fbpx

Τα Ευρωπαϊκά Φαρμακεία Σήμερα: Η Εξέλιξη των Υπηρεσιών και ο Προβληματισμός για τις Ελλείψεις

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η υγειονομική κρίση έδωσε στους φαρμακοποιούς την ευκαιρία να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της δημόσιας υγείας. 

Την περασμένη εβδομάδα στη Νίκαια της Γαλλίας, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (GPUE), φαρμακοποιοί από 26 χώρες μέλη έκαναν απολογισμό αυτών των προόδων.

Τα Ευρωπαϊκά Φαρμακεία Εξελίσσονται ως προς τις Υπηρεσίες Ωστόσο Προβληματίζονται ως προς τις Ελλείψεις.

Ελλείψεις φαρμάκων: μία μάστιγα για τα φαρμακεία στην Ευρώπη

Από την έναρξη της πανδημίας, πολλά ευρωπαϊκά φαρμακεία έχουν διανύσει σημαντικά βήματα εξέλιξης. Από τα 26 κράτη μέλη,16 χώρες έχουν επεκτείνει το φάσμα των φαρμακευτικών υπηρεσιών τους. 

Μεταξύ αυτών, ο εμβολιασμός κατά της Covid που εφαρμόζεται πλέον σε 10 χώρες, εκ των οποίων οι 6 προσθέτουν και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Επίσης η ανανέωση των συνταγών, οι οποίες έχουν εγκριθεί να γίνονται στα φαρμακεία 6 χωρών, η χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων σε 5 χώρες, ή ακόμα και η παράδοση φαρμάκων στο σπίτι, μια υπηρεσία που προσφέρεται σε 4 χώρες.

Οι Γάλλοι φαρμακοποιοί συμμετέχουν σε όλες τις ως άνω υπηρεσίες. «Η Γαλλία είναι ηγέτης. Και δίνω ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειές μας στην πρόληψη, τον εμβολιασμό και τον προσυμπτωματικό έλεγχο», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Philippe Besset, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συλλόγων της Γαλλίας (FSPF), ο οποίος μίλησε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του. 

Ο πρόεδρος του FSPF επέμεινε επίσης στη δύναμη του συμβατικού διαλόγου στη Γαλλία «που καθιστά δυνατή την προσαρμογή των δράσεων σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού». 

«Αυτό είναι ένα εργαλείο που δεν έχουν όλες οι χώρες», σημειώνει.

Ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί έχουν αναμφισβήτητα ηγετικό ρόλο στα αντίστοιχα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους, εντούτοις υπόκεινται σε δυσλειτουργίες στην καθημερινή τους πρακτική. 

Από τη Βόρεια Θάλασσα έως τη Μεσόγειο, το πρόβλημα των ελλείψεων, είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία. 

Το 65% των επαγγελματικών οργανώσεων, αναφέρει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Ένας Ευρωπαίος φαρμακοποιός αφιερώνει περίπου 6,3 ώρες την εβδομάδα επιλύοντας προβλήματα που σχετίζονται με ελλείψεις, σημειώνει η GPUE, με πρόεδρο τον Γάλλο Alain Delgutte.

Πρόοδος εν όψει

Η υποκατάσταση με γενόσημα είναι φυσικά η πιο κοινή λύση. Εφαρμόζεται σε 21 από τις 26 χώρες, ενώ τα μισά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταφεύγουν σε εισαγωγές. 

Εκπροσωπώντας επίσης τα γαλλικά φαρμακεία στη Νίκαια, ο Pierre-Olivier Variot, πρόεδρος των Φαρμακευτικών Συλλόγων στη Γαλλία (USPO) σημειώνει, «ότι η αλυσίδα εφοδιασμού είναι δυσλειτουργική, σε σημείο να δημιουργεί ελλείψεις ακόμη και όταν το φάρμακο είναι διαθέσιμο».

Οι Γάλλοι φαρμακοποιοί έχουν πρόσβαση σε μια ειδική εφαρμογή, τη DP Ruptures. Μια πηγή πληροφοριών που αφθονεί στα φαρμακεία και η οποία, όπως αναφέρει ο Pierre-Olivier Variot, είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί. 

Οι φαρμακοποιοί θα μπορούν πράγματι να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας του προϊόντος, ή ακόμη και να έρθουν σε επαφή απευθείας με την εταιρεία για να το προμηθευτούν. 

«Στη Γαλλία, ωστόσο, απέχουμε ακόμη πολύ από ορισμένα συστήματα που ισχύουν μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων μας»παρατηρεί. 

Έτσι, οι Ολλανδοί φαρμακοποιοί έχουν μια λίστα που τους εξουσιοδοτεί να «αλλάξουν» το προϊόν σε περίπτωση έλλειψης, όπως μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα.

 

 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων