fbpx

Μετά τη Γνωμοδότηση του EMA για το Εμβόλιο της AstraZeneca οι Ευρωπαϊκές Χώρες Βρίσκονται σε Διχογνωμία

Παρά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «μιλάμε με μία φωνή», ώστε να μην προκαλείται δυσπιστία στον κόσμο για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, οι αποφάσεις των κρατών μελών που λαμβάνονται σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαφορετικές.

Την Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξήγησε ότι η άτυπη θρόμβωση είναι μια «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολιασμού με το AstraZeneca και δεν έχει προσδιορίσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους.

Μετά τη Γνωμοδότηση του EMA για το Εμβόλιο της AstraZeneca οι Ευρωπαϊκές Χώρες Βρίσκονται σε Διχογνωμία.

Ως εκ τούτου, ο οργανισμός ανέφερε ότι δεν υπήρχε ανάγκη περιορισμού του εμβολιασμού σε ορισμένους πληθυσμούς, για παράδειγμα ορισμένες ηλικιακές ομάδες, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες.

Η σχέση όφελος/κινδύνου από το εμβόλιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ευνοϊκή.

Μετά την παρούσα γνωμοδότηση, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδη, κάλεσε τα κράτη μέλη να συντονίσουν και να «μιλήσουν με μία φωνή (…) προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στον εμβολιασμό».

Ειδικά επειδή «ο κόσμος μας παρακολουθεί και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι το κύριο εμβόλιο που εξάγεται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».

Με το ίδιο νόημα και η έκκληση του Πορτογάλου Υπουργού Υγείας, του οποίου η χώρα ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι οι περιορισμοί που εγκρίθηκαν σε ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στα γειτονικά κράτη για παρόμοια μέτρα.

Δυστυχώς, αυτές οι προσκλήσεις συντονισμού ήταν ανεπιτυχείς. Στη Γαλλία, το εν λόγω εμβόλιο προορίζεται για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω από τις 19 Μαρτίου.

Η Γερμανία το πρότεινε για πάνω από 60 ετών την προηγούμενη εβδομάδα. Και την Τετάρτη, το Βέλγιο, με τη σειρά του, αποφάσισε να το χορηγεί στους των άνω των 55 ετών, όταν η Ισπανία και η Ιταλία το χορηγούν τώρα για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει διακριθεί από μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού από τον περασμένο Δεκέμβριο, το εμβόλιο συνιστάται τώρα για άτομα άνω των 30 ετών «όταν είναι δυνατόν».

Αυτή η απόφαση ακολουθεί αναλύσεις περιπτώσεων θρόμβωσης που έχουν συμβεί στη χώρα: 79 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί, συμπεριλαμβανομένων 19 με θανατηφόρο έκβαση - 51 γυναίκες και 28 άνδρες, ηλικίας 18 έως 79 ετών - από περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ήθελε να διαβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου.

Με βάση μια μελέτη της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει 6.100 θανάτους, μεταξύ αυτών σε άτομα άνω των 70 ετών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εκστρατείας εμβολιασμού.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρινε την Τετάρτη ότι η σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και της άτυπης θρόμβωσης παραμένει «εύλογη αλλά δεν επιβεβαιώνεται» και ότι αυτά τα φαινόμενα «αν και ανησυχητικά είναι πολύ σπάνια».

Προσθέτει ότι «απαιτούνται εξειδικευμένες μελέτες για την πλήρη κατανόηση της πιθανής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και πιθανών παραγόντων κινδύνου».

Μελέτες ζητήθηκαν από τον EMA και για τις οποίες η εν λόγω φαρμακευτική εταιρεία άρχισε να διεξάγει.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων