fbpx

Η Αναγκαιότητα για τον Εμβολιασμό Ενηλίκων

Η διαδεδομένη άποψη ότι τα εμβόλια προορίζονται μόνο για χορήγηση σε παιδιά και εφήβους δεν ευσταθεί.

Με την ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αποδυναμώνεται και γίνεται εξίσου ανίσχυρο με αυτό των μικρών παιδιών.

Γι’ αυτό μετά τα 60 έτη πρέπει να γίνονται εμβόλια, όπως ισχύει και για τα μικρά παιδιά, ώστε να εξασφαλιστεί η υγιής γήρανση του πληθυσμού και αποφευχθεί το ξέσπασμα επιδημιών από νοσήματα όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος ή να μην επηρεαστεί σημαντικά η ποιότητα ζωής από νοσήματα όπως ο έρπητας ζωστήρας.

Η Σύσταση Εμβολιασμού από τον Φαρμακοποιό - Όπλο για Πρόληψη Συχνών Ασθενειών.

Λόγω της ευκολίας μετάδοσής του, ο ιός της γρίπης μολύνει περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού κάθε χρόνο, όμως βαρύτερα συμπτώματα και επιπλοκές παρουσιάζουν κυρίως άτομα άνω των 60 ετών, και άτομα κάθε ηλικίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές με χρόνια νοσήματα (άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια, αιματολογικά και μεταβολικά νοσήματα, μεταμοσχεύσεις κλπ.).

Όλες οι παραπάνω ομάδες πρέπει κάθε φθινόπωρο να εμβολιάζονται έναντι της γρίπης.

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως και όλα τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να έχουν λάβει και τα δύο εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για να είναι επαρκώς θωρακισμένοι έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας αλλά και των σπανιότερων μορφών διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου (σηψαιμία, μηνιγγίτιδα).

Στην Ευρώπη, η συνολική επίπτωση της πνευμονίας εκτιμάται ότι είναι 1 περιστατικό ανά 1000 άνθρωπο-έτη.

Όμως, στα άτομα >65 ετών και σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αυτή εκτοξεύεται σε 14 και 22 περιστατικά ανά 1000 άνθρωπο-έτη, αντίστοιχα.

Ο πνευμονιόκοκκος είναι το κύριο και το πιο θανατηφόρο μικροβιακό αίτιο της πνευμονίας.

Σε ό,τι αφορά στον έρπητα ζωστήρα, αναφέρεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες μπορεί να εμφανίσει τη νόσο, ενώ η συχνότητα αυξάνει σε άτομα άνω των 50, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος µε την αύξηση της ηλικίας.

Στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό ηλικίας ≥60 ετών αναμένεται να εμφανισθούν τουλάχιστον 1.700.000 νέα περιστατικά έρπητα ζωστήρα ανά έτος (7-8 περιστατικά ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας ≥50 ετών, έως και μέχρι 10 περιστατικά ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας ≥80 ετών).

Ένας σημαντικός αριθμός (≥260.000 περιστατικά ανά έτος) ασθενών θα αναπτύξουν, στη συνέχεια, μεθερπητική νευραλγία.

Ο έρπης ζωστήρας είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν, και προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά.

Τα συμπτώματα της ασθένειας μπορούν να κυμανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά.

Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθημα.

Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αίσθημα καύσου και διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος.

Συνήθως, ο πόνος σταματά μετά την επούλωση του εξανθήματος.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα βιώνουν μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Ο πόνος από έρπητα ζωστήρα μπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στις ζωές των πασχόντων.

Η πλειοψηφία των πασχόντων δηλώνουν ότι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και διαταράσσεται μέχρι και ο ύπνος τους, η εργασία και η κοινωνική ζωή τους.

Συνοψίζοντας, τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ (το τελευταίο ως την ηλικία των 75 ετών για έγκαιρη προστασία).

Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου συστήνονται σε άτομα >65 ετών.

Σε ενήλικες με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) τα εμβόλια έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, καθώς και άλλα εμβόλια (έναντι ηπατίτιδας Α και Β, μηνιγγίτιδας κ.ά.), χορηγούνται και σε νεότερα άτομα.

Γεώργιος Τρίμης, Παιδίατρος, MD, PhD, Medical Lead Vaccines/Infectious Diseases, MSD Greece

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων