fbpx

Αντιμετωπίζοντας τις Ωτίτιδες στον Πάγκο του Φαρμακείου

Ένας κύριος με κρυολόγημα έχει πόνο στο αυτί…

Ο διάλογος με τον πελάτη μπορεί να είναι:

«Έχω κρυολόγημα και αισθάνομαι πόνο στο αυτί. Nα μου δώσετε κάποιες σταγόνες για να μου ανακουφίσουν τον πόνο».

«Θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε τον γιατρό».

Αντιμετωπίζοντας τις Ωτίτιδες στον Πάγκο του Φαρμακείου.

«Μα γιατί, δεν έχω πυρετό».

«Πιστεύω πως έχετε μια φλεγμονή στο αυτί που προκλήθηκε από το κρυολόγημα.

Θα πρέπει ο γιατρός να εξετάσει την κατάσταση του τυμπάνου.

Εν τω μεταξύ μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο παρακεταμόλης».

Τι είναι η ωτίτιδα

Ωτίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή και ανάλογα με το τμήμα του αυτιού που πάσχει διακρίνονται διάφορες μορφές:

Εξωτερική ωτίτιδα, Συμφορητική ωτίτιδα, Οξεία μέση ωτίτιδα, Μέση ωτίτιδα με συλλογή υγρού, ή ακόμη και Τραυματική Βαρηκοΐα.

Τα συνήθη Αίτια

- Αλλεργίες

- Κρυολόγημα και παραρρινοκολπίτιδες

- Υπερβολική παραγωγή βλέννας και σίελου κατά την ανατολή των δοντιών

- Μολυσμένα ή υπερπλασμένα αδενοειδή

- Κάπνισμα ή άλλα ερεθιστικά, όπως κολύμβηση σε νερά φορτισμένα με φλεγμονώδεις παράγοντες.

- Κακή υγιεινή του αυτιού, όπως υπερβολική χρήση διαλυμάτων και μπατονέτας μπορεί να συντελέσει στην εξασθένιση του εξωτερικού καναλιού.

Συμπτώματα

Πόνος στο αυτί, πυρετός, ναυτία, ενδεχομένως έμετος, περιπτώσεις έκκρισης υγρού από το αυτί, ίλιγγος, ενίοτε μείωση ή απώλεια της ακοής.

Η Συμβατική θεραπεία είναι συνήθως η αντιβίωση, τοπική ή συστηματική και η χρήση κορτικοστεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Εναλλακτικές Θεραπευτικές προσεγγίσεις στις Ωτίτιδες

Τα συμβατικά φάρμακα δεν είναι η μόνη δυνατή θεραπευτική αγωγή στις ωτίτιδες.

Τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των εναλλακτικών προσεγγίσεων, κατακτούν συνεχώς έδαφος, αποτελώντας ένα πολύτιμο βοήθημα στην πρόληψη και θεραπευτική αγωγή των ωτίτιδων.

Το ζεστό αφέψημα του χαμομηλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους σε περίπτωση ωτίτιδας.

ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Verbascum Thapsus

Ένα αποτελεσματικό παρασκεύασμα που αναφέρεται στο εγχειρίδιο ‘’The Handbook to Alternatives to Chemical Medicine", αποτελείται από μία κουταλιά δυνατού αφεψήματος Verbascum Thapsus (φλόμος), που ετοιμάζεται από μια κουταλιά άνθη φλόμου και μισό φλιτζάνι βραστό νερό.

Την αναμιγνύουμε με μία κουταλιά αγνό παρθένο λάδι ελιάς.

Αφήνουμε το μίγμα σε ηρεμία μια νύχτα. Το παρασκεύασμα που συνδυάζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού φλόμο και τις μαλακτικές του ελαιόλαδου, συνιστάται στη δοσολογία μίας σταγόνας στο αυτί με το πρόβλημα.

Χαμομήλι

Το ζεστό αφέψημα του χαμομηλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους σε περίπτωση ωτίτιδας.

Από τη μια για εισπνοές, από την άλλη με την προσθήκη λίγων σταγόνων ελαιολάδου και αφού υγρανθεί ένα κομμάτι βαμβάκι, να τοποθετηθεί στην περιοχή του αυτιού.

Lobelia

1-2 σταγόνες του αιθέριου ελαίου της Lobelia inflata, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο καταπονημένο αυτί.

Μετά την ενός λεπτού εφαρμογή του, συνιστάται η πλύση του αυτιού με χλιαρό νερό.

Φυτό με υψηλό δείκτη τοξικότητας, επομένως συνιστάται η ελεγμένη χρήση του.

Allium sativum (σκόρδο)

Μία με 2 σταγόνες από χυμό σκόρδου στο αυτί, συνιστάται για τις αντιμικροβικές ιδιότητες του στις ωτίτιδες.

Echinacea angustifolia

Χορήγηση μητρικού βάμματος Echinacea angustifolia, με τις ανοσορρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική, τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο στην πρόληψη υποτροπιάζουσας ρινοφαρυγγίτιδας και ωτίτιδας.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών στο θεραπευτικό σχήμα, που διαδραματίζουν έναν πρωταρχικό ρόλο κατά των ελεύθερων ριζών και κατά συνέπεια στην ορθή λειτουργία όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, θεωρήθηκαν αποτελεσματικά και στις ωτίτιδες.

Μεταξύ αυτών διακρίνονται: Βιταμίνη C, Βιταμίνη E, Rosa Canina (εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με ανοσοδιεγερτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες, συνιστάται στις ωτίτιδες), lapacho (με την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, θεωρείται μία αποτελεσματική εναλλακτική προσέγγιση στις ωτίτιδες).

Capsicum anuum: Συνιστάται σε περιπτώσεις οξείας μέσης ωτίτιδας με πόνο στο αυτί, αίσθημα καύσου και ευαισθησία στην αφή.

ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πρόπολη

Η ρητινώδης αυτή ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από τα φυτά, με τις αντιμικροβικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βρίσκει εξαιρετικές εφαρμογές στις ωτίτιδες, με χορήγηση από το στόμα, σε μορφή βάμματος.

Επιπλέον οι αναισθητικές ιδιότητες της αξιοποιούνται στα σκευάσματα του διαλυτοποιημένου ελαίου της, υπό μορφή ωτικών σταγόνων.

ΑΡΓΙΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με τη συμβουλή του γιατρού με εμπειρία στη φυσικές θεραπείες και όταν δεν υπάρχει διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης, μπορούν να γίνουν τοπικές εφαρμογές αργιλοπηλού στις περιπτώσεις ωτίτιδας.

Το καταπλάσμα από πηλό πρέπει να καλύπτει το αυτί και μέρος του λαιμού και να ανανεώνεται κάθε ώρα.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Από τις ομοιοπαθητικές προσεγγίσεις διακρίνονται:

Belladonna: Ενδείκνυται στις περιπτώσεις οξείας ωτίτιδας που χαρακτηρίζονται απο υψηλό πυρετό. Συνιστάται η δυναμοποίηση 9CH, 5 κοκκία ανά 2 ώρες, ελαττώνοντας τη χορήγηση με τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Capsicum anuum: Συνιστάται σε περιπτώσεις οξείας μέσης ωτίτιδας με πόνο στο αυτί, αίσθημα καύσου και ευαισθησία στην αφή.

Ο πόνος στο αυτί μεταδίδεται προς το μαστοειδή και χειροτερεύει με το κρύο και την επαφή.

Η δυναμοποίηση 9CH και 5 σφαιρίδια κάθε 2 ώρες, μέχρι τη βελτίωση των συμπτωμάτων είναι η συνιστώμενη δοσολογία.

Ferrum phosphoricum: Ενδείκνυται σε περιπτώσεις επώδυνης συμφορητικής ωτίτιδας συνοδευμένη από καταρροϊκά συμπτώματα που χειροτερεύουν τη νύχτα.

Συνιστάται η δυναμοποίηση 9CH και 5 σφαιρίδια κάθε 3 ώρες.

Kalium muriaticum: Συνιστάται σε περιπτώσεις οξείας ωτίτιδας, που συνοδεύεται από οξεία ρινίτιδα με βλέννα.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι απώλεια ακοής, αίσθηση πληρότητας, αποτέλεσμα καταρροής της ευσταχιανής σάλπιγγας, εμβοές. Δυναμοποίηση 5CH και 5 σφαιρίδια 3 φορές την ημέρα.

Pulsatilla: Ενδείκνυται σε μεγάλη γκάμα οξέων λοιμώξεων, κοινό κρυολόγημα, ωτίτιδα, φαρυγγίτιδα.

Σοφία Τσαλουχίδου, Φαρμακοποιός, Ερευνήτρια LUDES University Lugano Switzerland & Academy of Nutritional Medicine London
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων