fbpx

Ο ΠΟΥ Προειδοποιεί για την Άνιση Διανομή Εμβολίων στον Κόσμο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα κατά των αυξανόμενων διαφορών που παρατηρούνται στη διανομή εμβολίων κατά της Covid-19 μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών, οι οποίες προμηθεύονται εμβόλια μέσω του μηχανισμού COVAX.

Ο ΠΟΥ Προειδοποιεί για την Άνιση Διανομή Εμβολίων στον Κόσμο.

H προειδοποίηση αυτή ακολουθεί μια δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εχθές, Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 επέκρινε τη δημιουργία «υπερβολικών» αποθεμάτων εμβολίων από τις ανεπτυγμένες χώρες, ζητώντας τους να τα μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η διαφορά στον αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις πλούσιες χώρες και τον αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέσω του COVAX αυξάνει καθημερινά», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Η άνιση κατανομή των εμβολίων δεν αποτελεί μόνο ηθική προσβολή, είναι και οικονομικά καταστροφική», εκτίμησε στη διάρκεια ψηφιακής διάσκεψης του ΠΟΥ με θέμα τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, την οποία φιλοξενεί το Αμπού Ντάμπι.

«Όσο ο ιός κυκλοφορεί, οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν, οι αναταράξεις στο εμπόριο και τα ταξίδια θα συνεχιστούν και η οικονομική ανάκαμψη θα καθυστερεί», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Περισσότερα από 510 εκατομμύρια εμβόλια έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της Υγείας, όμως οι διαφορές μεταξύ των χωρών παραμένουν μεγάλες, κάτι που ώθησε τον ΠΟΥ να απευθύνει την Παρασκευή έκκληση στα πιο πλούσια κράτη να δωρίσουν εμβόλια στα πιο φτωχά.

Ο Τέντρος επεσήμανε σήμερα ότι 36 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Δεκαέξι από αυτές αναμένεται να λάβουν εμβόλια μέσω του COVAX τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε.

Από την πλευρά της η Unicef κάλεσε τις πιο πλούσιες χώρες να κάνουν δωρεές ώστε να διασφαλίσουν μια πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων, προσθέτοντας ότι χρειάζονται 510 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της διανομής σε όλο τον κόσμο.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια», δήλωσε η Ενριέτα Φόρε γενική διευθύντρια της Unicef.

«Χρειαζόμαστε παρασκευαστές εμβολίων που δίνουν προτεραιότητα στον COVAX και προσπαθούν να λάβουν ρυθμιστική έγκριση για μια γρήγορη, δίκαιη και προσιτή διανομή», πρόσθεσε η ίδια.

«Χρειαζόμαστε τα πιο πλούσια κράτη να δωρίσουν τις επιπλέον δόσεις (των εμβολίων) μέσω του COVAX», υπογράμμισε.

Στόχος του προγράμματος COVAX ήταν η διανομή περίπου 238 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο ως το τέλος Μαΐου, όμως μέχρι στιγμής μόνο 32 εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη σταλεί στις χώρες, σύμφωνα με τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων