fbpx

Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

«Εδώ και λίγο καιρό κάτι καφέ κηλίδες εμφανίστηκαν στο άνω μέρος του κορμού μου πάνω και γύρω από το στήθος. Τι είναι αυτό;»

Η απάντησή σας μπορεί να είναι:

«Πρόκειται για ποικιλόχρους πιτυρίαση, μια μυκητίαση που εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι σε ορισμένα νέα κυρίως άτομα, από τη ζέστη και τον ήλιο.

Εάν αυτές οι κηλίδες είναι περιορισμένες, μπορείτε να εφαρμόστε στην περιοχή αυτή την αντιμυκητιασική λοσιόν 2 φορές τη μέρα για 3 εβδομάδες και να κάνετε παράλληλα καθημερινό μπάνιο και λούσιμο με ένα κατάλληλο αντιμυκητιασικό καθαριστικό»

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση, είναι μια πολύ συχνή μυκητίαση σε νεαρά κυρίως άτομα και έφηβους και των δύο φύλων.

Οφείλεται στο λιπόφιλο σαπροφυτικό μύκητα Malassesia furfur που συναντάται στη συνήθη χλωρίδα της επιδερμίδας.

Η μετάβαση του μύκητα σε παθογενή κατάσταση σε ορισμένα άτομα, οδηγεί στην εμφάνιση της δερματοπάθειας και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που την ευνοούν και συνεργούν μεταξύ τους:

  • Λιπίδια από τους σμηγματογόνους αδένες,
  • Έκκριση ιδρώτα,
  • Ζέστη και υγρασία,
  • Ορμονική διαταραχή,
  • Γενετική προδιάθεση,
  • Ανοσολογικές διαταραχές,
  • Χρήση ελαιωδών παρασκευασμάτων για το σώμα…

Τα Κλινικά Συμπτώματα:

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια μη φλεγμονώδης επιφανειακή μυκητίαση του δέρματος και προσβάλει επιλεκτικά το θώρακα και την πλάτη και πιο σπάνια το λαιμό, τα μπράτσα και το πρόσωπο.

Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Χαρακτηρίζεται από καφεγαλακτόχροες ή καφέ κηλίδες ποικίλου μεγέθους, που αφήνουν μεταξύ τους ζώνες ανοιχτόχρωμες, αποχρωματισμένες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Αυτή η παρασιτική αχρωμία είναι μία αδυναμία μελανογέννεσης λόγω αυξημένης κερατινοποίησης ή και αδυναμίας κατανομής των κοκκίων μελανίνης.

Κατά την απόξεση των πλακών αποπίπτουν πιτυρώδη και ελαφρά λιπαρά λέπια.

Αυτή η μυκητίαση έχει αυξημένο ποσοστό υποτροπών και το τριχωτό της κεφαλής είναι ο τόπος ανάπτυξης των παθογόνων μυκήτων.

Πρέπει να καθησυχάσουμε τον ασθενή ότι η πάθηση δεν είναι κολλητική.

Η Θεραπεία:

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μία πολύ επίμονη μορφή μυκητιάσεως.

Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από τον ειδικό δερματολόγο.

Η θεραπεία συνιστάται σε τοπικά αντιμυκητιασικά σε μορφή λοσιόν ή γέλης: τολναφτάτη, κυκλοπιροξολαμίνη και παράγωγα του ιμιδαζολίου, από 1-3 εφαρμογές τη μέρα για 2-3 εβδομάδες.

Ο γιατρός μπορεί να γράψει παράλληλα και σαμπουάν με κετοκοναζόλη ή με θειούχο σελήνιο, για καθημερινό λούσιμο, αφού οι μύκητες αποικούν στο τριχωτό της κεφαλής.

Αν δεν γίνει θεραπεία η μυκητίαση εξελίσσεται σε χρόνια. Αλλά και εάν θεραπευτεί συχνά υποτροπιάζει, λόγω μη επαρκούς χρόνου αγωγής ή και λόγω συνυπαρχόντων προδιαθεσικών παραγόντων.

Πρέπει να τονίσουμε στον ασθενή ότι μία αχρωμία που παραμένει, δε σημαίνει αναποτελεσματική θεραπεία.

Η επαναμελάχρωση θα συμβεί μετά από 2-3 μήνες ή και συντομότερα λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Οι Οδηγίες για τη Σωστή Πρόληψη:

Για την αποφυγή υποτροπών πρέπει να μειωθούν οι προδιαθεσικοί παράγοντες.

Στα άτομα με προδιάθεση να συστήσουμε αποφυγή συνθετικών ρούχων, τη χρήση λιπαρών καλλυντικών και την αποχή από υγρά και ζεστά μέρη (π.χ. σάουνα...).

Επειδή η μυκητίαση δεν είναι μεταδοτική και ο μύκητας δε ζει πάνω από λίγες μέρες έξω από την ανθρώπινη επιδερμίδα, η απολύμανση του ρουχισμού δεν είναι απαραίτητη.

www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων