fbpx

Ασθένειες που Διατρέχουν Κίνδυνο Σοβαρών Μορφών Covid-19

Στο πλαίσιο της επιδημίας, τα άτομα με ορισμένες χρόνιες ασθένειες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μία σοβαρή νόσο Covid-19. Επισκόπηση αυτών των παθολογιών και πώς να τις διαχειριστείτε στο φαρμακείο.

Ορισμένοι χρόνιοι ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μορφής Covid-19.

Ασθένειες που Διατρέχουν Κίνδυνο Σοβαρών Μορφών Covid-19.

Συγκεκριμένα, ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση ή με μεταμόσχευση, με σοβαρές χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, άτομα με στεφανιαία νόσο, ηπατίτιδα Β ή C με κίρρωση, άτομα που ζουν με HIV, φυματίωση, μη ισορροπημένοι διαβητικοί με κίνδυνο για επιπλοκές.

Σε αυτούς τους ανθρώπους, ο περιορισμός στο σπίτι πρέπει να είναι αυστηρός και να προτιμάται η τηλε-διάσκεψη με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, εκτός από τη φυματίωση, για την οποία οι προσωπικές επαφές με επαγγελματίες υγείας προτιμώνται λόγω πολλών ευπαθειών, ιδίως κοινωνικών.

Από την πλευρά της φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να ληφθούν διάφορες προφυλάξεις ανάλογα με τις παθολογίες.

- Σε ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή με μεταμόσχευση

Βεβαιωθείτε ότι οι θεραπείες συνεχίζονται, ιδίως με αντιυπερτασικά φάρμακα αναστολείς του συστήματος ρενίνης-αγγειοτασίνης, αναστολείς της neprilysine, κορτικοειδή, ανοσοκατασταλτικά.

Υπενθυμίζετε στους ασθενείς να μην λαμβάνουν φάρμακα αυτοθεραπείας.

- Σε περίπτωση χρόνιας αναπνευστικής νόσου

Πρέπει να ελέγχεται η συμμόρφωση στη θεραπεία (συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λήψης του φαρμάκου και της δοσολογίας), η τεχνική εισπνοής και ιδιαίτερα η τήρηση της θεραπείας με εισπνεόμενη κορτικοστεροειδή (άσθμα, ΧΑΠ) ή μακροχρόνια από του στόματος θεραπεία με κορτικοστεροειδή ( σοβαρό άσθμα, ορισμένες διάχυτες διηθητικές πνευμονίες).

- Σε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Μια τροποποίηση της θεραπείας μπορεί να αποφασιστεί μέσω τηλεφώνου με τον γιατρό.

Προσοχή στην υδροξυχλωροκίνη, η οποία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αύξηση του QT (να μην χρησιμοποιείται σαν αυτοθεραπεία).

- Σε περίπτωση στεφανιαίας νόσου

Η βασική φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί (ειδικά με αντιαιμοπεταλιακό και αντιυπερτασικό), ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει Covid-19 ή όχι.

Προσοχή να σημειωθεί η ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων όπως παρατεταμένος ή συχνότερος πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, παρατεταμένη αίσθηση δυσφορίας που μπορεί να συνδεθούν με Covid-19, απαιτεί κλήση έκτακτης ανάγκης στο 1135.

Από την πλευρά της φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να ληφθούν διάφορες προφυλάξεις ανάλογα με τις παθολογίες.

- Σε περίπτωση ηπατίτιδας Β ή C με κίρρωση

Η θεραπεία συνεχίζεται καθώς και η βιολογική παρακολούθηση.

Στην περίπτωση Covid-19, η αντιιική θεραπεία θα συνεχιστεί και η ημερήσια δόση παρακεταμόλης θα περιοριστεί στα 2 g / ημέρα.

- Σε άτομα με θετικό HIV

Η αντιιική θεραπεία και οι συννοσηρότητες παρακολουθούνται καθώς και οι βιολογικοί δείκτες.

Λάβετε υπόψη ότι δεν συνιστάται η τροποποίηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων ώστε να χρησιμοποιηθεί lopinavir / ritonavir, έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η θεραπεία πρέπει να αλλάζει μόνο σε περίπτωση θεραπευτικής αποτυχίας, ανεπιθύμητων ενεργειών, εγκυμοσύνης ή απαραίτητων συγχορηγούμενεων φαρμάκων με κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα.

- Σε διαβητικούς που δεν είναι ισορροπημένοι ή έχουν επιπλοκές

Αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο να μην είναι ισορροπημένος ο διαβήτης τους στην περίπτωση Covid-19.

Πρέπει επομένως να ληφθεί μέριμνα για τη διατήρηση της ομαλοποίησης της γλυκαιμικής ισορροπίας και της συνέχειας των θεραπειών.

Θα είναι απαραίτητο να έχουν συνεχώς όλα τα απαραίτητα φάρμακα και αναλώσιμα (στοματικές θεραπείες ή / και ινσουλίνη, μέσα ένεσης), συσκευές γλυκαιμικής παρακολούθησης και διορθώσεις σε πιθανά υπογλυκαιμικά επεισόδια για επαρκή περίοδο.

Ο ασθενής πρέπει να ελέγχει τακτικά το σάκχαρο στο αίμα του και να είναι καλά ενυδατωμένος.

Δεν πρέπει ποτέ να αναστέλλει τις ενέσεις ινσουλίνης αργής αποδέσμευσης (ή μια αντλία ινσουλίνης) ακόμη και αν δεν τρώει πλέον, για να αποφευχθεί η κετοξέωση. Η θεραπεία δεν θα τροποποιηθεί.

- Παθολογίες για παρακολούθηση

Άλλες παθολογίες, οι οποίες δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή κορωνοϊού, ωστόσο αξίζουν κάποια προσοχή.

Αυτό ισχύει για την επιληψία. Μπορούν να πραγματοποιηθούν τηλε-διαβουλεύσεις για να εξακριβωθεί η απουσία κρίσης και η καλή τήρηση της θεραπείας, καθώς το άγχος ή οι ψυχιατρικές διαταραχές μπορεί να έχουν αναπτυχθεί λόγω περιορισμού.

Επιπλέον, προσέξτε την υδροξυχλωροκίνη που μπορεί να μειώσει το επιληπτικό κατώφλι και να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Τέλος, στην περίπτωση της νόσου του Πάρκινσον, θα ληφθεί υπόψη το άγχος, το οποίο μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στα συμπτώματα της νόσου και το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σε περίπτωση κλινικής επιδείνωσης, πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή μέσω τηλεδιαβούλευσης.

Πράγματι, η μόλυνση Covid-19 μπορεί να είναι η αιτία αυτής της επιδείνωσης.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων