fbpx

Έρπης - Παρακολούθηση και Συμβουλή

Ο έρπης είναι μια ήπια ιογενής λοίμωξη που εμφανίζεται αρκετά συχνά λόγω του υποτροπιάζοντος και λανθάνοντα χαρακτήρα του και γίνεται μερικές φορές πολύ ενοχλητικός.

Σοβαρές μορφές του μπορεί να επηρεάσουν τις έγκυες γυναίκες, τα νεογνά, τους ατοπικούς ασθενείς αλλά και ανοσοκατεσταλμένους.

Ποιά τα Κλινικά Συμπτώματα;

Πρωτοβάθμια Λοίμωξη

Όταν είναι συμπτωματική (10% σε στοματοπροσωπικό επίπεδο, 20-50% στο σημείο των γεννητικών οργάνων), εμφανίζεται 5-7 ημέρες μετά την μόλυνση.

Σε στοματοπροσωπικό επίπεδο, συχνά παίρνει τη μορφή οξείας στοματίτιδας, δραματική και επώδυνη, που περνάει σε 7 έως 10 ημέρες.

Οι βλάβες συμβαίνουν στα χείλη, τα ούλα, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο ή / και το φάρυγγα.

Συνήθως εμφανίζονται ομαδοποιημένες με μορφή κυστιδίων και συνδυάζουν υψηλό πυρετό (39-40 ° C), αποκρουστική αναπνοή, υπερβολική σιελόρροια, τραχηλική λεμφαδενοπάθεια. Η ρήξη των κυστιδίων προκαλεί επώδυνα έλκη, κάνοντας τη διαδικασία της τροφής δύσκολη.

Στα γεννητικά όργανα, οι βλάβες (φλύκταινες και έλκη) εμφανίζονται ή / και σε κοντινή απόσταση (μηροί, γλουτοί, πρωκτός).

Ο έρπης είναι μια ήπια ιογενής λοίμωξη που εμφανίζεται αρκετά συχνά λόγω του υποτροπιάζοντος και λανθάνοντα χαρακτήρα του και γίνεται μερικές φορές πολύ ενοχλητικός.

Στις γυναίκες, η κύρια μόλυνση λαμβάνει συχνά την μορφή οξείας αιδοιοκολπίτιδας (ενίοτε με οίδημα και πυρετό).

Στους άνδρες είναι λιγότερο επώδυνη και παίρνει τη μορφή βαλανίτιδας.

Χωρίς θεραπεία, υποχωρεί σε 10 έως 20 ημέρες.

Υποτροπές

Επανεμφανίζονται τα συμπτώματα της πρωτογενούς λοίμωξης, συνήθως στις ίδιες περιοχές, αλλά η επούλωση είναι ταχύτερη (5-10 ημέρες).

Αυτές οι υποτροπές συχνά προειδοποιούν με τσούξιμο, ερυθρότητα, αίσθημα καύσου ή μούδιασμα.

Σε στοματοπροσωπικό επίπεδο εμφανίζεται η γνωστή βλάβη στα χείλια, χωρίς να αποκλείεται και η εμφάνιση σε άλλες περιοχές όπως μύτη, πηγούνι, μάγουλα.

Στα γεννητικά όργανα, οι βλάβες, ιδιαίτερα στις γυναίκες, μπορεί να περάσουν απαρατήρητες.

Βλάβες μπορεί να εμφανιστούν σε όλα τα σημεία του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του χεριού και ιδιαίτερα των δακτύλων, ειδικά σε αθλητές πολεμικών τεχνών.

Επίσης στην περιοχή των ματιών με τη μορφή βλεφαρίτιδας ή κερατίτιδας, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια όρασης.

Ποιές Είναι οι πιο Σοβαρές Μορφές;

Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, μπορεί να έχουμε σοβαρές βλάβες στο δέρμα ή και στα σπλάχνα.

Στους ατοπικούς ασθενείς, ο έρπης μπορεί να επιμολύνει κάποιο έκζεμα και να προκαλέσει διάδοση της νόσου (σύνδρομο Kaposi-Juliusberg).

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ερπητοειδής ηπατίτιδα μπορεί, σπάνια όμως, να εμφανιστεί εάν έχει γίνει επιμόλυνση με τον ιό το πρώτο τρίμηνο, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο και χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Μεταγεννητική μόλυνση είναι επίσης δυνατή μέσω της επαφής με ένα πρόσωπο που εκκρίνει τον ιό.

Πώς Μεταδίδεται η Μόλυνση;

• Μέσω της άμεσης επαφής με βλάβες ή εκκρίσεις (δάκρυα, σάλιο, εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων).

• Ο ασθενής είναι μεταδοτικός από την έναρξη των πρόδρομων συμπτωμάτων και μέχρι την ίαση, σε μικρότερο όμως βαθμό, όπως και κατά τη διάρκεια ασυμπτωματικών περιόδων.

• Ο HSV1 μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια της επαφής.

• Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Η διείσδυση δεν είναι απαραίτητη για τη μόλυνση.

Ποιοί Παράγοντες Ευνοούν τις Υποτροπές;

• Σε γενικές γραμμές, η ανοσοκαταστολή προωθεί υποτροπές.

• Όλες οι περιπτώσεις επανενεργοποίησης δεν γίνονται αντιληπτές.

Σε στοματοπροσωπικό επίπεδο, παράγοντες που ευνοούν περιλαμβάνουν πυρετό, έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή κρύο, η έμμηνος ρύση, μια οξεία εμπύρετη λοίμωξη, το άγχος, η κούραση, κάποιο τοπικό τραύμα (στοματική χειρουργική, δερμοαπόξεση), όπως και η σεξουαλικές επαφές.

Πώς Γίνεται η Διάγνωση;

• Στην στοματοπροσωπική μορφή, κλινική διάγνωση μόνο.

• Στον έρπη γεννητικών οργάνων ή στην άτυπη νόσο, μια παρατήρηση των βλαβών μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Η καλλιέργεια του ιού ως μέθοδος αναφοράς επιτρέπει την ταυτοποίηση των ιών τύπου (HSV 1 ή 2) σε 1 έως 4 ημέρες.

Σε περίπτωση έρπητα των γεννητικών οργάνων, συνιστάται η αναζήτηση και άλλου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (χλαμύδια, HIV ορολογικές εξετάσεις, σύφιλη, γονόρροια, ηπατίτιδα Β).

• Σε ανοσοκατεσταλμένους ή έγκυες γυναίκες, η ανίχνευση του ιικού γονιδιώματος γίνεται με PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), πολύ γρήγορη και ευαίσθητη, αλλά και πιο δαπανηρή μέθοδος.

• Στο νεογέννητο, η διάγνωση γίνεται με οφθαλμικά επιχρίσματα και επιχρίσματα του φάρυγγα, αν η μητέρα έχει αλλοιώσεις που υποδηλώνουν έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Όλες οι περιπτώσεις επανενεργοποίησης δεν γίνονται αντιληπτές.

Η Εύα, 24 ετών, επαγγελματίας υγείας

«Από την παιδική ηλικία, είμαι επιρρεπής σε έρπητα. Με τον καιρό έμαθα να ανιχνεύω τα πρώτα σημάδια.

Ξέρω ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα, όταν αισθανόμαστε τα πρώτα συμπτώματα, αλλά συχνά αυτό δεν σταματά την εξέλιξη.

Δοκίμασα τα πάντα: κρέμες, επιθέματα, αιθέρια έλαια, ομοιοπαθητική.

Το παθαίνω από διαφορετικά ερεθίσματα: ήλιος, στρες, κούραση.

Κάθε καλοκαίρι, επιστρέφει ο έρπης που δεν μου επιτρέπει να απολαύσω τις διακοπές μου.

Δεν πλησίασα την παραλία για ένα χρόνο καθώς επιμολύνθηκε η πληγή μου και απέκτησα και μολυσματικό κηρίο.

Για να μη μετρήσω όλες τις άλλες καλές στιγμές όπως ο γάμος μου, που χάλασαν από αυτή την αντιαισθητική, επίπονη και μεταδιδόμενη λοίμωξη»

Σχετικά με την Παθολογία

• Ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων διαφορετικών για κάθε ασθενή.

Αυτές οι υποτροπές μπορεί να λάβουν διάφορες μορφές: ασυμπτωματικές ή πολύ ενοχλητικές.

Η συχνότητα και η ένταση των υποτροπών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα άτομο στο άλλο και στο ίδιο άτομο με το χρόνο.

Έχουν την τάση να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Αν είναι συχνές, μια προληπτική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί.

• Ο ασθενής πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τους παράγοντες που επηρεάζουν την επανεμφάνιση του ιού (ήλιος, άγχος, κρύο, τζετ-λαγκ, αναστάτωση, πυρετός, περίοδος) προκειμένου να τους αποφύγει, αν είναι δυνατόν, και να παρακολουθεί την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων (κάψιμο, τσούξιμο, φαγούρα, μούδιασμα).

• Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Η αναζήτηση άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (HIV, ηπατίτιδα Β, χλαμύδια) πρέπει να γίνει κατά τη διάγνωση.

• Τα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου είναι απαραίτητα σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο: βρέφη, έγκυες γυναίκες, ατοπικά άτομα, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

• Μία έγκυος που γνωρίζει ότι είναι φορέας του έρπητα των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να το αναφέρει στον γυναικολόγο της.

Οι έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τα σημάδια της εμφάνισης του ιού, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Σε περίπτωση εμφάνισης της υποτροπής του έρπητα, τα αντι-ιικά φάρμακα χρησιμοποιούνται κατά τον συνήθη τρόπο.

Αν υπάρχουν βλάβες των γεννητικών οργάνων από τον έρπη, τότε κατά τον τοκετό θα πρέπει να γίνει καισαρική τομή.

Θεραπεία

• Η συστηματική χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων είναι πιο αποτελεσματική όταν ξεκινά αρκετά νωρίς.

Προτείνεται καλή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Επίσης, στη θεραπεία με βαλασικλοβίρη καλό θα ήταν να προβλέψει κανείς για φωτοπροστασία.

• Σε υποτροπιάζοντα επιχείλιο έρπη, η λήψη βαλακικλοβίρης είναι χρήσιμη μόνο εάν η θεραπεία ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι 2 δόσεις θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 6 ώρες.

Παράταση της θεραπείας περισσότερο από μια ημέρα δεν παρέχει κανένα πρόσθετο όφελος.

• Σε μακροπρόθεσμη προληπτική αντι-ιική αγωγή, η καλή συμμόρφωση είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Ολίνα Ηλιάδου, Φαρμακοποιός, Κλινική Φαρμακολόγος, MSc Clinical Pharmacology and Therapeutics
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων