fbpx

Μικροτραυματισμοί και Εγκαύματα

Συχνά στο φαρμακείο καλούμαστε να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες σε επιφανειακά τραύματα και εγκαύματα.

Τόσο ο φαρμακοποιός όσο και η υπόλοιπη ομάδα του πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων, ενώ είναι επιθυμητό να υπάρχει και ένας ειδικός απομονωμένος χώρος για την παροχή πρώτων βοηθειών.

HANSPLAST 3 BHMATA BANNER 46X50 150dpi

Τραύματα

Σύμφωνα με την ιατρική, ως τραύμα ορίζεται οποιαδήποτε βίαιη καταστροφή των ιστών, εσωτερική ή εξωτερική, ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκάλεσε.

Η βαρύτητα του κάθε τραύματος αξιολογείται ανάλογα με την έκταση, το βάθος και την εμφάνιση του τραύματος.

Εξαρτάται επίσης από το σημείο στο οποίο προκλήθηκε το τραύμα, από το αντικείμενο, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε και από τυχόν παρουσία ξένων σωματιδίων πάνω σε αυτό.

Η Αντιμετώπιση στο Φαρμακείο και η Συμβουλή μας

Κάθε φορά που φτάνει στο φαρμακείο ένας τραυματισμένος ασθενής θα πρέπει να του προσφέρουμε κάθισμα και να προσπαθούμε να αξιολογήσουμε το τραύμα το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να αποφασίσουμε αν μπορούμε να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στο φαρμακείο ή αν θα πρέπει να ζητήσουμε τη συνδρομή κάποιου ιατρού ή του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις στο θύμα σχετικά με το αν είναι εμβολιασμένος με αντιτετανικό εμβόλιο αλλά και αν πάσχει από κάποια χρόνια νόσο.

Σε άτομα με διαβήτη ή με αιμορροφιλία και σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, τα τραύματα απαιτούν ειδική περιποίηση και αντιμετώπιση από ιατρό.

Τραύματα που Αιμορραγούν

Σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζουμε μια αποστειρωμένη γάζα επάνω στο τραύμα και πιέζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

Μόλις αυτό επιτευχθεί χρησιμοποιούμε ένα αντισηπτικό σπρέι και δένουμε το τραύμα με γάζα και επίδεσμο.

Επιφανειακά Τραύματα

Καθαρίζουμε το τραύμα με φυσιολογικό ορό, χρησιμοποιούμε ένα αντισηπτικό σπρέι και καλύπτουμε με αυτοκόλλητη γάζα.

Προτείνουμε στον ασθενή να επαναλαμβάνει τη διαδικασία μία φορά την ημέρα.

Εγκαύματα

Μια νεαρή μητέρα έρχεται πανικόβλητη με το 8χρονο αγοράκι της στο φαρμακείο.

"Ο γιός μου κάηκε στο χέρι του με ζεματιστό νερό"

Η Απάντησή σας Μπορεί να Είναι

Απ' ότι βλέπω το έγκαυμα δεν είναι πολύ σοβαρό, είναι επιφανειακό και όχι εκτεταμένο.

Βάλατε το χεράκι του παιδιού κάτω από το κρύο νερό;

Σας συνιστώ μια κρέμα για τα εγκαύματα και ένα ειδικό επιδεσμικό υλικό για τη γρήγορη επούλωση.

Αν πονάει πολύ μπορούμε να του δώσουμε και παρακεταμόλη για τον πόνο.

Τα εγκαύματα αποτελούν ένα είδος τραυματισμού του δέρματος ή της σάρκας και μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως: θερμότητα, ηλεκτρισμός, χημικές ουσίες, τριβή και ακτινοβολία.

Διακρίνονται στα εξής:

Πρώτου Βαθμού: Επηρεάζουν μόνο την επιδερμίδα και εμφανίζονται με έντονη ερυθρότητα χωρίς φουσκάλες.

Το σημείο πονάει αλλά συνήθως επουλώνεται σε χρόνο λιγότερο από μία εβδομάδα.

Δευτέρου Βαθμού: Έτσι χαρακτηρίζονται τα εγκαύματα που φτάνουν μέχρι το κυρίως δέρμα και εμφανίζονται με φουσκάλες και έντονο πόνο.

Αυτά συνήθως απαιτούν 10-14 ημέρες μέχρι να αποκατασταθούν.

Τρίτου Βαθμού: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα εγκαύματα που επηρεάζουν και υποκείμενους ιστούς και νεύρα.

Το σημείο εμφανίζεται λευκό ή καφετί χωρίς φουσκάλες και ο πόνος απουσιάζει καθώς τα νεύρα στο σημείο αυτό έχουν καταστραφεί.

Σε κάθε περίπτωση η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από την έκτασή του, την περιοχή του σώματος στην οποία βρίσκεται και από τον παράγοντα που το προκάλεσε.

Αν το έγκαυμα είναι πρώτου ή δευτέρου βαθμού και καλύπτει έκταση ίση ή μικρότερη από την μισή παλάμη του θύματος, θεωρείται ήπιο.

Αν όμως είναι τρίτου βαθμού ή είναι μεγαλύτερο σε έκταση, τότε θεωρείται σοβαρό έγκαυμα και χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.

Η Αντιμετώπιση στο Φαρμακείο και η Συμβουλή μας

• Για απλό έγκαυμα πρώτου έως δευτέρου βαθμού προτείνεται σαν πρώτη βοήθεια η ρίψη άφθονου, δροσερού, τρεχούμενου νερού για 5-10 λεπτά.

Στη συνέχεια, ξεπλένουμε το έγκαυμα με φυσιολογικό ορό, στεγνώνουμε και καλύπτουμε με παχιά αντικολλητική γάζα.

• Αν το έγκαυμα παρουσιάζει φουσκάλες, αποτρέπουμε τον ασθενή από το να τις σπάσει γιατί ο κίνδυνος επιμόλυνσης γίνεται μεγαλύτερος.

Χορηγούμε μια ισχυρά ενυδατική-επουλωτική αλοιφή την οποία ο ασθενής θα εφαρμόζει τοπικά 2 φορές τη μέρα σε παχιά επίστρωση.

• Εάν το έγκαυμα δεν παρουσιάζει φουσκάλες αλλά ορορροή, προτείνουμε τη χρήση μιας ξηραντικής λοσιόν.

Σκοπός αυτού του προϊόντος είναι να μειώσει την υγρασία που αναπτύσσεται πάνω στο έγκαυμα από την έκκριση ορού, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες επιμόλυνσης του τραύματος.

• Αν το σημείο του εγκαύματος εκτίθεται στον ήλιο συμβουλεύουμε τον ασθενή να φοράει οπωσδήποτε ισχυρό αντηλιακό σε καθημερινή βάση.

• Όταν το έγκαυμα συνοδεύεται από έντονο πόνο, χορηγούμε στον ασθενή ήπια αναλγητικά (παρακεταμόλη) για την αντιμετώπισή του.

• Σε έντονα εγκαύματα που προέρχονται από ηλιακή ακτινοβολία, πραγματοποιούμε διερευνητικές ερωτήσεις στον ασθενή σχετικά με το αν εμφανίζει και άλλα συμπτώματα ηλίασης και αν ο ασθενής τα επιβεβαιώσει, τον παραπέμπουμε σε ιατρό.

• Εγκαύματα τρίτου βαθμού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο με τη συνδρομή ιατρού.

Σε έντονα εγκαύματα που προέρχονται από ηλιακή ακτινοβολία, πραγματοποιούμε διερευνητικές ερωτήσεις στον ασθενή.

Προϊόντα Συμβουλής για Τραύματα και Εγκαύματα

Πρόκειται για αποστειρωμένες γάζες, φυσιολογικό ορό, αντισηπτικά, ειδικές ενυδατικές και επουλωτικές αλοιφές και επιδεσμικά υλικά για τη φροντίδα των εγκαυμάτων.

Τα Αντισηπτικά

Η εφαρμογή ενός αντισηπτικού πρέπει να γίνεται αφού έχουμε πλύνει καλά με νερό την πληγή.

Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι γιατί ορισμένα αντισηπτικά χάνουν τη δραστικότητά τους λόγω των αλκαλίων του σάπωνα.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντισηπτικών όπως τα αντισηπτικά αλογόνων, όπως το υδροχλωρικό νάτριο ή ιωδιούχα αντισηπτικά.

Αυτά έχουν ένα ευρύ φάσμα δράσης στα παθογόνα βακτήρια και τους ιούς.

Η δράση τους όμως μειώνεται όταν υπάρχουν οργανικές ύλες όπως το πύον και το αίμα.

Επίσης, το οξυζενέ 10ο ανήκει στα αντισηπτικά.

Το ίδιο και η χλωρεξιδίνη και η εξαμιδίνη.

Η αιθανόλη, επίσης 70ο, έχει μία βακτηριοκτόνο δράση.

Τα μεταλλικά παράγωγα του χαλκού και του αργύρου έχουν μια δράση βακτηριοστατική, όπως και οι αντισηπτικές χρωστικές που αντιπροσωπεύονται από την εοσίνη.

Ενυδατικά Προϊόντα για Εγκαύματα

Πρόκειται για προστατευτικές κρέμες ανακούφισης που εφαρμόζονται σε παχιά στρώση πάνω στο δέρμα.

Το ίδιο και τα επιδεσμικά υδροκολοειδή και υδροζέλ που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν το έγκαυμα και να ενισχύσουν τη διαδικασία επούλωσής του σε υγρό περιβάλλον.

Στην κατηγορία ομοιοπαθητικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά η Βelladonna σε περίπτωση ερυθήματος και τα Rhus toxicodendron και Cantharis σε περίπτωση εγκαύματος.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων