fbpx

Εμβοές Αυτιών, Προστασία Ακοής, Κώφωση και Βαρηκοΐα

Τι είναι οι εμβοές;

Με τη λέξη εμβοές (βουητά) εννοούμε ήχους που γίνονται αντιληπτοί στο εσωτερικό του κεφαλιού.

Για πολλούς ανθρώπους, το βουητό είναι ένα κουδούνισμα ή σφύριγμα στο ένα ή στα δυο αυτιά.

Με τη λέξη εμβοές (βουητά) εννοούμε ήχους που γίνονται αντιληπτοί στο εσωτερικό του κεφαλιού.

Είδη εμβοών

Εμβοές αντικειμενικές: Είναι σπάνιες. Μπορούν να γίνουν αντιληπτές και από τον γιατρό με ένα στηθοσκόπιο που εφαρμόζεται στην περιοχή του αυτιού.

Μοιάζει με κτύπο καρδιάς ή σύγχρονη και μη αναπνοή. Συνδέεται με μια αγγειακή ανωμαλία.

Εμβοές υποκειμενικές: Είναι πολύ συχνές. Σχετίζονται με διαταραχή στον κοχλία.

Ο παθών είναι ο μόνος που τις ακούει, ενίοτε χωρίς διακοπή, μέρα και νύχτα.

Μπορεί να είναι προσωρινές και να εκδηλώνονται μετά από άσκηση ή έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου.

Χαρακτηρίζονται από διαφορετικούς τόνους και χροιά: σφύριγμα, μουσική, θόρυβος κινητήρα...

Επηρεάζουν περίπου το 15​​% του πληθυσμού σε κάποια περίοδο της ζωής.

Στο 95% των περιπτώσεων, δεν είναι σοβαρές.

Τα Αίτια

Ηλικία: Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, με μεγαλύτερη συχνότητα μετά την ηλικία των 60 ετών.

Συχνά συνοδεύονται από απώλεια ακοής που σχετίζονται με τη γήρανση (πρεσβυακοΐα).

Παθολογίες: Μπορεί να σχετίζονται με διάφορες ασθένειες: διαταραχές του εξωτερικού, μεσαίου ή εσωτερικού ωτός, βύσμα κυψελίδας, νόσο του Meniere (υποτροπιάζοντα επεισόδια ιλίγγου), ακουστικό νευρίνωμα (ένας καλοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου), τραύμα κεφαλής, υπέρταση, ενδοκρινικές διαταραχές...

Φάρμακα: Ενδέχεται να είναι συνέπεια λήψεις ωτοτοξικών φαρμάκων (αμινογλυκοσίδες, ανθελονοσιακά, ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα, ασπιρίνη, ως μέρος του συνδρόμου στέρησης βενζοδιαζεπινών...) που πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από εμβοές.

Θόρυβος: Η εμφάνιση τους μπορεί να συνδέεται με επαγγελματικούς χώρους με υψηλό δείκτη ηχομόλυνσης.

Συχνά συνοδεύονται από απώλεια ακοής που σχετίζονται με τη γήρανση (πρεσβυακοΐα).

Διαγνωστικές εξετάσεις

Πριν τη χορήγηση κάποιου θεραπευτικού σχήματος, πρέπει να γίνονται ακουολογικές εξετάσεις για να αποκλειστούν ή να εντοπιστούν πιθανές αιτίες των εμβοών.

Επίσης εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, μέσω των οποίων επιτρέπεται η διάγνωση νευρολογικών παθήσεων.

Σε ορισμένα άτομα, η ένταση των εμβοών μπορεί να αλλάξει με τις κινήσεις του ώμου, της κεφαλής, της γλώσσας, του σαγονιού (ιδίως σφίξιμο) ή τις κινήσεις των ματιών.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας υποκείμενης διαταραχής που χρειάζεται θεραπεία.

Θεραπεία

Με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις σε τμήματα του αυτιού, έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς

Φαρμακευτικά σχήματα:

- Αγγειοδιασταλτικά και βελτιωτικά μικροκυκλοφορίας φάρμακα.

- Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά σε μικρές δόσεις, όπως η αμιτριπτυλίνη και η νορτριπτυλίνη, έχουν χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται γενικά μόνο σε σοβαρές εμβοές, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ξηροστομία, θολή όραση, δυσκοιλιότητα και καρδιακά προβλήματα.

- Η Αλπραζολάμη μπορεί να βοηθήσει στη συμπτωματική μείωση εμβοών, αλλά ενδέχεται να σημειωθούν παρενέργειες όπως, υπνηλία και ναυτία. Επίσης, μπορεί να προκληθεί εθισμός.

Εφαρμογή Laser: Η οπτική ίνα προκαλεί βιοδιέγερση απευθείας στον μεταβολισμό του συνδετικού ιστού, με αποτέλεσμα την ταχεία αναγέννηση των ακουστικών κυττάρων και ενεργοποίηση συγκεκριμένων μορίων άμυνας.

Ηλεκτρική ή μαγνητική διέγερση των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ακοή.

Συσκευές λευκού θορύβου που παράγουν ήχους προσομοίωσης του περιβάλλοντος, όπως η πτώση βροχής ή κύματα του ωκεανού.

Πριν τη χορήγηση κάποιου θεραπευτικού σχήματος, πρέπει να γίνονται ακουολογικές εξετάσεις για να αποκλειστούν ή να εντοπιστούν πιθανές αιτίες των εμβοών.

Εναλλακτική ιατρική

Έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των εμβοών: Ομοιοπαθητική, Βελονισμός, Ύπνωση, Φυτοθεραπεία.

Το Ginkgo biloba είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που επιδρά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και ενδείκνυται στην αντιμετώπιση των εμβοών.

Τα Συμπληρώματα ψευδαργύρου. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι έλλειψη ψευδαργύρου στο αίμα μπορεί να ευθύνονται για τις εμβοές.

Πολυακόρεστα ω3 λιπαρά οξέα. Χάρη στον σημαντικό τους ρόλο στην αναδόμηση των φωσφολιπιδικών νευρωνικών μεμβρανών και τη ρευστότητά τους, συντελούν στη βελτίωση της λειτουργίας των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ακοή.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΟΗΣ & ΑΥΤΙΩΝ

Τα υλικά των προϊόντων προστασίας του αυτιού που απευθύνονται στο κοινό είναι κυρίως το λάτεξ, η σιλικόνη, το κερί και προορίζονται για την προστασία του αυτιού:

Από τους θορύβους

Οι βλαβερές συνέπειες του θορύβου στην ακοή, αλλά και γενικότερα στην ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου, είναι γνωστή.

Η ευρωπαϊκή οδηγία 2003/10/CE είναι πλούσια σε συμβουλές και καθοδήγηση γι' αυτόν τον σκοπό.

Τα προϊόντα προστασίας του αυτιού κατά του θορύβου που απευθύνονται στο κοινό, επιτρέπουν την απόσβεση του θορύβου μεταξύ 18- 37 (dB).

Οι θόρυβοι της καθημερινής ζωής (στην πλειοψηφία μεταξύ 30 και 60 dB) είναι η συζήτηση, η τηλεόραση, το ροχαλητό.

Από το νερό

Ο στόχος είναι να περιοριστεί η διείσδυση του νερού μέσα στο κανάλι του αυτιού για διάφορους λόγους: δυσάρεστη αίσθηση, αποτροπή εξωτερικής ωτίτιδας (το στάσιμο νερό στο αυτί αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης).

Αυτός ο τύπος προστασίας δεν ενδείκνυται πάνω από ένα βάθος 1 μέτρου.

Ο στόχος είναι να περιοριστεί η διείσδυση του νερού μέσα στο κανάλι του αυτιού για διάφορους λόγους: δυσάρεστη αίσθηση, αποτροπή εξωτερικής ωτίτιδας (το στάσιμο νερό στο αυτί αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης).

Από τις μεταβολές πίεσης

Η διαφορά πίεσης ανάμεσα στο μέσο αυτί και τον εξωτερικό αέρα (προσγείωση ή απογείωση αεροπλάνου) ή κατά τη διάρκεια διέλευσης μιας σήραγγας, δημιουργεί μια παραμόρφωση του τυμπάνου που προκαλεί πόνο.

Από άλλα αίτια

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ωτασπίδες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον αέρα, τη σκόνη, το κρύο.

ΚΩΦΩΣΗ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΙΑ.

Κώφωση είναι κατάσταση στην οποία η ικανότητα αντίληψης ηχητικών συχνοτήτων είναι ολικώς αδύνατη.

Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακουστικής ικανότητας.

Η βαρηκοΐα μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή να οφείλεται σε γενετικά αίτια που αναφέρονται πριν από τη γέννηση του παιδιού ή επίκτητη και μπορεί να εντοπίζεται στο ένα αυτί, ή να είναι αμφοτερόπλευρη.

Είδη βαρηκοΐας

Υπάρχουν δύο είδη βαρηκοΐας: βαρηκοΐα αγωγιμότητας και νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.

Στην πρώτη, η βλάβη εντοπίζεται στο σύστημα αγωγής του ήχου, δηλαδή στις δομές που μεταδίδουν τον ήχο στον κοχλία του αυτιού.

Συνήθως, η ακουστική απώλεια προκύπτει από ωτίτιδες, τραύματα, συσσώρευση κυψελίδας και κακή υγιεινή του αυτιού εν γένει, φαρμακευτικές αγωγές, τραύματα, έκθεση σε αρνητικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ

Δύο είναι οι βασικές μέθοδοι αποκατάστασης της ακουστικής ικανότητας:

Η τοποθέτηση ακουστικού βαρηκοΐας και η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος που επιτρέπουν στον παθόντα να βγει από την κοινωνική απομόνωση που του επιφέρει η βαρηκοΐα και να ενταχθεί ενεργά στο κοινωνικό σύνολο.

Σοφία Τσαλουχίδου, Φαρμακοποιός, Ερευνήτρια LUDES University Lugano Switzerland & Academy of Nutritional Medicine London
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων