fbpx

Συμπτώματα Δυσκοιλιότητας και Συμβουλές

Η δυσκοιλιότητα απασχολεί το 20% του γενικού πληθυσμού της χώρας, ενώ το 33% εμφανίζει δυσκοιλιότητα περιστασιακά, κατά τη διάρκεια των διακοπών και του ταξιδιού.

Πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες και μάλιστα 2,5 φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Το 59% των ασθενών ντρέπονται να μιλήσουν για το πρόβλημά τους και απλά ζητούν ένα γνωστό υπακτικό.

Το 59% των ασθενών ντρέπονται να μιλήσουν για το πρόβλημά τους και απλά ζητούν ένα γνωστό υπακτικό.

Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται από αραιή συχνότητα κενώσεων (κάτω από 3 φορές την εβδομάδα) και κόπρανα αφυδατωμένα και σκληρά.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα, που πολλές φορές υποθάλπει κάποια πάθηση του πεπτικού συστήματος, αλλά και λανθάνουσες οργανικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός).

Συμπτώματα:

- Αργή και επίπονη αφόδευση με κόπρανα σκληρά και αφυδατωμένα.

- Αίσθηση ατελούς κένωσης.

- Αίσθημα φουσκώματος, πίεση στο στομάχι, πόνοι στη κοιλιά με ή χωρίς μετεωρισμούς, αιμορροΐδες, κράμπες στο στομάχι και κακή διάθεση.

Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε το πρόβλημα σε:

Α - Περιστασιακή Δυσκοιλιότητα:

Οφείλεται συχνά σε απότομη αλλαγή της διατροφής ή των καθημερινών συνηθειών (αυστηρή δίαιτα, ταξίδι), σε έλλειψη άσκησης (κατάκλιση, ακινησία σε μακρινά ταξίδια), σε αφυδάτωση των κοπράνων (σε έντονη ζέστη), σε ψυχολογικό stress, αλλά και σε μια εγκυμοσύνη και γενικά δεν διαρκεί παρά λίγες ημέρες.

Β - Χρόνια Δυσκοιλιότητα:

Είναι συνήθως ιδιοπαθής (χωρίς συγκεκριμένη αιτία) και απαιτεί την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής.

Προσοχή, αν παρατηρηθεί επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης, χρειάζεται επίσκεψη στο γιατρό και ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση με την παραμικρή υποψία.

Γ - Πρόσφατη ή Προσφάτως Επιδεινούμενη Δυσκοιλιότητα:

Η δυσκοιλιότητα που συνεχίζεται για περισσότερες από 15 μέρες, χωρίς προηγούμενες διαταραχές των κενώσεων, απαιτεί πάντα την αναζήτηση μιας οργανικής αιτιολογίας: πάθηση του πεπτικού συστήματος (φλεγμονώδης εντερική πάθηση, καρκίνος του παχέος εντέρου) ή πάθηση που δεν αφορά το πεπτικό (νεύρωση, μεταβολική διαταραχή, υποθυρεοειδισμός, υποκαλιαιμία).

Αναζητήστε την επίσης σαν μία φαρμακευτική ανεπιθύμητη ενέργεια (ιατρογενής δυσκοιλιότητα) από λήψη νευροληπτικών, αντιπαρκινσονικών, αντικαταθλιπτικών, αλάτων σιδήρου, κωδεϊνούχων, παραγώγων μορφίνης).

Η εναλλαγή διάρροιας/δυσκοιλιότητας υποδηλώνει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι Περιορισμοί της Συμβουλής του Φαρμακοποιού:

Μόνο η περιστασιακή δυσκοιλιότητα και η ιδιοπαθής, χωρίς άλλα συμπτώματα (αίμα στα κόπρανα, παντελής απουσία αερίων), μπορούν να τύχουν αντιμετώπισης από το φαρμακοποιό.

Αυτές είναι βέβαια οι πιο συνήθεις περιπτώσεις στην καθημερινότητα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τα ταξίδια και τις διακοπές.

Μόνο η περιστασιακή δυσκοιλιότητα και η ιδιοπαθής μπορούν να τύχουν αντιμετώπισης από το φαρμακοποιό.

Ανοίξτε Διάλογο με τον Πελάτη με Διακριτικότητα:

Οι Ερωτήσεις «Διάγνωσης»:

- Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημά σας;

- Από πότε έχετε να ενεργηθείτε;

- Έχετε άλλα συμπτώματα, όπως αέρια ή πόνους στην κοιλιά; (βλ. περιορισμοί της συμβουλής του φαρμακοποιού → πιθανώς γιατρός).

- Μήπως παίρνετε φάρμακα που σας προκαλούν δυσκοιλιότητα;

- Αυτό το πρόβλημα είναι περιστασιακό ή μόνιμο, το είχατε και άλλη φορά στο παρελθόν;

- Τι κάνατε μέχρι τώρα, τι προϊόντα χρησιμοποιήσατε;

- Tι ανταπόκριση είχατε;

Η Βασική Θεραπευτική σας Πρόταση:

«Σύμφωνα με αυτά που μου περιγράψατε, αν έχετε να ενεργηθείτε πάνω από 2-3 ημέρες και αν το πρόβλημα είναι περιστασιακό, χρειάζεστε άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Θα πάρετε λοιπόν ένα υπακτικό (προτείνετε προϊόν, μορφή προϊόντος, τρόπο δράσης, δοσολογία και τρόπο χρήσης) που θα σας ανακουφίσει σύντομα (αναφέρετε χρόνο δράσης)».

 

Η Σμπληρωματική σας Πρόταση:

«Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, αν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητάς σας είναι συχνό αυτή την εποχή, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τακτικά ένα ήπιο υπακτικό (προτείνετε προϊόν, μορφή προϊόντος, τρόπο δράσης, δοσολογία και τρόπο χρήσης) που θα σας ρυθμίσει σταδιακά και ανώδυνα το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Αν όμως το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που έχετε είναι μόνιμο, θα σας συμβούλευα να δείτε ένα γιατρό».

Οι Συμβουλές:

- Σωστή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά.

- Αποφύγετε τις πολύ στερεές τροφές, όπως παξιμάδια, μπισκότα, ρύζι.

- Ρυθμίστε τα γεύματά σας σε τακτικά ωράρια.

- Πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα. Αν πιείτε το πρωί με άδειο στομάχι ένα ποτήρι κρύο νερό, θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην κινητικότητα του εντέρου.

- Σεβαστείτε το αντανακλαστικό της επιθυμίας αφόδευσης. Να πηγαίνετε αμέσως στην τουαλέτα μόλις εμφανιστεί η παραμικρή επιθυμία, μην το αναβάλλετε!

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!

Με την περιήγησή σας στο pharmamanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.