fbpx

Υπερθέρμανση του Πλανήτη - Πρέπει να Περιμένουμε Νέες Πανδημίες;

Οι ερευνητές προειδοποιούν για τον αντίκτυπο που θα έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στην εμφάνιση πανδημιών σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet».

Αυτό το έγγραφο απεικονίζει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της αναζωπύρωσης των ασθενειών.

Υπερθέρμανση του Πλανήτη - Πρέπει να Περιμένουμε Νέες Πανδημίες;

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ήδη βλέπουμε να επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο Anthony Costello, εκτελεστικός διευθυντής του "The Lancet Countdown".

Διότι, υπενθυμίζει, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί «ιδανικές συνθήκες για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ανατρέποντας ενδεχομένως την πρόοδο δεκαετιών στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, η chikungunya, ο Ζίκα, η ελονοσία και η χολέρα», αλλά και παθήσεις ήδη κοινές στην Ευρώπη, όπως η γαστρεντερίτιδα.

Τα κύματα καύσωνα είναι επίσης πιθανό να γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα και θανατηφόρα, ειδικά στην Ευρώπη, όπου αντιπροσωπεύουν κόστος της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κοινωνικό σύνολο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε αύξηση της ρύπανσης και συνεπώς σε αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των αναπνευστικών διαταραχών.

Συνολικά, η έκθεση εκτιμά ότι 4 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην έκθεση σε λεπτά σωματίδια στον αέρα του περιβάλλοντος το 2019, εκ των οποίων 3 εκατομμύρια συνδέονται με ανθρώπινη δραστηριότητα και 1 εκατομμύριο από καύση ορυκτών.

Αντιμέτωπη με μελλοντικές κρίσεις υγείας, η έκθεση επιβεβαιώνει τη σημασία της βελτίωσης της ετοιμότητας αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19.

Αλλά και να μειωθεί η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων και να προχωρήσουμε προς καθαρότερες ενέργειες, να στηρίξουμε τους τομείς της καινοτομίας και της ιατρικής έρευνας.

Ή, για την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο:

«Οι σωματικά δραστήριες μετακινήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, να βελτιώσουν την υγεία του πληθυσμού και επομένως να εξοικονομήσουν χρήματα σε αυτόν τον τομέα», αναφέρει η έκθεση, η οποία υπενθυμίζει ότι «Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς».

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων