fbpx

Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση: Τρεις Kλασικές Περιπτώσεις στο Φαρμακείο

Όταν το παιδί πονάει, δεν κοιμάται εύκολα ή υποφέρει από παλινδρόμηση, οι γονείς συνήθως καταλήγουν στον Φαρμακοποιό για να τους δώσει την πολύτιμη συμβουλή του και τα κατάλληλα προϊόντα.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να βοηθήσετε τους μικρούς ασθενείς-πελάτες σας και με ποιον τρόπο;

Ο Φαρμακοποιός αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα του συστήματος υγείας.

Ο Φαρμακοποιός αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα του συστήματος υγείας.

Για αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει γρήγορα τη σοβαρότητα μιας κατάστασης, προκειμένου να μπορέσει να αξιολογήσει αν θα πρέπει να παραπέμψει το παιδί σε κάποιον ιατρό.

Στη συνέχεια, ανεξαρτήτως της περίπτωσης, ο Φαρμακοποιός θα πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά τους γονείς για το τι πρέπει να γίνει και να τους καθησυχάσει.

Ο διάλογος είναι επιβεβλημένος.

Ο Πόνος

Η θεραπεία του πόνου στην παιδιατρική είναι προτεραιότητα.

Στόχος του Φαρμακοποιού είναι να ανακουφίσει τον μικρό ασθενή από τους λιγότερο σοβαρούς πόνους, προτείνοντας στους γονείς την ήπια χρήση αναλγητικών και ενημερώνοντας τους για τις λύσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του πόνου.

Η αξιολόγηση του πόνου είναι το πρώτο πράγματα που θα πρέπει να κάνετε.

Στα βρέφη, οι φλεγομονώδεις λοιμώξεις (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα) εμφανίζονται συχνά και προκαλούν πόνο.

Αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη συνιστώνται σε πρώτη φάση.

Για την πρόληψη των πόνων που προκαλούνται από εμβόλια ή από την αιμοληψία συνιστάται η δια στόματος χορήγηση σακχαρούχων διαλυμάτων (24-30% σακχαρόζη ή 30% γλυκόζη), σε συνδυασμό με το πιπίλισμα μιας παστίλιας.

Τα αυτοκόλλητα ή οι κρέμες που έχουν ως βάση την λιδοκαϊνη και την πριλοκαίνη είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική, αλλά πρέπει να έχουν συνταγογραφηθεί για να χορηγηθούν στον ασθενή.

Γενικά, για την ανακούφιση των μικρών παιδιών από τους πόνους στην καθημερινή τους ζωή και στα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους (π.χ. οδοντοφυΐα, άφθες), μπορείτε να προτείνετε στους γονείς διαφορετικές λύσεις, κρέμες, τοπικά αναλγητικά, κ.λπ. και να τους δώσετε και κάποια ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες αντιμετώπισης των πιο συνηθισμένων προβλημάτων.

Αν τα προβλήματα λυθούν, η καθημερινότητα του παιδιού διευκολύνεται και δεν υπάρχουν πλέον οι επιπτώσεις από τον άσχημο ύπνο.

Προβλήματα Ύπνου στα Βρέφη

Διαχωρίζουμε τα προβλήματα ύπνου σε δύο κατηγορίες: δυσκολία να αποκοιμηθεί το μωρό ή το παιδάκι και προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως οι εφιάλτες, ή το συχνό νυχτερινό ξύπνημα.

Αν τα προβλήματα λυθούν, η καθημερινότητα του παιδιού διευκολύνεται και δεν υπάρχουν πλέον οι επιπτώσεις από τον άσχημο ύπνο, όπως η μη συγκέντρωση στο σχολείο, οι μαθησιακές δυσκολίες, η υπνηλία, αλλά και στους γονείς όπως η κούραση και η νευρικότητα.

Ο Φαρμακοποιός μπορεί να δώσει κάποιες συμβουλές στους γονείς για να τους βοηθήσει να καθορίσουν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου σε πρώτη φάση, ανάλογα φυσικά με το οικογενειακό ή πολιτιστικό πλαίσιο του παιδιού.

Προτείνει στους γονείς να καθιερώσουν μια ατζέντα ύπνου για 1 με δύο εβδομάδες.

Στους νέους γονείς θα πρέπει να υπενθυμίζει επίσης, ότι το κλάμα του νεογέννητου μέχρι να κοιμηθεί δεν οφείλεται σε πόνο.

Σε περίπτωση νυχτερινών ξυπνημάτων, θα πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί να ξανακοιμηθεί μόνο και να μην παρεμβαίνουν συστηματικά.

Εάν η αλλαγή της ρουτίνας ύπνου δεν φέρει καρπούς, τότε ίσως το πρόβλημα να είναι πιο σύνθετο και να πρέπει να παραπέμψετε τον γονέα σε κάποιον παιδίατρο.

ΓΟΠ (Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση)

Η απλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα φυσιολογικό πρόβλημα, που συνήθως εξαφανίζεται όταν το παιδί ξεκινά να περπατάει.

Στο Φαρμακείο, ο στόχος είναι να μειωθεί η παλινδρόμηση και να προληφθούν οι επιπλοκές.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του παιδιού και ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι να δώσει στους γονείς τις κατάλληλες συμβουλές.

Το μωρό για παράδειγμα που υποφέρει από παλινδρόμηση θα πρέπει να τρώει πολλά μικρά γεύματα αντί για ένα δύο μεγαλύτερα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, το κεφάλι του θα πρέπει να είναι σε όρθια στάση, ενώ υπάρχουν και ειδικές πιπίλες που διευκολύνουν τον γονέα και βέβαια ειδικές κρέμες και αντιαναγωγικά γάλατα.

Η ιατρική συμβουλή όμως είναι απαραίτητη, σε περίπτωση που το παιδί χάνει βάρος, κάνει εμετούς, έχει κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα ή κλαίει πιο πολύ απ’ ό,τι συνήθως.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων