fbpx

Αντιμετωπίζοντας τα Fake News

Η πανδημία δίνει πρωτοφανή προβολή στα άτομα που είναι κατά του εμβολιασμού, στους υποστηρικτές των «θεραπειών θαύματα» και σε όλους όσους προωθούν ψεύτικες ειδήσεις.

Οι φαρμακοποιοί συχνά αντιμετωπίζουν ασθενείς που παρερμηνεύουν συγκεκριμένες πληροφορίες ή συμμορφώνονται με εντελώς εξωπραγματικές θεωρίες.

Αντιμετωπίζοντας τα Fake News.

Η κριτική ανάγνωση άρθρων είναι ένας τρόπος για τους επαγγελματίες υγείας να αποφύγουν ορισμένες παγίδες και έτσι να ξέρουν πώς να ανταποκρίνονται καλύτερα απέναντι στους ασθενείς.

Η έκφραση "Fake News" έγινε δημοφιλής από έναν διάσημο Αμερικανό πρόεδρο που ήταν στον Λευκό Οίκο πριν από λίγους μήνες, και σήμερα είναι πανταχού παρούσα στα ΜΜΕ.

Όπως συνέβη και σε άλλες στιγμές της ιστορίας όπου πανδημίες αποδεκάτισαν πληθυσμούς, η Covid-19 δημιουργεί μια σημαντική συνάθροιση θολών θεωριών, που μερικές φορές εφευρίσκονται και μεταδίδονται από λανθασμένους ανθρώπους.

Οι πολλές αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα πανδημία, η πολυπλοκότητα ορισμένων πληροφοριών για το ευρύ κοινό και η συντριπτική ανάγκη να κατανοήσουμε τι περνάμε, εξηγούν επίσης γιατί οι άνθρωποι με τις καλύτερες προθέσεις καταλήγουν να πιστεύουν ψευδείς ή εν μέρει ψευδείς θεωρίες.

Ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Covid-19, αλλά και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία.

Αυτό μερικές φορές δεν έχει συνέπειες στην προσήλωση στις θεραπείες και συνεπώς στην υγεία των ενδιαφερομένων.

Θεωρίες συνωμοσίας

Μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες.
Πρώτον, αυτές που προέρχονται από ελλιπείς ή παρερμηνευμένες πληροφορίες, οι οποίες είναι αρκετά συχνές.

Η πιο σημαντική μεροληψία που συναντάμε στην κοινωνία μας είναι αυτό που θα μπορούσε να οριστεί ως «το κάλεσμα στη φύση».

Οι φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με αιθέρια έλαια τα οποία αποτελούν αντικείμενο πολλών καταχρήσεων.

Στη συνέχεια, υπάρχει κάτι περισσότερο από τη «συνωμοσία», δηλαδή το πιο επικίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ιεροκήρυκων που προτείνουν λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς να σταματήσουν τις θεραπείες τους.

Σήμερα υπάρχουν πολλές πληροφορίες και είναι οι πιο σύντομες που παραμένουν περισσότερο.

Όπως έδειξε μια μελέτη του MIT, τα ψεύτικα νέα αναπαράγονται οκτώ φορές περισσότερο από τα επικυρωμένα νέα, συχνά επειδή είναι πιο συνοπτικά και πιο αδιάκριτα.

Οτιδήποτε είναι πιο απλό μας επηρεάζει περισσότερο. Ακόμα και οι γιατροί τείνουν να διαβάζουν τον τίτλο, την περίληψη, και σπάνια ολόκληρο το άρθρο όταν εξετάζουν τις δημοσιεύσεις ενός επιστημονικού περιοδικού.

Είναι επομένως δύσκολο να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις για να καταπολεμήσουμε αυτό που μερικές φορές μας ωθεί να διαστρεβλώσουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, ακόμα και όταν είμαστε επαγγελματίες υγείας.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων