fbpx

4 Περιπτώσεις Επικοινωνίας σε Θέματα που Σχετίζονται με το Σεξ

Είναι γεγονός ότι παρόλο που το σεξ έχει μπει στην καθημερινότητα όλων των μέσων επικοινωνίας, οι άνθρωποι δεν ανοίγονται εύκολα τις περισσότερες φορές για να συζητήσουν θέματα ευαίσθητα που σχετίζονται με αυτό.

Έτσι ακόμη και από έναν επαγγελματία υγείας όπως ο φαρμακοποιός, υπάρχει δυσκολία να ζητήσουν ένα λιπαντικό κόλπου ή ένα προφυλακτικό.

Ακολουθήστε ορισμένες συμβουλές σε τέτοιου είδους περιπτώσεις για να προσεγγίσετε καλύτερα τους πελάτες σας.

1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Η Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής

«Πρέπει πράγματι να χρησιμοποιώ ένα ειδικό προϊόν;»

Η Συμβουλή μας:

«Αν δεν έχετε κανένα γυναικολογικό πρόβλημα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το αφρόλουτρο για το μπάνιο σας. Προσοχή όμως να αποφεύγετε τα αλκαλικά σαπούνια και τα πολύ αρωματισμένα προϊόντα σε αυτή την ευαίσθητη γεννητική περιοχή, που συχνά οδηγούν σε ερεθισμούς.»

«Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα ειδικό προϊόν για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Θέλετε να δούμε μαζί το πλέον κατάλληλο για σας;»

Εδώ θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο φυσικός/ή στον διάλογό σας με την πελάτισσα και κυρίως να τονίστε τις διαφορές μεταξύ των προϊόντων που διαθέτετε.

Το ύφος σας πρέπει να είναι επιστημονικό, σαν ένας σωστός επαγγελματίας υγείας.

Πληροφορίες «Κλειδιά»

Το φυσιολογικό pH του κόλπου της ενήλικης γυναίκας είναι γύρω στο 4,5 και η μικροβιακή της χλωρίδα είναι κάτω από την επήρεια των οιστρογόνων.

Αυτή η ελαφρά οξύτητα εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηριδίων.

Πριν την εφηβεία και μετά την εμμηνόπαυση το pH του κόλπου είναι γύρω στο 6,5-7.

Τα προϊόντα υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής πρέπει να σέβονται το φυσιολογικό pH του κόλπου.

Μόνο αυτά που είναι με ελαφρά όξινο pH ή ουδέτερο πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Πότε μπορείτε να προτείνετε ένα προϊόν για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής;

Μια συνηθισμένη περίπτωση είναι, όταν η πελάτισσα έχει να κάνει μια θεραπεία κόλπου για μύκητες.

Εδώ άνετα μπορείτε να προτείνετε ένα ειδικό προϊόν υγιεινής για την ευαίσθητη περιοχή.

Επειδή υπάρχει μια πληθώρα προϊόντων σε αυτή την κατηγορία και πιθανόν από μόνη της η πελάτισσα να δυσκολευτεί να διαλέξει, οφείλουμε να την κατευθύνουμε στο κατάλληλο γι’ αυτήν προϊόν, εξηγώντας τις ιδιότητες του καθενός και διαχωρίζοντας αυτά που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της πάθησης από αυτά που είναι κατάλληλα για μετά την θεραπεία για καθημερινή χρήση.

Και αυτό γιατί όπως έχετε διαπιστώσει από την εμπειρία σας, ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν καθημερινά κακώς ,ένα αντισηπτικό καθαριστικό.

4 Περιπτώσεις Επικοινωνίας σε Θέματα που Σχετίζονται με το Σεξ

Οι Κατάλληλες Ερωτήσεις

Όταν σας ζητάνε ένα ειδικό προϊόν για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής θέστε ορισμένες ερωτήσεις διερεύνησης με στόχο να δώσετε το πλέον κατάλληλο προϊόν.

Αισθάνεστε τσούξιμο, φαγούρα;

Έχετε υγρά μη φυσιολογικά;

Έχετε τάση να εμφανίζετε κολπίτιδα από μύκητες;

Έχετε πάρει αντιβιοτικά ή κορτικοειδή τελευταία;

Τι τύπο προϊόντος χρησιμοποιείτε μέχρι τώρα για υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή;

Η Επιλογή του Προϊόντος

Αποφεύγετε τα έντονα καθαριστικά αλκαλικά σαπούνια ( συνήθως με pH 8.5).

Τα πλέον κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού είναι τα συνθετικά δερματολογικά σαπούνια, υγρά ή στερεά με pH ελαφρά όξινο (γύρω στο 5.0) και τα οποία περιέχουν και φυσικά καταπραϋντικά εκχυλίσματα (χαμομήλι, καλέντουλα, βρώμη… κ.α) σε συνδυασμό με φυσικά συστατικά εξυγίανσης και αντικνησμώδη.

Ειδικά για τη γυναίκα στην εμμηνόπαυση τα πλέον κατάλληλα προϊόντα είναι αυτά που προσφέρουν μια μαλακτική ενυδατική δράση.

Προσοχή η συχνή χρήση ισχυρών και όξινων αντισηπτικών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, αλλοιώνοντας το οικοσύστημα του κόλπου και θα πρέπει να περιορίζεται μόνο κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας.

Οι Απαραίτητες Συμβουλές μας στην Πελάτισσα

Να πλένεστε με γυμνό το χέρι σας και όχι με γάντι, εκτός αν χρησιμοποιείτε γάντι μιας χρήσης.

Πάντα βάλτε μια μικρή ποσότητα του προϊόντος στο χέρι σας κάντε αφρό και μετά εφαρμόστε τον στην γεννητική περιοχή.

Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και σκουπίστε επιμελώς με μια πετσέτα πριν βάλετε το εσώρουχο.

Αλλάζετε εσώρουχο κάθε μέρα.

Αλλάζετε συχνά μέσα στην ημέρα τα ταμπόν ή τις σερβιέτες κατά την περίοδο.

Οι ενδοκολπικές πλύσεις με αντισηπτικά να γίνονται μόνο μετά από συμβουλή του γυναικολόγου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γιατί αλλοιώνουν τη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου.

2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Η Ξηρότητα του Κόλπου

«Υποφέρω από ξηρότητα κόλπου. Τι μπορώ να κάνω;»

Η Συμβουλή μας:

«Η ξηρότητα που μου αναφέρετε είναι κάτι πολύ φυσιολογικό στην εμμηνόπαυση, λόγω πτώσης των οιστρογόνων και ατροφίας του κόλπου. Σας συνιστώ ένα λιπαντικό κόλπου που θα το χρησιμοποιείτε 3 φορές τη βδομάδα και για την καθημερινή σας υγιεινή να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό με βάση τη γλυκερίνη ή το εκχύλισμα βρώμης, για να ενυδατώσετε καλύτερα την βλεννογόνο της γεννητικής περιοχής»

Η ξηρότητα του κόλπου εκτός από τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση απασχολεί και τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Επίσης εμφανίζεται σε έντονες καταστάσεις στρες και κατά τη διάρκεια θεραπείας με αντιχολινεργικά φάρμακα ή τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Η έλλειψη υγρών στον κόλπο προκαλεί μια φλεγμονή, ευαισθησία σε λοιμώξεις του κόλπου και κυρίως δυσκολία διείσδυσης κατά τη σεξουαλική επαφή με έντονο ερεθισμό.

Η χρήση ενός λιπαντικού επιτρέπει την επαναφορά της άνεσης στον κόλπο κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και είναι συμβατά με τη χρήση προφυλακτικούς ή διαφράγματος.

Εκτός από τα συνήθη κλασικά λιπαντικά υπάρχουν και αυτά που εντείνουν τη σεξουαλική διάθεση προκαλόντας ένα τοπικό αίσθημα ζέστης ή δροσιάς.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση αυτά που περιέχουν και φυτο-οιστρογόνα είναι τα πλέον κατάλληλα, τα οποία βέβαια αντενδείνυνται σε περιπτώσεις ιστορικού καρκίνου του στήθους.

Προσοχή η χρήση βαζελίνης αντενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, διότι προσκολάται στη βλεννογόνο, την κάνει πιο εύθραυστη ενώ παράλληλα μπορεί πιο εύκολα να σπάσει το προφυλακτικό.

Προσοχή η χρήση βαζελίνης αντενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, διότι προσκολάται στη βλεννογόνο, την κάνει πιο εύθραυστη ενώ παράλληλα μπορεί πιο εύκολα να σπάσει το προφυλακτικό.

3η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Τα Προφυλακτικά

«Πού έχετε τα προφυλακτικά;»

Η Απάντησή μας:

«Θα τα βρείτε στο ράφι… Αν θέλετε μπορώ να σας ενημερώσω για την καλύτερη επιλογή σας σε ότι πιο καινοτόμο υπάρχει. Μην διστάσετε να με ρωτήσετε για ότι πληροφορία χρειασθείτε»

Εδώ η προσέγγισή θα πρέπει να είναι πολύ διακριτική και να αφήσουμε στον πελάτη να πάρει τη πρωτοβουλία να μας ρωτήσει.

Ο φαρμακοποιός δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνει μάθημα χρήσης στον πελάτη.

Πρέπει να σεβαστεί την υπάρχουσα δυσκολία ζήτησής του και να επέμβει μόνο για να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για το προϊόν.

Η Προφύλαξη Είναι Θέμα Εφαρμογής…

Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε από το BBC σχετικά με τις αντρικές ανάγκες για την εφαρμογή του προφυλακτικού και η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντάκι σε δείγμα 436 αντρών:

Τα προφυλακτικά που δεν έχουν σωστή εφαρμογή δεν μειώνουν απλά την απόλαυση στον έρωτα αλλά αυξάνουν και τις πιθανότητες μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων.

Η κακή εφαρμογή του προφυλακτικού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την αφαίρεσή του από το αντρικό φύλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Η ελαττωματική εφαρμογή του προφυλακτικού μειώνει την σεξουαλική απόλαυση και για τους δύο ερωτικούς συντρόφους.

Η ύπαρξη διαφορετικών τύπων και μεγεθών προφυλακτικών είναι σημαντική για την επιλογή εκείνου που ταιριάζει καλύτερα στους ερωτικούς συντρόφους.

4η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Η Μείωση της Σεξουαλικής Διάθεσης

«Υπάρχει μια έντονη κούραση αυτή την εποχή. Δεν έχω διάθεση για τίποτε, ούτε ακόμη και για σεξ!»

Η Απάντησή μας:

«Κατανοώ είναι οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας που συχνά μας αφαιρούν κάθε διάθεση. Υπάρχουν όμως ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, ειδικά για την αύξηση της Libido, με εκχυλίσματα βοτάνων, βιταμίνες και μέταλλα που καταπολεμούν το στρες που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τονώνουν τη σεξουαλική διέγερση και στα δύο φύλα»

« Θέλετε να σας δείξω κάτι για σας, που θα βελτιώσει τη σεξουαλική σας διάθεση;»

Αυτού του τύπου τα συμπληρώματα διατροφής έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Ο φαρμακοποιός και εδώ πρέπει να μιλάει άνετα σαν να πρόκειται για μια απλή φυσιολογική ανάγκη υγείας. Εξάλλου πρόκειται για τη σεξουαλική υγεία του πελάτη του!

Στις γυναίκες θα πρέπει να ρωτήσει αν το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο σύντροφός της και να διευκρινιστεί αν είναι θέμα απλά διάθεσης ή δυσλειτουργίας της στύσης.

Συμβουλές για το Κατάλληλο Merchandizing

Όλα αυτά τα προϊόντα που αναφέραμε και στις 4 περιπτώσεις, χρήζουν μιας εμφανούς προβολής στο φαρμακείο, που θα διευκολύνει την εύκολη πρόσβαση του καταναλωτή και την αυθόρμητη αγορά.

Έτσι λοιπόν Προτείνουμε:

Ένα ομαδοποιημένο Merchandizing σε μια ραφιέρα ή μια γόνδολα προβολής και των 4 κατηγοριών προϊόντων που αναφέραμε.

Προτιμήστε ράφια κοντά στο ύψος των ματιών ή των χεριών που είναι οι πιο ζεστές ζώνες για αυθόρμητη αγορά.

Βάλτε τις κατάλληλες σημάνσεις: «Υγιεινή ευαίσθητης περιοχής», «Προφυλακτικά», «Λιπαντικά κόλπου», «Τόνωση σεξουαλικής διάθεσης».

Έχετε πάντα στον πάγκο εξυπηρέτησης ένα μικρό εκθετήριο με προφυλακτά.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων