fbpx

Η Δέσμευση των Φαρμακοποιών για τον Πλανήτη - Μία Επιστολή και Συγκεκριμένες Πρωτοβουλίες

Ενώ η COP 26 για το κλίμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Γλασκώβη, πολλοί Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί κινητοποιούνται για την ουδετερότητα του άνθρακα στις δραστηριότητές τους και των φαρμακείων τους.

Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) και η Βασιλική Εταιρεία Βρετανών Φαρμακοποιών (RPS) εξέφρασαν επίσης, σε κοινή επιστολή τους, στους ηγέτες των χωρών του κόσμου που συναντώνται στη Σκωτία, την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν πιο αποτελεσματικά κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Δέσμευση των Φαρμακοποιών για τον Πλανήτη - Μία Επιστολή και Συγκεκριμένες Πρωτοβουλίες.

Οι δύο οργανισμοί επαναλαμβάνουν την επιθυμία τους να μειώσουν τον αντίκτυπο των φαρμακευτικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων φαρμάκων που διαδίδονται στο περιβάλλον, αλλά και να αναπτύξουν πιο «πράσινα» φαρμακεία.

Το RPS έχει ήδη δημοσιεύσει συστάσεις προς τα φαρμακεία για να τα βοηθήσει να μειώσουν τις δικές τους επιπτώσεις στον άνθρακα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόεδρό του, Κλερ Άντερσον, οι φαρμακοποιοί μπορούν να προωθήσουν την έλευση πολιτικών υγείας που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον.

Επί του παρόντος, υπολογίζεται ότι όλες οι δομές και οι υπηρεσίες υγείας εκπέμπουν το 4 έως 5% των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται στον κόσμο.

Το ένα τέταρτο αυτών των αερίων συνδέεται με νοσοκομειακές δραστηριότητες, το 15% με την ιατρική της πόλης και οι μεταφορές που συνδέονται με δραστηριότητες υγείας αντιπροσωπεύουν επίσης σημαντικό μέρος.

Προς ένα βιώσιμο φαρμακείο

Στη Γερμανία, πολλοί φαρμακοποιοί θέλουν επίσης να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση, και αρκετοί από αυτούς έχουν δημιουργήσει το κίνημα «Φαρμακοποιοί για το μέλλον» για αυτόν τον σκοπό.

Ανάμεσά τους, μια νεαρή φαρμακοποιός, η Esther Luhmann, μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «sustainable pharmacy», που επιμελήθηκε ένας εκδότης που ειδικεύεται στη φαρμακευτική.

Συζητά τις συνέπειες που θα έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στην υγεία, μοιράζοντας την ιδέα ότι «η υγεία του πλανήτη και των κατοίκων του είναι αδιαχώριστες», και υπενθυμίζει ότι με 3,3 εκατομμύρια καθημερινές επαφές την ημέρα, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε ιδανική θέση για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για αυτές τις προκλήσεις.

Στη συνέχεια, το βιβλίο της εξετάζει όλα όσα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία για να επιτύχουν την ουδετερότητα του άνθρακα, ξεκινώντας από την ανάπτυξη του φαρμακείου τους, τον φωτισμό και τη θέρμανσή του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ομοίως, οι παραδόσεις με αυτοκίνητο μπορούν να αντικατασταθούν από παραδόσεις με ποδήλατο ή ηλεκτρικό όχημα, αλλά και να μειώσουν τα απόβλητα - φαρμακευτικά ή άλλα - ή να επιλέξουν οικολογικά επαγγελματικά ρούχα και έπιπλα, για να μην αναφέρουμε φυσικά τις δραστηριότητες στο εργαστήριο, που ήδη καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από πολύ αυστηρή νομοθεσία.

«Ένα μέσο φαρμακείο εκπέμπει 25 τόνους CO2 ετησίως», εξηγεί, κάτι που είναι σίγουρα μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τους 730 εκατομμύρια τόνους που εκπέμπονται κάθε χρόνο στη Γερμανία, αλλά είναι ακόμη και με μικρές χειρονομίες που μπορούμε να προστατεύσουμε το κλίμα και, πάνω απ 'όλα, να αλλάξουμε νοοτροπίες.

Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί στο σύνολό τους γνωρίζουν όλο και περισσότερο αυτές τις προκλήσεις και η ανάμνηση των δραματικών πλημμυρών που έπληξαν τη Ρηνανία τον Ιούλιο παραμένει ζωντανή στο επάγγελμα:

65 φαρμακεία καταστράφηκαν ολοκληρωτικά ή εν μέρει, κατά τη διάρκεια αυτών των σοβαρών πλημμυρών, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή.

Η ομοσπονδιακή ένωση φαρμακοποιών, ABDA, θα αφιερώσει επίσης το επόμενο ετήσιο συνέδριό της, τον Σεπτέμβριο του 2022, στις προκλήσεις που θέτει η υπερθέρμανση του πλανήτη για τα φαρμακεία και την υγεία.

 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων