fbpx

Μελέτη των ΗΠΑ Δείχνει τον Αυξημένο Κίνδυνο Θανάτου Μετά τη Νόσηση με Covid-19

Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύθηκε στο "Nature", μετά ​​από τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη διάγνωση, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Covid διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων, χρησιμοποιώντας πόρους στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά επίσης και να πεθάνουν εντός έξι μηνών από την οξεία φάση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για την Covid, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 87.000 άτομα με Covid, και σχεδόν 5 εκατομμύρια μάρτυρες.

Μελέτη των ΗΠΑ Δείχνει τον Αυξημένο Κίνδυνο Θανάτου Μετά τη Νόσηση με Covid-19.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι συγγραφείς βασίστηκαν στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων υγείας του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να εντοπίσουν εξαντλητικά τα επακόλουθα σε έξι μήνες σε ασθενείς.

Χρησιμοποίησαν μια παγκόσμια προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, τις νέες διαγνώσεις (ό,τι κι αν είναι), τη χρήση ασυνήθιστων φαρμάκων και την εμφάνιση εργαστηριακών ανωμαλιών.

Ένας κίνδυνος θανάτου που αυξάνεται με τη σοβαρότητα της Covid

Αρχικά, η ανάλυση επικεντρώθηκε σε 73.435 ασθενείς που ήταν θετικοί στην Covid, αλλά χωρίς να έχουν νοσηλευτεί και 4.990.835 μάρτυρες.

Έδειξε ότι οι επιζώντες Covid είχαν σχεδόν 60% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια των έξι επόμενων μηνών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, με εκτιμώμενη θνησιμότητα 8 ανά 1.000 ασθενείς.

Σε ένα δεύτερο βήμα, οι συγγραφείς συνέκριναν 13.654 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για Covid και 13.997 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για εποχική γρίπη και ανέφεραν αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με τη Covid (HR = 1,51), με θνησιμότητα εκτιμώμενη σε 29 ανά 1.000 άτομα μέσα σε έξι μήνες.

«Η μετά Covid κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από ένα τυπικό σύνδρομο μετά τον ιό. Και αυτοί οι επακόλουθοι θάνατοι λόγω μακροχρόνιων επιπλοκών της λοίμωξης δεν καταγράφονται απαραίτητα ως θάνατοι λόγω της Covid», σημειώνει ο Ziyad Al-Aly, ο πρώτος συγγραφέας, ο οποίος επίσης θεωρεί ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα με τη λοίμωξη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Ο κίνδυνος είναι προφανής, ακόμη και σε άτομα που είχαν ήπια οξεία ασθένεια», λέει ο Ziyad Al-Aly.

«Αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά σε άτομα που έπρεπε να νοσηλευτούν και είναι ακόμη υψηλότερος σε εκείνους που χρειάζονταν εντατική φροντίδα κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης».

Ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων

Εκτός από τις αναπνευστικές διαταραχές (επίμονος βήχας, δύσπνοια, κ.λπ.), οι διαταραχές που αναφέρθηκαν στη μελέτη είναι διαφορετικής φύσης: διαταραχές του νευρικού συστήματος (εγκεφαλικό επεισόδιο, ανοσμία, πονοκέφαλοι κ.λπ.), νευρογνωστικές διαταραχές, διαταραχές ψυχικής υγεία (κατάθλιψη, άγχος…), μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης, παχυσαρκία…), καρδιαγγειακές διαταραχές (καρδιακή ανεπάρκεια…), γαστρεντερικές διαταραχές (δυσκοιλιότητα, διάρροια…), δερματολογικές διαταραχές (δερματικά εξανθήματα, τριχόπτωση…), νεφρικές διαταραχές, διαταραχές πήξης αίματος και γενικές διαταραχές της υγείας (αδιαθεσία, κόπωση, μυοσκελετικός πόνος και αναιμία).

«Η μακροχρόνια Covid των ασθενών είναι πραγματικότητα και πολύ σοβαρή», προειδοποιεί ο Ziyad Al-Aly, ο οποίος επισημαίνει την προστασία από πιθανή λοίμωξη, ιδίως με τον εμβολιασμό, λόγω του μεγάλου κινδύνου που σχετίζεται με την Covid.

Για τους συγγραφείς, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν έτσι έναν χάρτη πορείας που θα πρέπει κυρίως να βοηθήσει στην ανάπτυξη πολυεπιστημονικών στρατηγικών περίθαλψης για τη μείωση αυτού του κινδύνου.

«Οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας πρέπει να προετοιμαστούν. Θα υπάρξουν εκατομμύρια άνθρωποι με μακροχρόνια Covid στα επόμενα χρόνια, και αυτοί οι άνθρωποι θα χρειαστούν ολοκληρωμένη πολυτομεακή ολιστική φροντίδα.

Τα συστήματα υγείας πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα σε αυτήν την πραγματικότητα», προειδοποιεί ο Ziyad Al-Aly.

Απαιτείται καλύτερη κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που διέπουν την μακροχρόνια Covid, λένε οι συγγραφείς.

Έχουν προταθεί αρκετές υποθέσεις, όπως η επιμονή του ιού, η υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ή ακόμη και οι οικονομικές ή οι κοινωνικές αλλαγές.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων