fbpx

Εγκρίθηκε η Νομοθετική Πρόταση του ΠΦΣ για τις Συνενώσεις Φαρμακείων

Εγκρίθηκε η νομοθετική πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις συνενώσεις φαρμακείων από τη μεγάλη πλειοψηφία του εκλεκτορικού σώματος, ολοκληρώνοντας έτσι μία ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, Γενική Συνέλευση για τον κλάδο.

Σε σύνολο 178 εκλεκτόρων ψήφισαν οι 127 από τους οποίους οι 95 έδωσαν θετική ψήφο, οι 28 αρνητική ενώ υπήρξαν 5 λευκές και μία άκυρη ψήφος.

Εγκρίθηκε η Νομοθετική Πρόταση του ΠΦΣ για τις Συνενώσεις Φαρμακείων.

Το επόμενο βήμα είναι η νομοθετική αυτή πρόταση να αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας με στόχο να ενταχθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Για το θέμα μίλησε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές, ο οποίος ήταν μέλος της Επιτροπής Συνενώσεων του ΠΦΣ και θεωρεί ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση άνοιξε ο δρόμος για την εκπλήρωση ενός ονείρου δεκαετιών για το χώρο.

«Οι συνενώσεις των φαρμακείων, αποτελούσε ένα όνειρο δεκαετιών για τον κλάδο. 

Το σχέδιο το οποίο υπερψηφίστηκε χθες (σ.σ. Δευτέρα 18 Οκτωβρίου) στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στην ουσία αποτελεί τη βάση, τον σκελετό και την ασπίδα της ιδέας των συνενώσεων.

Ενώ λοιπόν είναι μία απαραίτητη συνθήκη και καλύφθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από μόνη της δεν είναι ικανή για να δώσει ώθηση στην ιδέα των συνενώσεων. 

Λείπουν ακόμη δύο ζωτικά σημεία, τα πιθανά κίνητρα για τις συνενώσεις, που είναι θέμα της Πολιτείας να τα δώσει, καθώς και το κατά πόσο είναι έτοιμος ο κλάδος συνειδησιακά, σε συλλογικό επίπεδο να φύγει από την εποχή της ατομικής δραστηριοποίησης και να περάσει σ’ ένα τελείως νέο πεδίο που είναι οι συνεργασίες. Κάτι που βεβαίως είναι θέμα του ίδιου του κλάδου».

Ο κ. Δαγρές απαντώντας στο ερώτημα που εύλογα γεννάται, για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, σ’ ένα σχέδιο που συζητιέται εδώ και πολύ καιρό, ανέφερε πως «το σχέδιο των συνενώσεων το πρώτο που πρέπει να κοιτάει είναι το θέμα της ασφάλειας και η ασφάλεια έχει να κάνει με την εξασφάλιση της διαχειριστικής και ιδιοκτησιακής αυτοτέλειας των φαρμακοποιών και όλων των δικαιωμάτων τους.

Και εφόσον έχει καλυφθεί αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε προς το νέο μονοπάτι των συνενώσεων.

Για παράδειγμα η πολυιδιοκτησία φαρμακείων η οποία έχει τραυματίσει τον κλάδο και η οποία θα μπορούσε να απειλήσει ένα σχέδιο συνενώσεων με το να γεννήσει φαρμακοποιούς δύο ταχυτήτων- διαχωρίζοντάς τους στους λίγους προνομιούχους και στους πολλούς μη προνομιούχους- εξουδετερώνεται πλήρως με αυτό το σχέδιο νόμου, καθώς υπάρχει πρόβλεψη ότι σε μία συνένωση φαρμακείων ένας φαρμακοποιός μπορεί να συμμετέχει μόνο με μία μετοχική μερίδα και ένας φαρμακοποιός μπορεί να συμμετέχει μόνο σε μία συνένωση πανελλαδικά».

Πάντως παρά το γεγονός ότι η νομοθετική πρόταση πέρασε με άνετη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων εκλεκτόρων, το θέμα από εδώ και πέρα είναι το πως θα έρθει το τελικό κείμενο, εφόσον προωθηθεί, προς ψήφιση στη Βουλή και τελικά και πάνω απ’ όλα εάν και κατά πόσο θα αγκαλιάσουν την ιδέα οι πάνω από δέκα χιλιάδες φαρμακοποιοί της χώρας.

Για τον κ. Δαγρέ είναι πολύ σημαντικό ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έδωσε το «εργαλείο» για να προχωρήσει η όλη προσπάθεια.

Μέχρι σήμερα, όπως είπε, δεν υπήρχε ένα σχέδιο που να πείθει τους φαρμακοποιούς, ότι μπορούν να συνενωθούν με ασφάλεια και χωρίς να θιχτούν τα θεσμικά θεμέλια του κλάδου, το ιδιοκτησιακό.

Δεν υπήρχε μία βάση πάνω στην οποία να δοθούν κίνητρα για να προχωρήσουν σε συνενώσεις φαρμακείων. Από χθες την έχουν αυτή τη βάση.

Η βάση όμως δεν αρκεί για να χτιστεί το σπίτι, χρειάζονται και άλλα υλικά. Εμείς δίνουμε τα θεμέλια, το σκελετό και τη θωράκιση».

Τέλος ο κ. Δαγρές σημείωσε ότι «το σχέδιο των συνενώσεων ενώ αποτελεί ένα ζωτικό εργαλείο που μπορεί να δώσει τελείως διαφορετική και ελπιδοφόρα προοπτική στον κλάδο, από μόνο του θα μπορούσε να φανεί δίκοπο μαχαίρι ταυτόχρονα, διότι αν αποτελεί απαραίτητη συνθήκη, δεν είναι ικανή για να χαράξει πορεία ο κλάδος στο μέλλον. 

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι θεσμική κατοχύρωση, ενίσχυση του κύρους του φαρμακοποιού στα μάτια της κοινωνίας ως επιστήμονα και διεύρυνση της ύλης και των υπηρεσιών που παρέχουν τα φαρμακεία με δίκαιη κερδοφορία.

Τα παραπάνω όμως μαζί με τις συνενώσεις έχουν και άλλη μία σημαντική πτυχή που πρέπει να καλυφθεί.

Την αγαστή συνεργασία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ως επίσημου και ανώτατου συνομιλητή του κλάδου προς την πολιτεία για όλα τα φαρμακεία μαζί με την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών (σ.σ. Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) που αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός μας καθώς συμμετέχουν μεν μόνο τα μισά φαρμακεία που έχει ο κλάδος αλλά εκπροσωπεί την μεγαλύτερη επένδυση του κλάδου στο φαρμακεμπόριο, η ζωτική λειτουργία του οποίου είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των φαρμακείων.

Έχει ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης αυτή η συνεργασία και αυτό είναι κρίσιμο».

Χαράλαμπος Πετρόχειλος, DailyPharmaNews

               

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων