fbpx

Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Πρόληψη των Ελλείψεων Φαρμάκων

Αναμενόμενο από το 2020, το σχέδιο «κατά της έλλειψης» φαρμάκων εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα ενσωματωθεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς από την 1η Μαρτίου’22.

Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Πρόληψη των Ελλείψεων Φαρμάκων.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα κάνουν θαύματα φυσικά!

Έχοντας ανατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), βασίζεται κυρίως στην πρόληψη των ελλείψεων χάρη στην καλύτερη ενημέρωση των διαφόρων παραγόντων, καθώς και στην έγκαιρη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Για το σκοπό αυτό, δύο ομάδες καθοδήγησης για τις ελλείψεις, αντίστοιχα για φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, θα συσταθούν από τον οργανισμό και θα διαχειρίζονται μια «Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των ελλείψεων», προκειμένου να διευκολύνουν τη συλλογή πληροφοριών. 

Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει κατόχους αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων, χονδρέμπορους-διανομείς, καθώς και "οποιονδήποτε άλλον κατάλληλο παράγοντα στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων", εκπροσώπους επαγγελματιών υγείας και, με συμβουλευτική ιδιότητα, ενώσεις ασθενών. 

Η πλατφόρμα θα διαθέτει μια δημόσια ιστοσελίδα που θα διαδίδει πληροφορίες για τις ελλείψεις, καθώς και για την πρόοδο των κλινικών δοκιμών νέων φαρμάκων. 

Για τον εισηγητή του φακέλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ισπανό Nicolas Gonzales Casares ,«Αυτός ο νέος κανονισμός αυξάνει τη διαφάνεια του οργανισμού, αλλά και της εφοδιαστικής αλυσίδας: η ευρωπαϊκή πλατφόρμα θα παρέχει στον οργανισμό ένα ουσιαστικό εργαλείο για την παρακολούθηση της προσφοράς φαρμάκων και την αποτελεσματική πρόληψη των ελλείψεων».

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός ασχολείται επίσης με την παροχή φαρμακευτικών προϊόντων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, ιδίως σε περίπτωση επιδημίας.

Στην περίπτωση αυτή, ο Οργανισμός συγκροτεί μια «task force» που φέρνει σε επαφή αρχές και εμπειρογνώμονες για την ταχεία εύρεση των πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο. 

Αυτή η ομάδα εργασίας, «task force», συγκεντρώνει ρυθμιστικές αρχές, παραγωγούς φαρμάκων και χορηγούς κλινικών δοκιμών, αλλά και, όσον αφορά την πλατφόρμα για τις ελλείψεις, «οποιονδήποτε άλλο κατάλληλο παίκτη» στη φαρμακευτική αλυσίδα, καθώς και επαγγελματίες υγείας και εκπροσώπους ασθενών. 

Σημειώστε ότι η αναφορά του «κατάλληλοι παίκτες» προστέθηκε από τις τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο αρχικό σχέδιο της Επιτροπής και ότι μια άλλη τροπολογία διευκρίνιζε ότι οι κοινοτικοί και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ήταν μεταξύ των συγκεκριμένων παραληπτών της βάσης δεδομένων για τις ελλείψεις, κάτι που δεν ανέφερε ούτε το αρχικό έγγραφο.

Η δημιουργία της πλατφόρμας ελλείψεων, μαζί με τον κανονισμό για την παροχή έκτακτης ανάγκης, εντάσσεται σε ένα ευρύ σχέδιο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων υγείας, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας» (HERA), την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της υγείας και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών υγείας. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος είναι να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την επιστροφή της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη, αλλά και να ενθαρρυνθεί η δημιουργία και παραγωγή νέου ψηφιακού εξοπλισμού υγείας.

Η Γαλλία, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 6 μήνες την 1η Ιανουαρίου’22, επιθυμεί «να φέρει σε πέρας όλα αυτά τα κείμενα» κατά το έτος 2022, όπως ανακοίνωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν την περασμένη Τετάρτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερχόμενος να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στους ευρωβουλευτές, επέμεινε επίσης στην επιθυμία της Γαλλίας να υποστηρίξει την ανάπτυξη εμβολιασμού κατά της Covid σε όλο τον κόσμο. 

Παράλληλα με το πολιτικό και νομοθετικό έργο που επιτελέστηκε στις Βρυξέλλες, η γαλλική Προεδρία θα διοργανώσει διάφορα συνέδρια που θα εστιάζονται ιδίως στα δεοντολογικά πρότυπα για τα ψηφιακά δεδομένα υγείας, στην ψυχική υγεία των νέων και στις σπάνιες ασθένειες. 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων