fbpx

Στο Εδώλιο τα Μεγάλα Αμερικάνικα Φαρμακεία

Δείχνοντας πολύ λίγη προσοχή στις αναλγητικές συνταγές που έδιναν ευρέως στους ασθενείς τους, οι αμερικανικές αλυσίδες φαρμακείων έχουν μερίδιο ευθύνης στην κρίση οπιοειδών, η οποία οδήγησε σε 500.000 θανάτους από υπερδοσολογία μεταξύ 1999 και 2019;

Για πρώτη φορά, δύο δικαστήρια προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, δυνητικά γεμάτο με συνέπειες.

Στο Εδώλιο τα Μεγάλα Αμερικάνικα Φαρμακεία.

Οι δίκες που ξεκίνησαν στις 5 Οκτωβρίου’21 στα δικαστήρια των κομητειών Lake και Trumbull, στο Οχάιο, μια βιομηχανική πολιτεία στα βορειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν σίγουρα μόνο τοπική διάσταση, αλλά θα μπορούσαν να κλονίσουν 3 από τις κύριες αλυσίδες φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Αυτές οι δύο κομητείες έχουν επηρεαστεί, όπως και η υπόλοιπη χώρα, από υπερβολικές δόσεις και τραγωδίες που συνδέονται με τον εθισμό ατόμων στα οπιοειδή.

Πολλοί καταναλωτές έχουν χάσει δουλειές, οικογένειες και σπίτια εξαιτίας αυτού του εθισμού, για να μην αναφέρουμε την αύξηση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με αυτόν.

Οι εισαγγελείς και στις δύο κομητείες μηνύουν τις αλυσίδες Walmart, CVS και Walgreen-Boots, καθώς και μια περιφερειακή αλυσίδα την Giant Eagle.

Βασίζονται στην αμερικανική νομοθεσία που υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς να εντοπίζουν τυχόν σημάδια εξάρτησης πριν από τη χορήγηση αυτού του τύπου προϊόντος και να διασφαλίζουν την παρακολούθηση.

Επιπλέον, ο ετήσιος όγκος δόσεων που χορηγήθηκαν μεταξύ 2006 και 2014 μόνο από αυτές τις αλυσίδες στις δύο κομητείες, ήταν τόσο υψηλός που αντιπροσώπευε το ισοδύναμο 12 δισκίων ετησίως για κάθε κάτοικο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, ή σχεδόν 5 εκατομμύρια δόσεις για 400.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, τα φαρμακεία θα έπρεπε να υποψιάζονται ότι μεγάλο μέρος των συνταγών που παρουσιάστηκαν θα μπορούσαν να είχαν παραποιηθεί για σκοπούς εμπορίας και να προειδοποιήσουν τις αρχές.

Επιτέλους, θα έπρεπε τα φαρμακεία να έχουν επαρκή ευαισθησία και να έχουν εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους τους για τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης και υπερδοσολογίας αυτών των φαρμάκων

Παράλληλες αγορές

Κατά τις πρώτες ακροάσεις στις δύο δίκες, που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου, τα κατηγορούμενα φαρμακεία απέρριψαν αυτές τις κατηγορίες, πιστεύοντας ότι είχαν εκτελέσει όλες τις συνταγογραφούμενες συνταγές σύμφωνα με τους κανόνες.

Σύμφωνα με αυτούς, οι περισσότερες υπερδοσολογίες συνδέονται με παράλληλες αγορές, ειδικά από πολλές «κλινικές» που λειτουργούν παράνομα στην περιοχή.

Το Oxycontin που παράγεται από τα εργαστήρια Sackler Laboratories θεωρείται ότι είναι το οπιοειδές που προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό υπερδοσολογίας και το σημείο εκκίνησης αυτής της εθνικής κρίσης που έχει σκοτώσει περισσότερους Αμερικανούς απ΄ ότι τα τροχαία ατυχήματα ή τα όπλα.

Από το 2019, η οικογένεια Sackler διαπραγματεύεται δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση με αντάλλαγμα την απόσυρση των αγωγών εναντίον της σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι κομητείες Λέικ και Τράμπουλ ελπίζουν να λάβουν αποζημίωση από τις αλυσίδες φαρμακείων.

Θα τους επέτρεπαν να αναπληρώσουν το κόστος τους, μετά την πολλή ιατρική και κοινωνική βοήθεια που έπρεπε να καταβάλουν στα θύματα αυτών των προϊόντων, που αρχικά παρουσιάστηκαν στους γιατρούς ως μη εθιστικά.

Αλλά πέρα ​​από το Οχάιο, εκατοντάδες πόλεις και κομητείες αντιμετώπισαν τα ίδια ζητήματα και συνέπειες.

Εάν μια απόφαση υπέρ των κομητειών γίνει προηγούμενο, θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια στα ενδιαφερόμενα φαρμακεία, καθώς και σε άλλες αλυσίδες που έχουν ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο.

Τέλος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο αμερικανικός Τύπος σημειώνει ότι η εικόνα αυτών των φαρμακείων θα υποφέρει ως αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης:

Θα είναι πλέον πιο δύσκολο για αυτά να επαινέσουν τις δεξιότητές τους και την ασφάλεια των παραδόσεων τους...

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων