.

Η μέτρηση πρέπει να γίνει και στους δύο βραχίονες την πρώτη φορά (διατηρώντας την υψηλότερη τιμή).

Ο ασθενής, καθισμένος ή ξαπλωμένος, πρέπει να είναι σε ηρεμία για 3 έως 5 λεπτά, χωρίς να μιλάει ή να καταβάλλει κάποια προσπάθεια.

Εάν έχει σημειωθεί και ορθοστατική υπόταση, θα πρέπει να γίνει κάποιος συσχετισμός.

Καθώς η υπέρταση είναι σιωπηλή, ο έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά από τον γενικό ιατρό για να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορεί να γίνει είτε με την επανάληψη των μετρήσεων στο ιατρείο (2 έως 3 μετρήσεις), είτε με τη χρήση περιπατητικών μεθόδων μέτρησης, όπως η περιπατητική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης που παρέχει πρόσθετες πληροφορίες:

Σημαντική μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης, πληροφορίες για τη νυχτερινή πίεση, κ.λπ.

Η αυτο-μέτρηση πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό όργανο ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, κατά προτίμηση στον βραχίονα.

Οι επιτρεπόμενες «καλές» τιμές-στόχοι είναι μεγαλύτερες ή ίσες με 135/85 mmHg. Επιτρέπει την ανίχνευση ενός «φαινομένου λευκής μπλούζας», το οποίο γενικά δεν απαιτεί θεραπεία αλλά ετήσια παρακολούθηση.

Κατά τη διάγνωση της υπέρτασης, αναζητούνται και άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Κατά τη διάγνωση της υπέρτασης, αναζητούνται και άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου..

Ζητούνται επίσης, εξετάσεις όπως:

ΗΚΓ σε ηρεμία, σάκχαρο αίματος νηστείας, ισορροπία λιπιδίων, ιονογράφημα αίματος και κάθαρση κρεατινίνης (μετρά τη σχέση μεταξύ του ρυθμού με τον οποίο τα νεφρά αποβάλλουν την κρεατινίνη).

3. Ποιοι οι αιτιολογικοί παράγοντες;

Στο 90% των περιπτώσεων, δεν υπάρχει αιτία. Συνήθως, χρησιμοποιείται ο όρος πρωτογενής ή βασική υπέρταση.

Εγκαθίσταται σταδιακά, η επίπτωσή της αυξάνεται με την ηλικία και ευνοείται από ορισμένους παράγοντες κινδύνου.

Έχουν αποδειχθεί ανωμαλίες μεταφοράς νατρίου σε παιδιά με φυσιολογική πίεση με υπερτασικούς γονείς.

Επιπλέον, η δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων που οδηγεί σε ανεπάρκεια αγγειοδιασταλτικών (βραδυκινίνη, νιτρικό οξείδιο), μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

Στο 10% των περιπτώσεων, σε ενήλικες, η υπέρταση λέγεται ότι είναι δευτερογενής και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα.

Η πιο κοινή αιτία της δευτερογενούς υπέρτασης είναι το σύνδρομο άπνοιας ύπνου.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τα επινεφρίδια (πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός, σύνδρομο Cushing, φαιοχρωμοκύτωμα), κάποια νεφρική πάθηση (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, στένωση νεφρικής αρτηρίας, πολυκυστικό νεφρό), δυσθυρεοειδισμό και ακρομεγαλία.

Η υπέρταση μπορεί να είναι φαρμακογενούς προέλευσης (αντισυλληπτικά οιστρογόνου-προγεστογόνου, κορτικοστεροειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ΜΣΑΦ, αγγειοσυσταλτικά συμπεριλαμβανομένων ρινικών ψεκασμών, κυκλοσπορίνης, ερυθροποιητίνης, αντιαγγειογόνου κ.λπ.) ή τοξικής προέλευσης (κατανάλωση κοκαΐνης).

Κατ 'εξαίρεση, η υπέρταση μπορεί να έχει γενετική προέλευση (περίπτωση υπερκαλιαιμικής υπέρτασης του Γκόρντον, ορφανή ασθένεια).

4. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου στη βασική υπέρταση;

Ορισμένοι παράγοντες δεν μπορούν (ή μόνο πολύ ελαφρώς) να αλλάξουν.

Η γήρανση των αρτηριών και η απώλεια της ελαστικότητάς τους εξηγούν την αυξημένη συχνότητα υπέρτασης αναλογικά με την ηλικία.

Το ανδρικό φύλο, η πρόωρη γέννηση, το χαμηλό βάρος γέννησης, το χαμηλό κοινωνικό υπόβαθρο, είναι παράγοντες κινδύνου.

Έχοντας οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης, διπλασιάζεται ο κίνδυνος υπέρτασης.

Ορισμένες εθνικότητες (πληθυσμός Αφρικής, Καραϊβικής ή Νοτίου Ασίας) κινδυνεύουν περισσότερο να είναι υπερτασικές, λόγω διαφορετικών γενετικών προφίλ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι τροποποιήσιμοι ή ελεγχόμενοι, όπως: υπερβολική κατανάλωση αλατιού, γλυκόριζας ή αλκοόλ, καθιστικός τρόπος ζωής, κάπνισμα, διαβήτης, παχυσαρκία ή διαταραχές του ύπνου.

Χωρίς θεραπεία, η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω πάχυνσης και προοδευτικής σκλήρυνσης των αρτηριών.

5. Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Χωρίς θεραπεία, η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω πάχυνσης και προοδευτικής σκλήρυνσης των αρτηριών.

Η αθηροσκλήρωση ευνοείται από την υπέρταση, ειδικά όταν ελέγχεται ελάχιστα.

Η υπέρταση είναι επομένως ένας παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, εξαλείφοντας την αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων, για ισχαιμική καρδιακή νόσο (που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου και σε θάνατο) και για καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε υπερτασικούς άνδρες, η στυτική δυσλειτουργία πρέπει να θεωρείται ότι αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς εμφανίζεται συνήθως λίγα χρόνια πριν από τις επιπλοκές.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ή να επιδεινωθεί.

Η υπέρταση μπορεί επίσης να προάγει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών επιπλοκών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η προϋπάρχουσα υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν παρατηρηθεί πριν από την 20η εβδομάδα της αμηνόρροιας ή η υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη (που συμβαίνει μετά την 20η εβδομάδα της αμηνόρροιας), μπορεί να συνδέεται με προεκλαμψία ή ακόμη και εκλαμψία, επιβράδυνση της ανάπτυξης του εμβρύου ή κάποιο αιμάτωμα.

Λόγω των επιπλοκών της, η υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη, παραμένει μία από τις κύριες αιτίες της θνησιμότητας και της νοσηρότητας μητέρας-εμβρύου.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ;

Η θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης για την πρόληψη μακροχρόνιων καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Συνδυάζει τη φαρμακευτική αγωγή με την υγιεινή διατροφή.

Επιλογή θεραπείας

Οι ευρωπαϊκές συστάσεις προτείνουν άμεση έναρξη με διπλή θεραπεία για καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη συμμόρφωση και ταχύτερο αποτέλεσμα.

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης πρέπει να επαναληφθεί εντός 3 μηνών.

Σε ορισμένους πιο εύθραυστους ασθενείς (ηλικιωμένοι, ασθενείς με πολλαπλά νοσήματα, με ορθοστατική υπόταση κ.λπ.) ή των οποίων η υπέρταση πλησιάζει την τιμή-κατώφλι, η θεραπεία θα ξεκινήσει με μονοθεραπεία.

Η διπλή θεραπεία θα πρέπει κατά προτίμηση να συνταγογραφείται ως σταθερός συνδυασμός για την προώθηση της συμμόρφωσης.

Συνήθως περιλαμβάνει έναν αναστολέα του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης, δηλαδή αναστολέας του ενζύμου μετατροπής(IEC) ή έναν ανταγωνιστή υποδοχέα αγγειοτενσίνης II(ARA II), σε συνδυασμό με έναν αναστολέα διαύλων ασβεστίου, τύπου διυδροπυριδίνης μακράς δράσης ή ένα θειαζιδικό διουρητικό.

Οι β-αποκλειστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, αλλά φαίνεται να έχουν λιγότερο προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Θα χρησιμοποιηθούν ειδικά σε περιπτώσεις στηθάγχης ή παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής.

Εάν απαιτείται τριπλή θεραπεία, συνιστάται ο συνδυασμός θειαζιδικών διουρητικών, διυδροπυριδίνης και αναστολέα του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης.

Σε περίπτωση αποτυχίας της τριπλής θεραπείας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν παράγοντες αντίστασης στη θεραπεία: υπερβολική πρόσληψη νατρίου, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κατάθλιψη, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, έλλειψη συμμόρφωσης.

Μπορεί, επίσης, να είναι απαραίτητη τετραπλή θεραπεία με σπειρονολακτόνη (12,5 έως 50 mg ανά ημέρα), εκτός αν υπάρχει σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, όπου κατά προτίμηση θα προστεθεί ένας β-αποκλειστής.

Σε έγκυες γυναίκες, δεν συνιστάται πολύ μεγάλη μείωση της αρτηριακής πίεσης για να διατηρηθεί μια καλή αιμάτωση του πλακούντα.

Ειδικά προφίλ ασθενών

- Σε έγκυες γυναίκες, δεν συνιστάται πολύ μεγάλη μείωση της αρτηριακής πίεσης για να διατηρηθεί μια καλή αιμάτωση του πλακούντα.

Τα μόρια που συνιστώνται ως πρώτη γραμμή είναι labetalol, nifedipine, nicardipine και methyldopa.

- Κατά τη διάρκεια του θηλασμού επιτρέπονται, προπρανολόλη, λαμπεταλόλη, νιφεδιπίνη, νικαρδιπίνη, μεθυλντόπα.

- Στον διαβητικό ασθενή, προτιμάται ένας αναστολέας IEC ή ένας ARA II (πρόληψη της νεφροπάθειας του διαβητικού).

- Σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία, σε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, ένα διουρητικό βρόχου θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει μια θειαζίδη.

Ορισμένες αντενδείξεις για αντιυπερτασικά φάρμακα πρέπει να είναι γνωστές

- Θειαζιδικά διουρητικά: σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια και γνωστή αλλεργία στα σουλφοναμίδια.

- IEC και ARA II: αμφίπλευρη στένωση της νεφρικής αρτηρίας και ιστορικό αγγειοοιδήματος, εγκυμοσύνη - αντενδείξεις στο 2ο και 3ο τρίμηνο, χρήση που δεν συνιστάται στο 1ο τρίμηνο (εμβρυοτοξικότητα).

- Αναστολείς διαύλων ασβεστίου: μη αντισταθμιζόμενη καρδιακή ανεπάρκεια και ασταθής στηθάγχη, καρδιογενές σοκ, πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

- Diltiazem και βεραπαμίλη: κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου και 3ου βαθμού, δυσλειτουργία κόλπων, σοβαρή βραδυκαρδία.

- Β-αποκλειστές: μη αντισταθμιζόμενη καρδιακή ανεπάρκεια, βραδυκαρδία και σοβαρή συμπτωματική υπόταση, κολποκοιλιακός αποκλεισμός, στηθάγχη του Prinzmetal, νόσος του Raynaud, άσθμα ή ΧΑΠ (μόνο στις σοβαρές μορφές τους για καρδιοεπιλεκτικά μόρια).

Συμβουλές προς τον ασθενή

Υγιεινο-διαιτητικά μέτρα

- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 2 ποτήρια κρασί (ή ισοδύναμο) ανά ημέρα σε άνδρες και 1 σε γυναίκες, με μια ημέρα χωρίς κατανάλωση.

- Μειώστε την κατανάλωση αλατιού σε 6 g /ημέρα, ή ακόμα και 5 g, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συστάσεις, ή αντικαταστήστε το με μπαχαρικά, αποφεύγοντας και την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (αλλαντικά, παξιμάδια, μπισκότα απεριτίφ, κ.λπ.), όπως και το μεταλλικό νερό πλούσιο σε αλάτι.

- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή: καταναλώστε 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα, ψάρια 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, αποφύγετε τα ζωικά λίπη.

- Η πρακτική μιας προσαρμοσμένης και τακτικής σωματικής δραστηριότητας (30 λεπτά την ημέρα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα), καθιστά δυνατή την καταπολέμηση ενός πιθανού υπερβολικού βάρους και βελτιώνει τις καρδιαγγειακές παραμέτρους.

Προτιμώνται οι δραστηριότητες αντοχής (περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία).

- Είναι επιτακτική ανάγκη να ενθαρρυνθεί η διακοπή του καπνίσματος που μειώνει τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Τακτικές επισκέψεις στο γιατρό και αυτοέλεγχος

Ενημερώστε τον ασθενή για την αξία της τακτικής παρακολούθησης και του αυτοελέγχου.

Συνίσταται λήψη μιας σειράς μετρήσεων σε καθιστή θέση μετά από ξεκούραση 5 λεπτών κάθε μήνα:

- Το πρωί πριν από το πρωινό και τη λήψη φαρμάκων.

- Το βράδυ μετά το δείπνο και πριν τον ύπνο.

- Για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια λαμβάνονται μια μέση συστολική αρτηριακή πίεση και μία μέση διαστολική αυτών των μετρήσεων.

Μιλάμε για υπέρταση στην αυτο-μέτρηση όταν η συστολική είναι μεγαλύτερη ή ίση με 135 mmHg ή η διαστολική μεγαλύτερη από ή ίση με 85 mmHg.

Στις γυναίκες, καλό είναι να τονίσουμε ότι η λήψη αντισυλληπτικών με συνδυασμό οιστρογόνου-προγεστογόνου μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, η οποία πρέπει να ανιχνεύεται κατά την έναρξη της αγωγής και κάθε φορά που το αντισυλληπτικό ανανεώνεται.

Σχετικά με τη συμμόρφωση στη θεραπεία

Πρέπει να φροντίσουμε, ώστε ο ασθενής να κατανοήσει την αξία και τον τρόπο δράσης των φαρμάκων που θα λάβει.

Να σέβεται και να ακολουθεί τις ώρες λήψης.

Μπορεί να συνδυάσει τη λήψη με ένα χαρακτηριστικό μοτίβο του τρόπου ζωής του (γεύμα ή βούρτσισμα των δοντιών), να χρησιμοποιήσει ένα κουτί χαπιών, ή μια υπενθύμιση στο τηλέφωνο μέσω εφαρμογών.

Ακόμη και σε περίπτωση εμφάνισης παρενέργειας, η θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται απότομα από τον ίδιο τον ασθενή, καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Παραπέμπουμε τον ασθενή στον γιατρό του για πιθανή προσαρμογή της θεραπείας.

Του εξηγούμε ότι η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι ένα σημάδι αποτελεσματικής θεραπείας και όχι ίασης.

Η θεραπεία για υπέρταση θα διαρκέσει πιθανότατα μια ζωή.

Διαχείριση ανεπιθύμητων ενεργειών

- Για να αποφύγετε την αδιαθεσία και την πτώση από ορθοστατική υπόταση, η οποία είναι πιο πιθανό να συμβεί εξαιτίας κάποιου φαρμάκου, υπενθυμίζουμε στον ασθενή, ειδικά στους ηλικιωμένους, να μην σηκώνονται απότομα.

- Σύσταση λήψης διουρητικών κατά προτίμηση το πρωί για να αποφευχθεί η επιθυμία ούρησης τη νύχτα.

- Ενθαρρύνετε τον ασθενή με διουρητικά να συμβουλευτεί σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών ή εμφάνισης διάρροιας, τον γιατρό του, για πιθανή προσαρμογή της δόσης. Ομοίως, η κόπωση, η ναυτία, η απώλεια βάρους, το ξηρό δέρμα και η σύγχυση, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

- Μην συστήνετε έκθεση στον ήλιο όταν λαμβάνεται υδροχλωροθειαζίδη.

Προσοχή στην αυτοθεραπεία και στις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

- Τα αγγειοσυσταλτικά, τα ΜΣΑΦ και ορισμένα φυτά (γλυκόριζα, τζίνσενγκ, κόλα, γκουαράνα) αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Αντιστρόφως, η μινοξιδίλη και τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς έχουν υποτασικές ιδιότητες.

- Τα διεγερτικά καθαρτικά είναι υποκαλιαιμικά και μπορούν να προσθέσουν τα αποτελέσματά τους σε εκείνα των υποκαλιαιμικών διουρητικών, να εξισορροπήσουν ένα κάλιο στον ορό και να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμίας με β-αποκλειστές ή αναστολείς καναλιών ασβεστίου βραδυκαρδιακού.

- Επίσης προσέξτε τις αναβράζουσες μορφές φαρμάκων καθώς περιέχουν νάτριο.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων