fbpx

Παραλλαγή Όμικρον: Νεώτερα Δεδομένα Επιβεβαιώνουν Χαμηλότερο Κίνδυνο Επιπλοκών

Τα τελευταία δεδομένα για την παραλλαγή όμικρον από τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνουν χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Και ενώ η Omicron φαίνεται πως οφείλεται για την πλειοψηφία των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, νέα δεδομένα από τη Νότια Αφρική που δημοσιεύθηκαν στο «JAMA», επιβεβαιώνουν ότι αυτή η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, προκαλεί λιγότερο σοβαρές επιπλοκές από τις προηγούμενες.Παραλλαγή Όμικρον: Δεδομένα από Ν. Αφρική και Μ. Βρετανία Επιβεβαιώνουν τον Χαμηλότερο Κίνδυνο Επιπλοκών.«Διαφορετικά χαρακτηριστικά παρατηρήθηκαν στην αρχή του τέταρτου κύματος σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για Covid, σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα στη Νότια Αφρική, με νεότερους ασθενείς, με λιγότερες συννοσηρότητες, λιγότερες νοσηλείες και αναπνευστικές διαγνώσεις, καθώς και μείωση της σοβαρότητας και της θνησιμότητας», συνοψίζουν οι συγγραφείς.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στα 49 νοσοκομεία (> 10.000 κλίνες) του ιδιωτικού δικτύου Netcare. 

Οι συγγραφείς συνέκριναν το τέταρτο κύμα που συνδέεται με την Omicron (από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2021) με τα τρία προηγούμενα κύματα στη χώρα (Ιούνιος - Αύγουστος 2020 με το αρχικό στέλεχος, Νοέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021 με την παραλλαγή Beta, στη συνέχεια Μάιος- Σεπτέμβριος με την Δέλτα).

Στα τρία πρώτα κύματα, το 68 έως 69% των ασθενών που προσήλθαν στα επείγοντα με θετικό τεστ Covid εισήχθησαν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με μόλις 41% στο τελευταίο κύμα.

Γενικά, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος που συνδέθηκε με την Omicron ήταν νεότεροι σε σύγκριση, με ό,τι είχε παρατηρηθεί προηγουμένως (36 ετών διάμεση ηλικία έναντι 53 ετών κατά το πρώτο κύμα, 54 για το δεύτερο και 59 για το τρίτο). 

Επιπλέον, η πλειοψηφία ήταν γυναίκες (αντιπροσωπεύουν τους 590 από τους 971 νοσηλευόμενους ασθενείς), σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα. 

Στα δύο πρώτα κύματα, οι αναλογίες γυναικών και ανδρών ήταν κοντινές ενώ κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος νοσηλεύτηκαν περισσότεροι άνδρες (2.035 γυναίκες / 2.365 άνδρες).

Πολύ χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά τη διάρκεια του κύματος της Omicron

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι μόνο το 23,3% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου κύματος, παρουσίασαν συννοσηρότητες (έναντι άνω του 52% κατά τα προηγούμενα). 

Λίγοι ήταν επίσης και αυτοί που έπασχαν από οξεία αναπνευστική νόσο κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο (31,6% έναντι  72,6% στο πρώτο κύμα, 87% στο δεύτερο και 91,2% στο τρίτο).

Σημειώστε ότι κατά τη διάρκεια του κύματος που συνδέθηκε με την Omicron, το 66,4% από τους 971 νοσηλευόμενους ασθενείς δεν ήταν εμβολιασμένοι, το 24,2% ήταν (η κατάσταση εμβολιασμού δεν είναι γνωστή για το 9,4%).

Οι συγγραφείς ανέφεραν επίσης, ότι το ποσοστό των ασθενών που μολύνθηκαν με την Omicron και χρειάζονταν οξυγονοθεραπεία, ήταν σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι παρατηρήθηκε σε άλλα κύματα, όπως και το ποσοστό των ασθενών που έλαβαν μηχανικό αερισμό και των ασθενών που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας. 

Η διάμεση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μειώθηκε, από επτά έως οκτώ ημέρες για τα τρία πρώτα κύματα, σε τρεις για το τελευταίο. 

Τέλος, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 2,7% κατά το κύμα Omicron έναντι 19,7% για το κύμα 1, 25,5% για το 2ο και 29,1% για το 3ο.

Ωστόσο, οι συγγραφείς τονίζουν τους περιορισμούς της μελέτης τους και πιστεύουν ότι «χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν οι διαφορές μεταξύ των κυμάτων επηρεάζονται από προϋπάρχουσα επίκτητη ή φυσική ανοσία ή εάν η Omicron μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος από προηγούμενες παραλλαγές»

Μικρότερος κίνδυνος νοσηλείας σύμφωνα με τους Βρετανούς

Από την πλευρά της, η υπηρεσία ασφάλειας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε επικαιροποιημένα στοιχεία για τη νοσηλεία και τους εμβολιασμούς, σε μια έκθεση της 31ης Δεκεμβρίου, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη νωρίτερα από τη Γαλλία με το κύμα Omicron. 

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο με την Omicron, αναφέρεται ότι είναι περίπου το ένα τρίτο αυτού που παρατηρείται με την παραλλαγή Delta.

Και παρόλα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των συμπτωματικών μορφών μόλυνσης με την Omicron, είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που αναφέρθηκε με την παραλλαγή Delta και μειώνεται γρήγορα. 

«Παρόλα αυτά, η προστασία κατά της νοσηλείας είναι πολύ καλύτερη από αυτή έναντι των συμπτωματικών ασθενειών, ιδίως μετά από αναμνηστική δόση, όπου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας είναι κοντά στο 90%».

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων