fbpx

Η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα στο Φαρμακείο

Μια άλλη απολεπιστική δερματοπάθεια που είναι άμεσα συνυφασμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και επηρεάζεται ιδιαίτερα από το άγχος είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Πρόκειται για μια χρόνια ερυθηματώδη, απολεπιστική δερματοπάθεια που εξελίσσεται με φάσεις έξαρσης, προκαλώντας αισθητικό αντίκτυπο στα άτομα που την εμφανίζουν.

Επιδημιολογικά Στοιχεία

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αγγίζει το 2-4% του πληθυσμού.

Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, ενώ οι ηλικίες εμφάνισης είναι 18-40 ετών.

Τα σημεία εμφάνισης της νόσου είναι το τριχωτό της κεφαλής (95%), το πρόσωπο και τα αυτιά (60%) και ο θώρακας (30%).

Η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα στο Φαρμακείο

Αιτιολογία

Η ιδιαίτερη σύσταση του σμήγματος που συναντάμε σε ορισμένους ανθρώπους, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό ενός σαπρόφυτου λιπόφιλου μύκητα του γένους Malassezia που φαίνεται να είναι υπεύθυνος για τις δερματικές βλάβες της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

Επιβαρυντικοί Παράγοντες

• Αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων,

• Άγχος, κατάθλιψη,

• Ανοσοκαταστολή,

• Υγρασία και κρύο,

• Υπερκόπωση και

• Κατανάλωση αλκοόλ.

Κλινική Εικόνα

Ερυθηματώδεις βλάβες που καλύπτονται από παχιά, λιπαρά λέπια, με ή χωρίς υπερσμηγματόρροια (λιπαρή ή ξηρή μορφή).

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συνοδεύεται από κνησμό με μεταβλητή ένταση που κάποιες φορές γίνεται πολύ ενοχλητικός.

Θεραπεία

Ο ήλιος βελτιώνει ελαφρά την κλινική εικόνα.

Η φαρμακευτική αγωγή έχει 3 στόχους:

1. Να μειώσει τον αυξημένο πολλαπλασιασμό του μύκητα Malassezia με τη βοήθεια αντιμυκητιασικών συστατικών: ιμιδαζόλια (κετοκοναζόλη), κυκλοπιροξολαμίνη, zincpyrithion

2. Να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή άμεσα με αντιφλεγμονώδη: τοπικά κορτικοστεροειδή, γλυκυρρητινικό οξύ (έχει την ίδια δομή με την κορτιζόνη χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτής).

3. Να απομακρύνει τα λέπια κάνοντας ήπιο μηχανικό peeling ή με τη βοήθεια ενός ήπιου κερατολυτικού όπως η κελουαμίδη.

Το ξέρατε ότι…

• Το τριχωτό της κεφαλής αποτελεί δεξαμενή του μύκητα.

• Η αντιμυκητιασική θεραπεία του τριχωτού είναι απαραίτητη ακόμη και αν οι βλάβες δεν εντοπίζονται στο τριχωτό.

• Για να περιορίσουμε μάλιστα τις υποτροπές προτείνουμε προληπτικά στη φάση ύφεσης, 1 φορά την εβδομάδα λούσιμο με ένα εξειδικευμένο σαμπουάν κατά της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

Οι Καλύτερες Δερμοκαλλυντικές Συμβουλές για τη Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα

Καθαρισμός

Ένα νερό καθαρισμού με μικύλλια, προσφέρει ό,τι χρειάζεται για την καθημερινή του υγιεινή σε ένα πρόσωπο με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, δηλαδή εξυγίανση, καταπράυνση των ερεθισμών και απομάκρυνση της περίσσειας σμήγματος.

Φροντίδα - Ενυδάτωση

Μια κρέμα DS (dermatiteséborrhéique), λειαίνει απαλά τα λέπια και περιορίζει τον πολλαπλασιασμό του μύκητα, διατηρώντας το δέρμα σε φάση ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα στο Φαρμακείο

Αντηλιακή Φροντίδα

Μια λεπτόρρευστη υφή και ένας δείκτης προστασίας SPF30, είναι ιδανικός συνδυασμός για την αντηλιακή προστασία ενός προσώπου με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Αντιγηραντική Φροντίδα

Το δέρμα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητο.

Η επιλογή ενός συστατικού με αντιγηραντική δράση όπως τα φυσικά ρετινοειδή και η ρετιναλδεΰδη που ρυθμίζουν την ανανέωση των κερατινιοκυττάρων και προσφέρουν λείανση της τραχύτητας, χωρίς όμως να ερεθίζουν την επιδερμίδα, ενδείκνυται απόλυτα σε τέτοιες δερματοπάθειες.

Αποφεύγουμε τα οξέα φρούτων, το χημικό peeling καθώς και τις επιθετικές επεμβατικές πράξεις.

Ράνια Λέχου, Φαρμακοποιός, Διευθύντρια Εξειδικευμένων Υπηρεσιών & Εκπαίδευσης Pierre Fabre Ελλάς Α.Ε.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων