fbpx

Η Επίδραση των Συναισθημάτων στην Έκβαση της Πανδημίας της Covid…

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid, βρίσκεται σ ένα σημείο πλέον, όπου σχεδόν όλοι οι ενήλικες που ήταν ανοιχτοί απέναντι στο εμβόλιο, το έχουν ήδη λάβει.

Εκείνοι που αρνούνται τον εμβολιασμό από την άλλη, παραμένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανένδοτοι, με τις απόψεις τους αμετάβλητες, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων των φορέων δημόσιας υγείας, τη συνεχή ενημέρωση αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων που εκτοξεύεται λόγω της παραλλαγής όμικρον.

Η Επίδραση των Συναισθημάτων στην Έκβαση της Πανδημίας της Covid…

Οι φορείς δημόσιας υγείας, τονίζουν πως οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν το «κλειδί» πλέον, για την ενημέρωση και την αφύπνιση των πολιτών για τον εμβολιασμό.

Το γεγονός αυτό, αποτελεί μία εξαντλητική αλλά και υπεύθυνη αποστολή για τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είναι ήδη ψυχικά αναλωμένοι και κουρασμένοι, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας.

Παρ' όλα αυτά, η συμβολή τους στην ενημέρωση και την αφύπνιση για τον εμβολιασμό, είναι εξαιρετικής σημασίας αυτή τη στιγμή!

Ορισμένοι ασθενείς, βρίσκονται δικαιολογημένα σε σύγχυση, λόγω του καταιγισμού των πληροφοριών που δέχονται καθημερινά, αλλά και του γεγονότος ότι αυτές μεταβάλλονται πάρα πολύ συχνά.

Άλλοι ασθενείς πάλι, φαίνεται πως περιμένουν να ακούσουν την οριστική σύσταση του επαγγελματία υγείας που εμπιστεύονται, αντί των φορέων πολιτικής προστασίας ή των εργοδοτών τους, που τους προτρέπουν έντονα για τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας πυρήνας ασθενών, οι οποίοι φαίνεται πως είναι ανένδοτοι, χωρίς να θέλουν καν να ακούσουν για το θέμα αυτό!

Η συζήτηση περί του εμβολίου της Covid, φαίνεται να τους προκαλεί μια μοναδική εμμονή, μία εμμονή που δεν αφήνει χώρο για σκέψη.

Οι επαγγελματίες υγείας, προθυμοποιούνται να συζητήσουν με τους διστακτικούς ασθενείς τους, να ακούσουν τις αντιρρήσεις που έχουν και να τους προσφέρουν τις συμβουλές τους.

Αυτό βέβαια, είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όταν αυτοί δεν δέχονται κάποια ενημέρωση ή δεν επιθυμούν καν να μιλήσουν.

Είναι γεγονός, πως η μερίδα αυτή του πληθυσμού, δεν αποτελείται από συνωμοσιολόγους, αλλά από άτομα τα οποία δεν μπορούν να νιώσουν εμπιστοσύνη.

Ως ένα βαθμό, αυτό δεν φαίνεται παράλογο. Βλέποντας τους επιστήμονες να προσπαθούν να τους πείσουν με κάθε τρόπο για τα οφέλη του εμβολίου, αλλά ταυτόχρονα και την αβεβαιότητα ως προς τη φύση του ιού, η άρνηση αποτελεί μία φυσική αντίδραση.

Ως απόρροια της κατάστασης αυτής λοιπόν, παρατηρούμε δηλώσεις από τους πολίτες, όπως: «Δεν εμβολιάζομαι» ή «Δεν εμπιστεύομαι το εμβόλιο!».

Οι ειδικοί στον τομέα της ψυχικής υγείας, περιγράφουν την εμπιστοσύνη ως το πρώτο συναίσθημα που νιώθει ένας άνθρωπος, μετά τη γέννηση του.

Περνάμε τη ζωή μας αξιολογώντας ποιον και τι να μπορούμε να εμπιστευτούμε. Όταν οι ασθενείς λένε λοιπόν: «Θέλω μόνο να περιμένω», αυτό δείχνει πως χρειάζονται χρόνο, ένα διάστημα ώστε να επεξεργαστούν τα γεγονότα, τις πληροφορίες που δέχονται και να μπορέσουν να αφεθούν.

Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τη διάρκεια του χρονικού αυτού πλαισίου που θα τους καθησύχαζε.

Υπάρχει μόνο ένα συναίσθημα ασαφές και μία έντονη ανησυχία, που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν.

Η παρατήρηση αυτή, μας θυμίζει αντίστοιχα γεγονότα, με αυτά της περιόδου έξαρσης της γρίπης H1N1, η οποία εμφανίστηκε πριν από μία δεκαετία.

Στην αρχή, οι ασθενείς ζητούσαν έντονα το εμβόλιο, ενώ φαίνονταν ακόμη ενοχλημένοι από την καθυστέρηση που υπήρξε στη διάθεση του.

Μέχρι που το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων κυκλοφόρησε – και τότε συνέβη το εξής εντυπωσιακό: οι περισσότεροι ασθενείς δεν το ήθελαν!

Ύστερα από πέντε μήνες, μόλις τα κρούσματα της H1N1 έφτασαν σε σημείο, να θεωρούνται ως κρούσματα κανονικής γρίπης.

Για κάποιο λόγο, η κατάσταση στο μυαλό των ανθρώπων, έμοιαζε λιγότερο σοβαρή.

Η επίδραση των συναισθημάτων λοιπόν και το πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, είναι τόσο κρίσιμη, όσο η κλινική εξέλιξη της νόσου, αν όχι και περισσότερο!

Ένα γεγονός το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην τρέχουσα πανδημία που βιώνουμε, είναι και η σκόπιμη χειραγώγηση και παραπληροφόρηση.

Αξιοσημείωτο είναι πως η δυσπιστία ορισμένων ασθενών αυτή τη στιγμή, είναι πολύ είναι μεγαλύτερη από τις ανησυχίες που συνήθως εκφράζουν για άλλες ιατρικές παρεμβάσεις.

Οι ασθενείς, φυσικά, έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν θεραπείες. Είναι λογικό το να έχουν υποψίες για οτιδήποτε υποβάλλουν στον οργανισμό τους, είτε πρόκειται για κάποιο αντιβιοτικό ή για κάποια άλλη διαγνωστική ή θεραπευτική διαδικασία.

Οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας εδώ, έχουν την ευθύνη και θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν ότι η επιστήμη της ιατρικής και δεν είναι απόλυτη, αλλά και θα περιέχει πάντα ασάφειες και δεδομένα που θα εξελίσσονται.

Η ανηθικότητα ορισμένων πολιτικών από την άλλη, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την covid, ώστε να αυξήσουν τη δημοτικότητα τους - ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους είναι δώδεκα φορές υψηλότερα από ό, τι για τους εμβολιασμένους - προκαλεί οργή αλλά και ανησυχία.

Η περίοδος αυτή που διανύουμε, είναι ίσως το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής της πανδημίας της Covid.

Στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε, η αντιμετώπιση πρέπει να επικεντρωθεί τόσο στην ενημέρωση και τη διαχείριση συναισθημάτων και αντιρρήσεων, όσο και στην κλινική επιδημιολογία.

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια ακούγοντας τους ασθενείς τους όσο το δυνατόν περισσότερο, προσπαθώντας να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους.

Δυστυχώς όμως, θα υπάρχουν και πολλοί που θα συνεχίσουν να παραμένουν άκαμπτοι παρόλες τις προσπάθειες που μπορεί να γίνουν..

Οι αμετάβλητες απόψεις, οι αντιρρήσεις, η εναντίωση απέναντι στους επαγγελματίες υγείας και τους ειδικούς... είναι όλα στοιχεία που θα κάνουν κακό στον αγώνα για την αντιμετώπιση του ιού..

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων