fbpx

Ο Αγώνας για τα Εμβόλια Κατά της Covid-19 Συνεχίζεται

Ενώ η καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 είναι σε πλήρη εξέλιξη, τρία νέα εμβόλια NOVAVAX, CUREVAC και VALNEVA είναι έτοιμα να συμπληρώσουν τη φαρέτρα των ήδη 4 εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, ενώ προετοιμάζονται και τα εμβόλια 2ης γενιάς με καινοτόμες προσεγγίσεις.

Το επόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19 που θα διατεθεί στην Ευρώπη είναι το Novavax.

Αυτό το εμβόλιο, το οποίο θα απαιτήσει δύο δόσεις, έχει δείξει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα σε δοκιμές Φάσης 3, με επίπεδο προστασίας σχεδόν 90%.

Ο Αγώνας για τα Εμβόλια Κατά της Covid-19 Συνεχίζεται.

Και ως προς την ευελιξία δράσης του, θα αρκεί η αλλαγή του γενετικού κώδικα που στοχεύει την πρωτεΐνη Spike στα κύτταρα που παράγουν αυτήν την ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, για να την προσαρμόσουν στην εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Αυτό το εμβόλιο υπόσχεται να είναι πολύ ενδιαφέρον για να συμπληρώσει τη στρατηγική εμβολιασμών.

Το έκτο εμβόλιο που αναμένεται να εγκριθεί είναι το CureVac, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Ιούνιο.

Βασίζεται, όπως και αυτά των Pfizer / BioNTech και Moderna, στο messenger RNA.

Εάν και δεν έχουμε ακόμη τα αποτελέσματα της Φάσης 3 που πρόκειται να λήξει τον Μάιο, μπορούμε, χωρίς να πάμε πολύ μακριά, να φανταστούμε ότι θα εμφανίσει την ίδια απόδοση με τους δύο προκατόχους του και τα ίδια πλεονεκτήματα, όσον αφορά την ευελιξία στις παραλλαγές του ιού.

Και δεδομένου ότι πρόκειται για γερμανικό εμβόλιο, θα ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη.

Στο τρίτο βήμα του βάθρου θα μπορούσε να εμφανιστεί το πρώτο γαλλικό εμβόλιο, το VLA2001 της Valneva με δύο ενέσεις.

Όμως, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδότησε τις κλινικές δοκιμές, θα παραχθεί και θα παραδοθεί πρώτα στη Βρετανία.

Καθώς η Φάση 3 ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, η υποβολή της αίτησης άδειας κυκλοφορίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2021.

Η βιοτεχνολογία του βασίζεται σε μια από τις παλαιότερες τεχνολογίες: το αδρανοποιημένο και επικουρικό εμβόλιο που εφευρέθηκε από τον Pasteur.

Αυτό θα μπορούσε να έχει το πλεονέκτημα να ενσωματώνει όλα τα συστατικά του ιού, το spicule και το νουκλεοκαψίδιο.

Θα μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι αυτό το εμβόλιο, το οποίο αποτελείται από το αδρανοποιημένο ιστορικό στέλεχος του SARS-CoV-2, να έχει σχετική αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών.

Ωστόσο, η Valneva δεν δημοσίευσε δεδομένα που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτήν την υπόθεση.

Για να δούμε την άφιξη των πρώτων γαλλικών εμβολίων δεύτερης γενιάς, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο.

Το πιο εξελιγμένο φαίνεται να είναι το CoVepiT, που αναπτύχθηκε από την Ose Immunotherapeutics και βρίσκεται σήμερα στη Φάση 1.

Αυτή η βιοτεχνολογία έχει μια ριζικά διαφορετική θέση. Προβλέποντας ότι ο ιός θα μεταλλάσσεται, επιλέχθηκε μια τεχνολογία βασισμένη σε ανοσοεπικουρικούς επίτοπους που στοχεύουν 11 πρωτεΐνες ιού, συμπεριλαμβανομένης της αιχμής Spike, για τη δημιουργία μίας απόκρισης Τ λεμφοκυττάρων μνήμης που θα προκαλούσε μακροχρόνια προστασία έναντι όλων των παραλλαγών.

Αυτό το αξίωμα επιβεβαιώθηκε στο προκλινικό στάδιο και αναμένεται η θέση που θα μπορούσε να καταλάβει αυτό το υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο θα φυλάσσεται στο ψυγείο.

«Θα μπορούσε να χορηγηθεί σε αναμνηστική δόση σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί, προκειμένου να διευρύνουν την άμυνά τους έναντι των παραλλαγών και σε έναν ανοσοκατεσταλμένο πληθυσμό ή με συννοσηρότητες, διότι τα Τ λεμφοκύτταρα έχουν την ιδιαιτερότητα της επανενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος» προβλέπει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Alexis Peyroles.

Το CoVepiT θα πρέπει να εισέλθει στις Φάσεις 2 και 3 τον επόμενο Σεπτέμβριο, με την αναμενόμενη έναρξη διάθεσής του στην αγορά το 2022.

Πώς θα είναι το τοπίο των εμβολίων σε ένα ή δύο χρόνια, με προσεκτική πρόγνωση;

Τα εμβόλια Messenger RNA θα εξακολουθούν να υπάρχουν, με μια έκδοση δεύτερης γενιάς να προκαλεί εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των παραλλαγών.

Τα ανασυνδυασμένα εμβόλια ιογενών φορέων, όπως αυτά της Janssen ή το AstraZeneca, θα είναι επίσης πάντα παρόντα.

Αλλά με την υπόθεση ότι κάποιος έπρεπε να εμβολιάζεται κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από το τοπίο επειδή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επανειλημμένα.

Οι μεγάλοι νικητές θα μπορούσαν τότε να είναι τα mRNA, τα εμβόλια ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών και ίσως τα απενεργοποιημένα εμβόλια, όπως το Valneva, εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους και εάν η βαριά παραγωγή τους δεν είναι περιοριστικός παράγοντας, διότι οι ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες είναι πολύ πιο περίπλοκες για να παραχθούν από την απλή σύνθεση ενός αγγελιοφόρου RNA.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων