fbpx

Κολπική Μυκητίαση και οι Συμβουλές στο Φαρμακείο

Η μυκητίαση στην περιοχή του κόλπου, είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων που μπορούν να εμφανιστούν στη γυναίκα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται σε ήπια μορφή.

Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζει αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα, με τις γυναίκες να ψάχνουν άμεση λύση και υποστήριξη στο Φαρμακείο.

Κολπική Μυκητίαση και οι Συμβουλές στο Φαρμακείο.

Αιδοιοκολπική καντιντίαση

Η μυκητίαση στην ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας, αποτελεί συνήθη αιτία ενοχλήσεων και ερεθισμών σε αυτή την περιοχή.

Προκαλείται από την αλλαγή της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας, με τον πολλαπλασιασμό των ζυμομυκήτων και κυρίως με τον μύκητα Candida Albicans στο 90% των περιπτώσεων.

Οι κύριοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των μυκήτων, είναι οι ορμονικές αλλαγές, κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, μια θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά, η ανοσολογική ανεπάρκεια και η μη σωστή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα στην περίπτωση του διαβήτη.

Μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με μη ενεργή σεξουαλική ζωή και έτσι δεν ταξινομείται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα συμπτώματα είναι συγκεκριμένα: έντονη φαγούρα στην περιοχή του αιδοίου, λευκό κολπικό έκκριμα, χωρίς ιδιαίτερη οσμή, και τσούξιμο κατά την ούρηση, ενώ δεν υπάρχει ούτε εμφάνιση πυρετού ούτε πυελικοί πόνοι.

Θεραπεία

Υπόθετα, κρέμες, γαλακτώματα με δραστικές ουσίες: κλοτριμαζόλη, εκοναζόλη, φεντικοναζόλη, ισοκοναζόλη, σερτακοναζόλη.

Τρόπος χρήσης

Τα κολπικά υπόθετα ή τα κολπικά δισκία πρέπει να τοποθετούνται στο βάθος του κόλπου πριν τον ύπνο για τρία συνεχόμενα βράδια.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν μπορεί να γίνει επανάληψη της θεραπείας μετά από τρείς ημέρες.

Σε περίπτωση ερεθισμού στην περιοχή του αιδοίου, η κρέμα ή το γαλάκτωμα εφαρμόζονται μια έως δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ο κνησμός και η παροδική αίσθηση καψίματος προκαλούνται από την εμφάνιση του μύκητα στην περιοχή.

Στην περίπτωση των υπόθετων και των κολπικών δισκίων υπάρχουν πιθανότητες αυξημένης καταρροής κολπικών υγρών.

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις μπορούν να υπάρξουν με τα προφυλακτικά και τα διαφράγματα από λατέξ, όπου υπάρχει κίνδυνος ρήξης, ενώ με τα σπερματοκτόνα υπάρχει κίνδυνος εμπόδισης της αποτελεσματικότητάς τους.

Συνίσταται η αποφυγή της χρήσης ταμπόν κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

Ενίσχυση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου

Τα προβιοτικά (Lactobacillus) και τα πρεβιοτικά (ολιγοσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες) δια του στόματος ή κολπικά, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.

Απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες που έχουν τάσεις υποτροπής και σε γυναίκες που είναι πιο επιρρεπείς στις κολπικές μυκητιάσεις και η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι απαραίτητη.

Συνιστώνται για την πρόληψη κατά τη διάρκεια μιας αντιβιοτικής θεραπείας ή προς το τέλος της αντιμυκητιασικής θεραπείας, η οποία διαρκεί 1 – 2 εβδομάδες.

Περιπτώσεις και Συμβουλές στο Φαρμακείο

«Θα ήθελα μια κρέμα κατά της φαγούρας στην περιοχή του κόλπου. Δεν είναι για μένα αλλά για την κόρη μου. Είναι 4 χρονών, νιώθει τσούξιμο όταν κατουράει και έχει έντονη φαγούρα στην περιοχή του κόλπου.»

Η φλεγμονή στον κόλπο είναι πολύ συχνή, όχι μόνο στις ενήλικες γυναίκες και στις έφηβες, αλλά και στα μικρά κορίτσια ηλικίας 2 - 6 χρονών.

Αυτό οφείλεται στα λάθη που γίνονται στους τρόπους προσωπικής υγιεινής στην καθημερινότητα ή στην οξυουρίαση, η οποία παρουσιάζεται με έντονη φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού.

Μια ταινία ούρησης μπορεί να περιορίσει μια λοίμωξη του ουροποιητικού και η θεραπεία γίνεται με απαλό gel καθαρισμού, ενδεχομένως και με αντισηπτικό σαπούνι από 3 έως 5 ημέρες και με την εφαρμογή μιας καταπραϋντικής λοσιόν ή κρέμας.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν για τις ενοχλήσεις στο εσωτερικό του κόλπου.

«Έχω έντονη φαγούρα και ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή, ενώ στο εσωτερικό του κόλπου νιώθω τσούξιμο και κάψιμο. Είμαι έγκυος 2 μηνών.»

Είναι φυσιολογικό να παρουσιάζονται μύκητες στην κολπική περιοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι δυνατό να διαρκέσουν περισσότερο απ’ ότι συνήθως και να υποτροπιάσουν.

Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη σύμφωνα με τις ανάγκες της εγκύου.

Καθώς κατά την εγκυμοσύνη δεν επιτρέπονται όλα τα φάρμακα, πριν τη χορήγηση οποιουδήποτε προϊόντος είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.

«Νιώθω έντονη φαγούρα στο εσωτερικό του κόλπου μου. Μια φίλη μου, μου είπε ότι πρόκειται σίγουρα για μυκητίαση.»

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν για τις ενοχλήσεις στο εσωτερικό του κόλπου και κυρίως για τη φαγούρα.

Συνήθως, οι ερεθισμοί σε αυτή την περιοχή συμβαίνουν λόγω της ξηρότητας του κόλπου, εξαιτίας της χρήσης ερεθιστικών προϊόντων υγιεινής, λόγω βακτηριακής ή ερπητικής κολπίτιδας.

Τα συμπτώματα που αναφέρει η ασθενής βοηθούν στην αναγνώριση της μυκητίασης.

Αν μεταξύ των συμπτωμάτων, περιλαμβάνεται ο πυρετός, ο πυελικός πόνος, η μη βελτίωση της κατάστασης μετά από τουλάχιστον τρεις ημέρες θεραπείας και οι συχνές υποτροπές (περισσότερες από τέσσερις το χρόνο), είναι απαραίτητη μια ιατρική γνωμάτευση. 

«Θα ήθελα το συγκεκριμένο φάρμακο για τη κολπική μυκητίαση. Μου το είχε συστήσει ο γιατρός μου την τελευταία φορά που είχα το ίδιο πρόβλημα.»

Ναι, αλλά τώρα ακολουθείτε θεραπεία με ινσουλίνη για τον διαβήτη.

Στην περίπτωση που ο διαβήτης δεν έχει ρυθμιστεί σωστά και ισορροπημένα, υπάρχουν πιθανότητες εμφάνισης της κολπικής μυκητίασης.

Σίγουρα, είναι απαραίτητη η αλλαγή και η βελτίωση της θεραπείας κατά του διαβήτη αλλά και η ιατρική συμβουλή για την κατάλληλη και ασφαλέστερη υποστήριξη στον ασθενή.

 «Μόλις τελείωσα μια θεραπευτική αγωγή κατά της ιγμορίτιδας. Έχω έντονη φαγούρα στην εξωτερική περιοχή του κόλπου. Νομίζω ότι μπορώ να πάρω υπόθετα κατά των μυκήτων χωρίς ιατρική συνταγή.»

Είναι συχνό φαινόμενο, ορισμένες γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς στους μύκητες όταν έχουν ακολουθήσει μια θεραπεία με αντιβιοτικά.

Η συστηματική χρήση ενός αντιμυκητιασικού φαρμάκου μετά τη λήξη μιας θεραπευτικής αγωγής με αντιβιοτικά μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της μυκητισιακής λοίμωξης.

Πρέπει οπωσδήποτε να θέτετε την ερώτηση στον ασθενή, αν ακολουθούσε ή ακολουθεί κάποια θεραπευτική αγωγή.

«Χρησιμοποιώ κολπικά υπόθετα κατά της μυκητίασης εδώ και τρεις ημέρες, αλλά συνεχίζω ακόμη να νιώθω φαγούρα.»

Στην περίπτωση που συμπτώματα, όπως ο κνησμός ή ο ερεθισμός δεν υποχωρούν και επιμένουν μπορείτε να συνεχίσετε τη θεραπεία με τα κολπικά υπόθετα, αλλά είναι απαραίτητη μια ιατρική γνωμάτευση.

Τα κολπικά υπόθετα τοποθετούνται στο βάθος του κόλπου και η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται ακόμη και τις ημέρες της έμμηνου ρύσης.

Σημαντικό είναι να αποφεύγετε τη χρήση ταμπόν, καθώς μπορούν να απορροφήσουν τα δραστικά συστατικά.

 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων