fbpx

Μολνουπιραβίρη: Ποιες οι Τελευταίες Εξελίξεις για το Ερευνητικό Αντιικό Φάρμακο της Merck;

Εθελοντική συμφωνία αδειοδότησης για το ερευνητικό αντιικό φάρμακο της Merck, το molnupiravir, έχει υπογραφεί, ανοίγοντας το δρόμο για ευρεία απελευθέρωση των γενόσημων φαρμάκων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη από του στόματος θεραπεία, για εξωτερικούς ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα της Covid-19.

Μολνουπιραβίρη: Ποιες οι Τελευταίες Εξελίξεις για το Ερευνητικό Αντιικό Φάρμακο της Merck;

«Θα μπορούσε να είναι η πρώτη θεραπεία κατά της Covid, προσβάσιμη με ιατρική συνταγή», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 27 Οκτωβρίου’21, μεταξύ του Εργαστηρίου της Merck και της Medicine Patent Pool (MPP)

Αυτός ο διεθνής οργανισμός, που φιλοξενείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση της προμήθειας φαρμάκων, με διαπραγμάτευση στις καλύτερες δυνατές τιμές, ειδικά για χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά την οικονομία τους. 

Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση άδειας από τη Merck στην MPP, η οποία θα μπορεί στη συνέχεια να χορηγήσει άδεια στους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων. 

Η Merck, δεν θα κατέχει δικαιώματα σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις του molnupiravir, όσο η Covid-19 παραμένει ως μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινδύνου για τη δημόσια υγεία, υπό την επίβλεψη του ΠΟΥ.

Προς το παρόν, το molnupiravir είναι «υπό αξιολόγηση» για ενδεχόμενη συμπερίληψη του, στις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, για τη θεραπεία κατά της Covid-19. 

Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί επίσης τη Merck «να της παράσχει το συντομότερο δυνατό τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές», ώστε να μπορέσει  να «αξιολογήσει αυτό το φάρμακο προκειμένου να το χρησιμοποιήσει παγκοσμίως»

Το ερευνητικό αυτό αντιικό φάρμακο, βρίσκεται επίσης υπό αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 3, το molnupiravir θα μείωνε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.

«Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, πιθανότατα θα ξεκινήσει να συνταγογραφείται ως θεραπεία, σε ασθενείς που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και θα λαμβάνεται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη θεραπεία κατά της Covid, προσβάσιμη με ιατρική συνταγή», τονίζουν οι ειδικοί. 

Μετά από πολυάριθμες εκκλήσεις για παγκόσμια και δίκαιη κοινή χρήση των «εργαλείων» για την καταπολέμηση της Covid-19, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούν τη συμφωνία αυτή, «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», ταυτόχρονα όμως, εκφράζουν την «απογοήτευσή του για τους περιορισμούς αυτής της άδειας».

 

Η άδεια αυτή, αποκλείει από τη συμμετοχή στην παραγωγή, χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος όπως η Βραζιλία και η Κίνα, όπου υπάρχει ισχυρή και εδραιωμένη ικανότητα παραγωγής και διανομής αντιιικών φαρμάκων. 

Ο ΠΟΥ, ελπίζει επίσης ότι «η εταιρεία θα επεκτείνει τη συμφωνία και με άλλες χώρες στο εγγύς μέλλον», ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, υπενθυμίζουν: 

«οι χώρες μεσαίου εισοδήματος που εξαιρούνται από την άδεια, έχουν καταγράψει 30 εκατομμύρια μολύνσεις από Covid-19 το πρώτο εξάμηνο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 50% των μολύνσεων σε όλες τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων