fbpx

Συμπληρώματα Διατροφής και Συμβουλές για Δυνατό Ανοσοποιητικό

Στην εποχή του κορωνοϊού, η ανάγκη όλων μας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού σε αυτό είναι πολύ σημαντικός. Η σωστή ενημέρωση, η αφύπνιση, η καθοδήγηση και η πρόταση των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, αποτελούν μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που καλείται να προσφέρει κάθε φαρμακείο αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο.

Συμπληρώματα Διατροφής και Συμβουλές για Δυνατό Ανοσοποιητικό.

Παρόλο που πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι αρκετά ενημερωμένο για το πώς να προστατευθεί από τον κορωνοϊό, τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις, συχνά δεν μπορεί να αναγνωρίσει πότε το ανοσοποιητικό του είναι εξασθενημένο.

Συμπτώματα ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού

Ορισμένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος είναι:

- Έντονη κόπωση και ατονία, πρωινή εξάντληση, εύκολη κούραση,

- Συχνές λοιμώξεις,

- Δέκατα και διαταραχές στη θερμοκρασία του σώματος,

- Διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου, όπως διάρροια,

- Εμφάνιση ή έξαρση αλλεργιών,

- Αργή επούλωση των πληγών,

- Ανεξήγητη απώλεια ή πρόσληψη βάρους.

Συμβουλές για τη διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες από τις πιο σημαντικές συμβουλές που μπορείτε να δώσετε στους πελάτες σας για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, προϊόντα ολικής άλεσης και φυσικά πολύ νερό.

Αποφύγετε τη ζάχαρη, τις επεξεργασμένες τροφές και το αλκοόλ.

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας, όπως οι βιταμίνες C, D, A, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη και προστασία (δείτε παρακάτω).

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας, όπως οι βιταμίνες C, D, A, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

- Προσπαθήστε να έχετε ένα φυσιολογικό βάρος. Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό.

- Προσπαθήστε να ελαττώσετε το άγχος σας. Το άγχος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην άμυνα του οργανισμού και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο ασθενειών. Αναζητήστε φυσικές μεθόδους χαλάρωσης και ηρεμίας.

- Μην αμελείτε να κοιμάστε επαρκώς. Η ιδανική διάρκεια για τους ενήλικες είναι 7-9 ώρες. Αν δυσκολεύεστε, μπορούμε να σας προτείνουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα σας βοηθήσει (με βαλεριάνα, χαμομήλι ή τρυπτοφάνη).

- Γυμναστείτε. Ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα 2-3 φορές την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Φροντίστε για την υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου σας. Τα καλά βακτήρια του εντέρου μας εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού και εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Συμπληρώματα διατροφής για το ανοσοποιητικό

Στην αγορά του φαρμακείου υπάρχουν πάρα πολλά συμπληρώματα διατροφής για το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα συχνά να υπάρχει σύγχυση για ποιο πρέπει να προτείνουμε στον κάθε καταναλωτή.

Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές διευκρινήσεις.

Γενικά, στα συμπληρώματα διατροφής για το ανοσοποιητικό συνήθως περιέχονται οι ακόλουθες κατηγορίες συστατικών:

- Απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα λιπαρά οξέα, σε αποτελεσματικές ποσότητες, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά στη διατροφή και ελλείψεις, ή σε μεγάλες αλλά ασφαλείς δόσεις για μέγιστο όφελος.

- Φυτικά συστατικά ή βότανα με αποδεδειγμένη δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως σκόρδο, εχινάκεια, πρόπολη κ.α.

- Προβιοτικά, τα οποία σύμφωνα με όλο και περισσότερες μελέτες εμπλέκονται σε πολλούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

- Άλλα εξειδικευμένα συστατικά για το ανοσοποιητικό, όπως βήτα γλυκάνες κ.ά.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Βιταμίνη C: Είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος και γρίπης, έχει αντιοξειδωτική και αντιισταμινική δράση και βοηθάει στη μείωση της κόπωσης.

Βιταμίνη D: Είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ τα χαμηλά της επίπεδα στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων, όπως ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19 και σε περίπτωση λοίμωξης, με την εμφάνιση εντονότερων συμπτωμάτων και σοβαρής πνευμονικής νόσου.

Άλλες βιταμίνες: Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και Α είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φθοράς των κυττάρων.

Οι βιταμίνες Β βοηθούν ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους που ο οργανισμός είναι καταπονημένος και περισσότερο ευάλωτος.

Έτσι, μια πολυβιταμίνη για το ανοσοποιητικό, είναι μια πολύ καλή πρόταση για όλους.

Θα καλύψει τυχόν κενά που υπάρχουν στη διατροφή και θα τροφοδοτήσει τον οργανισμό με τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται για να λειτουργούν αποτελεσματικά οι αμυντικοί μηχανισμοί του, με ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες.

Οι βιταμίνες Β βοηθούν ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους που ο οργανισμός είναι καταπονημένος και περισσότερο ευάλωτος.

Ψευδάργυρος, σελήνιο και χαλκός: Απαραίτητα ιχνοστοιχεία για την άμυνα του οργανισμού και τη δράση των αντιοξειδωτικών του ενζύμων.

Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά στην πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Έχουν αντιοξειδωτική αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση.

Θεωρούνται πολύ σημαντικά για την άμυνα του οργανισμού.

Σκόρδο: Έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση έναντι ιών, βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων.

Διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων και τη δράση κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Εχινάκεια και Πρόπολη: Η εχινάκεια είναι ένα βότανο που σύμφωνα με μελέτες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και επιταχύνει την ανάρρωση.

Συνήθως συστήνεται όταν έχουν ήδη εμφανιστεί κάποια πρώτα σημάδια γρίπης ή κρυολογήματος, όπως βήχας, ή σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν, για παράδειγμα λόγω επαφής με άτομα που νοσούν.

Η πρόπολη είναι μια κολλώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες, έχει αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται για την προστασία και την άμυνα του οργανισμού.

Βήτα 1-3, 1-6 γλυκάνες: Είναι φυσικά συστατικά που δεν διασπώνται στο στομάχι αλλά φτάνουν αυτούσια στο έντερο, από όπου μεταδίδουν το μήνυμα στο ανοσοποιητικό να «ξυπνήσει» και να είναι έτοιμο να πολεμήσει τους ξένους εισβολείς.

Μελέτες δείχνουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο ιώσεων και άλλων λοιμώξεων, τη συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού σε άτομα επιρρεπή σε αυτές και τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Επιλέξτε ένα συμπλήρωμα με βήτα 1-3, 1-6 γλυκάνες για όλους όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν, όπως ηλικιωμένους, φιλάσθενους οργανισμούς, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο που μπορεί να νοσεί (όπως εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας, φαρμακεία, μεγάλες εταιρίες, σχολεία, εργοστάσια κ.ά.).

Προβιοτικά: Είναι καλοί μικροοργανισμοί που, εκτός από την ωφέλιμη δράση τους στο έντερο, υποστηρίζουν και το ανοσοποιητικό.

Μελέτες δείχνουν ότι διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου λοίμωξης από παθογόνους μικροοργανισμούς και μετριάζουν τα συμπτώματα αντιδράσεων ή παθήσεων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι αλλεργίες.

Συμπερασματικά, η επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής για τον κάθε πελάτη θα πρέπει να καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως από τις ανάγκες του, την κατάσταση της υγείας του, την ηλικία του, τη διατροφή του ή ελλείψεις που μπορεί να έχει, τη φύση της δουλειάς του, το εύρος των επαφών του κ.ά.

Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος MSc, Επιστημονική Σύμβουλος της Douni Health Products AE
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων