fbpx

Η Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής

Πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ως μια ξεχωριστή ρουτίνα σε σχέση με τον καθημερινό καθαρισμό του σώματος.

Ωστόσο, η σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής απαιτεί διαφορετικές συνήθειες και εξειδικευμένα προϊόντα.

Η Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής.

Ο γυναικείος κόλπος έχει όξινο pH, πιο όξινο από το δέρμα, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση των καλών βακτηρίων (όπως οι γαλακτοβάκιλλοι), σε ένα ποσοστό ευνοϊκό για την υγεία της περιοχής.

Εάν ακολουθείται μία ισορροπημένη ρουτίνα περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής, αποφεύγεται συνήθως η διαταραχή της ισορροπίας του pH και επομένως η εμφάνιση κολπικών λοιμώξεων, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα και η καντιντίαση του αιδοίου και του κόλπου.

Οι περιπτώσεις γυναικών με προβληματισμούς σχετικά με την υγεία και την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής που μπορούν να εμφανιστούν στον πάγκο του φαρμακείου, είναι συχνό φαινόμενο.

Λίγα λόγια για τη γυναικεία γεννητική περιοχή...

Το αιδοίο, το οποίο χαρακτηρίζει όλα τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας, περιλαμβάνει την ηβική περιοχή, τα μικρά και μεγάλα χείλη, τα οποία είναι πτυχές του δέρματος πλούσια σε σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες, τον προθάλαμο του κόλπου και την κλειτορίδα.

Η ιστολογική ποικιλομορφία αυτών των περιοχών εξηγεί ότι δεν υπάρχει pH αιδοίου, αλλά βαθμίδα pH κοντά στο 6-7 στην πλευρά του δέρματος και περίπου 5 στην πλευρά του βλεννογόνου στο κεντρικό επίπεδο.

Το τμήμα του αιδοίου, που βρίσκεται κοντά στην πρωκτική περιοχή, είναι δυνητικά πλούσιο σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ο κόλπος, το εσωτερικό γεννητικό όργανο, περιέχει μια φυσική βακτηριακή χλωρίδα μεταβλητής σύνθεσης.

Στα μικρά κορίτσια, η κολπική χλωρίδα είναι φτωχή σε γαλακτοβακίλλους. Αποτελείται ουσιαστικά από μικροοργανισμούς δερματικής και πρωκτικής προέλευσης (colibacilli, σταφυλόκοκκοι κ.λπ.) και έχει pH κοντά στο 7.

Λόγω της απουσίας τριχοφυΐας και του λεπτού βλεννογόνου η περιοχή είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις, ειδικά σε κολπίτιδα.

Στην εφηβεία, η παραγωγή οιστρογόνων προάγει τον αποικισμό του κόλπου από διαφορετικά είδη γαλακτοβακίλλων (χλωρίδα Döderlein) που μετατρέπουν το γλυκογόνο των κολπικών κυττάρων σε γαλακτικό οξύ.

Οι αντλίες γαλακτικού οξέος και πρωτονίων των κολπικών κυττάρων διατηρούν ένα κολπικό pH μεταξύ 4 και 5,5.

Τέλος, κατά την εμμηνόπαυση, με την ορμονική πτώση, η χλωρίδα γίνεται λιγότερο πλούσια σε γαλακτοβακίλλους με pH κοντά στο 7.

Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής πρέπει να επιτρέπει τον απαλό καθαρισμό της περιοχής του αιδοίου για την απομάκρυνση των μικροβιακών και κυτταρικών υπολειμμάτων.

Πρέπει να πραγματοποιείται εξωτερικά. Αντίθετα, οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις διαταράσσουν την τοπική χλωρίδα και προάγουν φλεγμονές.

Τι είναι η κολπική πλύση;

Είναι η έγχυση υγρού, το οποίο περιέχει είτε μόνο νερό είτε αναμειγνύεται με προϊόντα καθαρισμού, χρησιμοποιώντας μια συσκευή κολπικού κλύσματος που εισέρχεται στο εσωτερικό του κόλπου.

Οι κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά διαλύματα αποσταθεροποιούν την ισορροπία μεταξύ των «καλών» και των «κακών» βακτηρίων της τοπικής χλωρίδας.

Εξαλείφουν τους γαλακτοβακίλλους που προστατεύουν το κολπικό οικοσύστημα, ευνοώντας τα αναερόβια βακτήρια, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν και θα προκαλέσουν λοιμώξεις, ιδίως κολπίτιδα.

Επομένως, κολπικές πλύσεις χρησιμοποιούμε μόνο μετά από συμβουλή του γιατρού σε ιδιαίτερες παθολογικές καταστάσεις.

Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής πρέπει να επιτρέπει τον απαλό καθαρισμό της περιοχής του αιδοίου για την απομάκρυνση των μικροβιακών και κυτταρικών υπολειμμάτων.

Τα κατάλληλα προϊόντα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Συνιστάται η χρήση ενός απαλού υγρού συνθετικού σαπουνιού, με σύνθεση που είναι εμπλουτισμένη με υπερ-λιπαντικούς παράγοντες που σέβονται την υδρολιπιδική μεμβράνη.

Πρέπει να αποφεύγονται τα αλκαλικά σαπούνια που βασίζονται σε ερεθιστικά ιοντικά επιφανειοδραστικά/τασιενεργά συστατικά (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, κ.λπ.) και δυνητικά ερεθιστικά αρώματα.

Το pH του προϊόντος υγιεινής, για να μην έχει επίδραση στην κολπική χλωρίδα, πρέπει να είναι συμβατό με το εύρος του φυσιολογικού pH στην περιοχή του αιδοίου.

Εξαιρουμένης της περίπτωσης που αντιμετωπίζουμε κάποιου είδους μόλυνση, ένα ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο pH (5 έως 8), είναι κατάλληλο για καθημερινή χρήση.

Δεν συνιστάται το αλκαλικό σαπούνι «πλάκα», με pH κοντά στο 9.

Η κολπική χλωρίδα μπορεί ωστόσο να αποσταθεροποιηθεί από την επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών αντιβακτηριδιακών του κόλπου.

Συνεπώς, να μην χρησιμοποιούνται παρατεταμένα, σαπούνια που περιέχουν αντισηπτικές ουσίες.

Ειδικά προϊόντα για συχνή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, των οποίων τα βασικά συστατικά είναι απαλά και το pH γενικά ελαφρώς όξινο, είναι τα πλέον κατάλληλα.

Μπορούν επίσης να συνδυάσουν ασθενώς αντι-βακτηριδιακά συστατικά (εκχυλίσματα βοτάνων) ή καταπραϋντικά (aloe vera, φασκόμηλο, καλέντουλα, βρώμη κ.λπ.), τα οποία είναι ωφέλιμα σε περίπτωση ερεθισμού.

Τα εμποτισμένα μαντηλάκια υγιεινής μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες (αρώματα, αλκοόλες, αιθέρια έλαια κ.λπ.) και ουσίες (parabens, cyclopentasiloxane κ.λπ.) οι οποίες, εάν δεν ξεπλυθούν καλά, παραμένουν σε παρατεταμένη επαφή με το δέρμα και το βλεννογόνο της περιοχής και μπορεί να ερεθίσουν.

Τα αποσμητικά για τη γεννητική περιοχή, περιέχουν αρώματα, αντιβακτηριακούς παράγοντες (φλοιός μανόλιας, οξείδιο του ψευδαργύρου κ.λπ.), απορροφητική τάλκη ή αιθέρια έλαια, δυνητικά ερεθιστικά και αλλεργιογόνα. Η καθημερινή χρήση τους δεν συνιστάται.

Προσοχή, μια δυσάρεστη ή ασυνήθιστη μυρωδιά σε αυτή την περιοχή μπορεί να είναι σημάδι μιας λοίμωξης και απαιτεί επίσκεψη στον γιατρό.

Οι συμβουλές και οι σωστές κινήσεις

Αφού πλύνουμε τα χέρια, απλώνουμε το υγρό σαπούνι με τα δάχτυλα σε ολόκληρη την εξωτερική περιοχή.

Η φορά πρέπει να είναι από εμπρός προς τα πίσω. Τα σφουγγάρια, που αποτελούν εστία μικροοργανισμών, καλό είναι να αποφεύγονται.

Ξεπλένουμε με άφθονο καθαρό νερό και στη συνέχεια σκουπίζουμε με απορροφητική, καθαρή, ατομικής χρήσης πετσέτα, από μπροστά προς τα πίσω, χωρίς έντονο τρίψιμο που μπορεί να ερεθίσει την περιοχή.

Συνιστάται καθημερινή υγιεινή, μέχρι και δύο φορές την ημέρα για περισσότερη άνεση. Περισσότερες πλύσεις την ημέρα γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή τη σεξουαλική επαφή κ.λπ.

Εάν χρησιμοποιούνται σπερματοκτόνα, να μην χρησιμοποιείται σαπούνι που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους, 2 ώρες πριν ή 4 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή, ωστόσο, είναι δυνατή η εξωτερική πλύση με καθαρό νερό.

Οι σερβιέτες, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του εμμηνορροϊκού κύκλου, όταν οι φυσιολογικές εκκρίσεις γίνονται άφθονες, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά και άσκοπα. Η πλαστική μεμβράνη τους εμποδίζει τον αερισμό της περιοχής, διατηρεί την υγρασία και προωθεί τη διαβροχή, παράγοντες κινδύνου για λοιμώξεις. Επιπλέον, η μόνιμη τριβή με αυτές μπορεί να προκαλέσει αιδοιοκολπίτιδα.

Επιπλέον, πρέπει να προτιμώνται βαμβακερά εσώρουχα. Τα συνθετικά υλικά ευνοούν την παραμονή της υγρασίας και ως εκ τούτου τη διαβροχή.

Το εσώρουχο να αλλάζεται κάθε ημέρα και να μην φοράμε βρεγμένα ρούχα (ειδικά μαγιό). Αποφεύγουμε τα υπερβολικά σφιχτά παντελόνια που προκαλούν μικροτραυματισμούς στην περιοχή λόγω τριβής.

Στην τουαλέτα, σκουπίζουμε πάντα με φορά από εμπρός προς τα πίσω για να αποφύγουμε τη μετανάστευση των εντερικών βακτηριδίων στο αιδοίο.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός με εξειδίκευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων