fbpx

Διαδικτυακά Φαρμακεία σε Όλο τον Κόσμο - Προειδοποιήσεις από τη FIP

Ενώ είκοσι νέα διαδικτυακά φαρμακεία δημιουργούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας τους είναι πολύ πιο ανησυχητικά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος από ό, τι στις πλουσιότερες χώρες, οι οποίες κατάφεραν να τα υποβάλλουν σε ελέγχους και να τα οργανώσουν.

Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP), έχει οργανώσει μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων για να βοηθήσει τους φαρμακοποιούς να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.

Διαδικτυακά Φαρμακεία σε Όλο τον Κόσμο - Προειδοποιήσεις από τη FIP.

Το 95% των ηλεκτρονικών φαρμακείων παγκόσμια είναι παράνομα

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης (Ηνωμένες Πολιτείες), ο John Hertig προεδρεύει ενός συλλόγου για τη διαδικτυακή φαρμακευτική ασφάλεια.

Εκτιμά ότι ο πλανήτης έχει μεταξύ 35.000 και 45.000 διαδικτυακών φαρμακείων… 95% από τα οποία είναι παράνομα.

Οι αμερικανοί ή οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί καθιστούν σίγουρα δυνατό τον περιορισμό των καταχρήσεων και τον εντοπισμό παράνομων πλατφορμών, αλλά δεν εμποδίζουν πολλούς αγοραστές να παραγγείλουν οτιδήποτε από κανέναν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαρμακεία πρέπει να γνωρίζουν την πραγματικότητα των διαδικτυακών πωλήσεων και να μην διστάζουν να θέσουν το θέμα στους ασθενείς τους.

«Πρέπει να τους ρωτήσετε από πού προέρχονται τα OTC που αγοράζουν στο διαδίκτυο», συμβουλεύει: αυτό θα ήταν επωφελές για αυτούς και θα ενίσχυε τον ρόλο του φαρμακοποιού ως ειδικού στο φάρμακο.

Αντιπρόεδρος της FIP, καθηγητής και φαρμακοποιός στη Βομβάη (Ινδία), ο Manjiri Gharat υπογραμμίζει τους ειδικούς κινδύνους της ταχείας ανάπτυξης διαδικτυακών φαρμακείων σε φτωχές χώρες.

Πρώτα απ' όλα, συχνά δεν υπάρχουν κανονισμοί, παρά μόνο λίστες ιστότοπων που έχουν υπογραφεί και εγκριθεί, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Βόρεια Αμερική.

Δεύτερον, οι κάτοικοι των χωρών χαμηλού εισοδήματος συχνά δεν έχουν ανεπτυγμένη υγειονομική συνείδηση, δηλαδή βασικές δεξιότητες και γνώσεις σε δομές και προϊόντα υγείας, και επομένως τείνουν να λαμβάνουν ανεύθυνη αυτοθεραπεία εάν οι τιμές είναι χαμηλές και εύκολα προσβάσιμες.

Επιπλέον, τα διαδικτυακά φαρμακεία διαταράσσουν τα επίσημα δίκτυα φυσικών φαρμακείων, τα οποία δεν θα έχουν ακόμη περισσότερα μέσα για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και την ποιότητά τους.

Ένα φαινόμενο που επιταχύνεται από την πανδημία

Ο Ukamaka Okafor, εξ ονόματος του Συμβουλίου Φαρμακοποιών της Νιγηρίας, ανησυχεί για την έκρηξη των διαδικτυακών πωλήσεων στη χώρα του, καθώς η νομοθεσία καθυστερεί να τεθεί σε ισχύ και τα πλαστά προϊόντα ακμάζουν.

Σημειώνει ότι εάν ορισμένες χώρες, όπως οι δύο Κορέες ή η Αίγυπτος, εξακολουθούν να ξεφεύγουν από το φαινόμενο, άλλες προσπαθούν να το ρυθμίσουν:

Η Ινδονησία απαιτεί οι ψηφιακές πλατφόρμες να υποστηρίζονται από φυσικά φαρμακεία και οι ινδοί φαρμακοποιοί, πολύ κινητοποιημένοι, έχουν μέχρι στιγμής κατορθώσει να περιορίσουν τις πωλήσεις χάρη σε πολλές αγωγές.

Η πανδημία έχει επιταχύνει το φαινόμενο των διαδικτυακών πωλήσεων, νόμιμων και παράνομων, ειδικά επειδή είναι πιο επικερδείς για τους παραβάτες από τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων ή ανθρώπων.

Ο John Hertig γελώντας ειρωνικά είπε, «βρήκαμε ήδη εμβόλια και θεραπείες κατά της Covid στο Twitter και στο Alibaba από τον Απρίλιο του 2020...».

Επιπλέον, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό των ατόμων που είναι έτοιμα να αγοράσουν ή έχουν ήδη αγοράσει ένα OTC στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί από 34% το 2017 σε 80% το 2020 και από 23 σε 67% για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Και τα «καναδικά φαρμακεία» είναι πολύ λίγα καναδικά…

Εάν περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο, πιθανότατα δεν έχετε ξεφύγει από τα σκληρά ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τα «καναδικά φαρμακεία» που προσφέρουν όλα τα είδη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε χαμηλότερες τιμές, φυσικά χωρίς συνταγή.

Πέρα από το γεγονός ότι θα σας στείλουν συχνά πλαστά φάρμακα, αυτά τα «φαρμακεία», βρίσκονται στην πραγματικότητα στη Ρωσία.

Η πληρωμή για την παραγγελία διεκπεραιώνεται από τράπεζες που βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, μέσα από servers web που βρίσκονται γενικά στην Κίνα ή τη Βραζιλία.

Και τα «φάρμακα» παρασκευάζονται στην Ινδία, συχνά σε αυλές γεμάτες με τοξικά και απαγορευμένα προϊόντα… και στη συνέχεια αποστέλλονται στον Καναδά για να επανασυσκευαστούν σε μία συσκευασία με χρώματα φύλλων σφενδάμου.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων