fbpx

Επικοινωνία και Φροντίδα του Ασθενή με Καρκίνο στο Φαρμακείο

Η αύξηση του αριθμού των ασθενών με καρκίνο, αλλά και η αύξηση του μέσου χρόνου ζωής τους, είναι δύο πραγματικότητες που πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο, γεγονός που θα ενισχύσει τον ρόλο του φαρμακοποιού στη φροντίδα του ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, έτσι ώστε να τον βοηθήσει να συμβιώσει ομαλά με την πάθησή του.

Επικοινωνία και Φροντίδα του Ασθενή με Καρκίνο στο Φαρμακείο.

Οι πιο συχνοί φόβοι του ασθενή που συχνά εκφράζονται στο φαρμακείο είναι:

«φοβάμαι ότι θα χάσω τα μαλλιά μου», «η χημειοθεραπεία θα μου προκαλέσει εμετούς», «θα εξαντληθώ υπέρμετρα από τη θεραπεία».

Οι ερωτήσεις στο Φαρμακείο:

«Ο άντρας μου είναι υπό χημειοθεραπεία στο νοσοκομείο για τον καρκίνο του προστάτη. Πιστεύετε ότι υπάρχουν μέτρα πρόληψης και φροντίδας στην καθημερινή του ζωή όταν γυρίσει στο σπίτι;»

Φαρμακοποιός:

«Αυτό εξαρτάται πολύ από τα φάρμακα που θα πάρει, αλλά γενικά μπορούμε να του συστήσουμε τις ημέρες πριν κάνει τη χημειοθεραπεία και τις εβδομάδες μετά, να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με άτομα με γρίπη, συνάχι ή γενικά ιώσεις (όπως ο έρπης π.χ.).

Επίσης να αποφεύγει τις μετακινήσεις του σε πολυκοσμία, μέρη όπου γίνονται έργα και υπάρχει σκόνη, τις πισίνες, ορισμένα τρόφιμα όπως τα οστρακοειδή, το νωπό γάλα, τα φρέσκα τυριά, τα αλλαντικά, τα γλυκά του εμπορίου με κρέμες και σαντιγύ.

Τέλος, να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με κατοικίδια ζώα καθώς και με τα περιττώματά τους.

Ένα καθημερινό μπάνιο συνιστάται, καθώς και να πλένει τα χέρια του συχνά, ιδιαίτερα όταν πηγαίνει τουαλέτα και πριν από τα γεύματα».

«Εκτός από τα φάρμακα που έχει γράψει ο γιατρός, υπάρχει κάτι που μπορούμε να του δώσουμε για την τάση για εμετό μετά τη χημειοθεραπεία;»

Φαρμακοποιός:

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τάση για εμετό αρχίζει συνήθως το βράδυ ή την επομένη ημέρα από τη λήψη των φαρμάκων και διαρκεί σπάνια πέρα των τριών ημερών.

Φυσικά δεν συνοδεύεται πάντοτε με έμετο. Η τάση προς έμετο που προέρχεται από φάρμακα, δεν θα πρέπει να συγχέεται με αυτή λόγω άγχους πριν την είσοδο στο νοσοκομείο.

Εδώ συνιστούμε τη λήψη τροφών χλιαρών ή κρύων (που συνήθως έχουν λιγότερη οσμή από τα ζεστά), τη λήψη με αργό ρυθμό συχνών μικρών γευμάτων την ημέρα και κυρίως ελαφρές τροφές πριν και μετά τη θεραπεία, αποφεύγοντας βαριά φαγητά (τηγανιτά, λιπαρά ή με πολλά μπαχαρικά).

Επίσης, το νερό να πίνεται πριν ή μετά τα γεύματα και όχι κατά τη διάρκειά τους.

Ας σημειωθεί ότι τα ανθρακούχα δροσερά ποτά, βοηθούν στο να μειώσουν την τάση προς έμετο.

Σε περίπτωση εμετού, πρέπει να συστήσουμε αποφυγή καπνίσματος, διαβροχή του στόματος με κρύο νερό και φυσικά τα γεύματα να γίνονται μία έως δύο ώρες μετά».

«Η κόρη μου που κάνει θεραπεία για τον καρκίνο του στήθους έχει άφθες στο στόμα και υποφέρει πολύ. Τι μπορούμε να κάνουμε;»

Φαρμακοποιός:

«Οι άφθες είναι συνήθως μια ανεπιθύμητη ενέργεια της χημειοθεραπείας.

Ο γιατρός της σίγουρα θα της συνέστησε στοματικές πλύσεις που θα πρέπει να κάνει συχνά κυρίως μετά τα γεύματα.

Μπορείτε επίσης να της πείτε να αποφεύγει να καταναλώνει τροφές που μπορούν να οξύνουν την κατάσταση, όπως ξηροί καρποί, γραβιέρες και ανανάς, καθώς και τροφές που είναι πολύ όξινες ή με πολλά μπαχαρικά (χυμός λεμονιού, μουστάρδα, ξύδι).

Επίσης να βουρτσίζει τα δόντια της τρεις φορές την ημέρα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και να αποφεύγει το αλκοόλ και το κάπνισμα».

Όλα τα αντικαρκινικά έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές.

Τα Κυριότερα Αντικαρκινικά Φάρμακα

Πολύ σύντομα αναφέρουμε:

- Τα προϊόντα που δρουν στο DNA, οι λεγόμενοι αντιμεταβολίτες, μπλοκάρουν ή αναστέλλουν τη σύνθεση του DNA.

- Τα μονοκλωνικά αντισώματα προσαρτίζονται σε ορισμένους υποδοχείς στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, συνήθως υποδοχείς αυξητικών παραγόντων ή σε ορισμένα αντιγόνα παρόντα στην επιφάνεια των λεμφοκυττάρων.

- Tους αναστολείς της τυροσινικής κινάσης, οι οποίοι αναστέλλουν ορισμένες αλληλουχίες της ενδοκυτταρικής σηματοδότησης.

- Τα αλκυλιωτικά, που διαφοροποιούν τις δομές των νουκλεϊκών οξέων με τον σχηματισμό ομοιοπολικών ενώσεων.

- Η ορμονοθεραπεία, που χρησιμοποιεί τα αντι-οιστρογόνα, αντι-ανδρογόνα, τους αναστολείς της αρωματάσης, της σωματοστατίνης και προγεστερόνης.

Όλα τα αντικαρκινικά έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές.

Αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες ή να γίνουν αιτία για μια κακή συμμόρφωση που θα οδηγήσει σε μια αλλαγή της θεραπείας.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:

Διάρροια, τάση προς έμετο ή εμετός, αίσθημα κόπωσης, απώλεια μαλλιών, μυκητιάσεις και αιματολογικές διαταραχές.

Τα αντι-αγγειογενετικά είναι συνήθως υπεύθυνα για αρτηριακή υπέρταση, κόπωση, διαταραχές του γαστρεντερικού και το σύνδρομο «άνω και κάτω άκρων».

Η ύπαρξη πυρετού πάνω ή ίσου με 38°C πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, θα πρέπει να παραπέμψουμε στον γιατρό.

ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι κυρίως εξασθένηση, αλλεργικές διαταραχές, διαταραχές από το αναπνευστικό, διάχυτοι πόνοι, τάση προς έμετο και διάρροια.

Αυτές των αναστολέων της τυροσινικής κινάσης είναι κυρίως η κόπωση, διαταραχές πήξης του αίματος, διάρροια, γαστρεντερικές διαταραχές, αλλαγή του χρώματος του δέρματος και των μαλλιών, υπερκεράτωση, εξανθήματα και απολέπιση του δέρματος, το σύνδρομο των άνω και κάτω άκρων,υπέρταση και διαταραχές της όρασης.

Ορισμένες θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση επούλωσης πληγών, για αυτό και έχει σημασία να συστήσουμε στους ασθενείς να προστατεύουν συστηματικά τα χέρια τους από πληγές και τραυματισμούς και αν είναι δυνατόν να φοράνε γάντια.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ασθενής που είναι υπό χημειοθεραπεία θα πρέπει να έχει μια ιδιαίτερη φροντίδα.

Ο ασθενής που είναι υπό χημειοθεραπεία θα πρέπει να έχει μια ιδιαίτερη φροντίδα.

Ο φαρμακοποιός πρέπει να εξακριβώσει με ερωτήσεις ότι ο ασθενής:

- Έχει καταλάβει τι έχει να ωφεληθεί από τη θεραπεία του.

- Γνωρίζει τη σημασία της συμμόρφωσης στο θεραπευτικό και δοσολογικό πλάνο, κυρίως σε ότι αφορά την απορρόφησή τους σε σχέση με τα γεύματα, καθώς και τι πρέπει να κάνει σε μια παράληψη μιας δόσης.

Επίσης να φροντίζει τον τακτικό βιολογικό έλεγχο που του έχει συστήσει ο γιατρός.

- Είναι ενημερωμένος για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, πως να τις προλάβει και τι να κάνει σε περίπτωση που τις αντιμετωπίσει.

Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα φάρμακα και τις ανεπιθύμητές τους ενέργειες που δίδονται σε αυτές τις περιπτώσεις και να είναι προετοιμασμένος να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του ασθενή.

Επίσης, θα πρέπει να φροντίσει να υπενθυμίσει τα προληπτικά μέτρα που έχουν δοθεί από τον γιατρό, ιδιαίτερα σε ορισμένες καταστάσεις πολυχημειοθεραπείας.

Παράλληλα να γνωρίζει να δώσει συμβουλές γενικού περιεχομένου για την ποιότητα της καθημερινής ζωής του ασθενή, όπως η συστηματική προστασία των χεριών από τις δουλειές του σπιτιού.

Κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ακολουθώντας αρχικά τις συμβουλές που έχουν δοθεί από τον γιατρό. Εάν η κατάσταση δεν βελτιώνεται θα πρέπει να παραπέμψουμε άμεσα στον γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Οι συμβουλές «κλειδιά» στον Καρκινοπαθή

- Επιμελής στοματική υγιεινή.

- Διακοπή του καπνίσματος όποιος και να είναι ο τύπος του καρκίνου.

- Αποφυγή κατανάλωσης χυμού από γκρέιπφρουτ σε περίπτωση χημειοθεραπείας από το στόμα.

- Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης σε περίπτωση λήψης ενός αντι-αγγειογενετικού.

- Συστηματική παρακολούθηση του βάρους.

- Αποφυγή εργασιών χωρίς γάντια προστασίας.

- Τήρηση των συνιστώμενων προφυλάξεων για την πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου των άνω και κάτω άκρων.

- Να μην πάρει κανένα φάρμακο αυτοθεραπείας χωρίς τη γνώμη του γιατρού του ή του φαρμακοποιού του και να απευθυνθεί στον γιατρό του σε περίπτωση πυρετού πάνω από 38°C ή μιας μη ελεγχόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων