fbpx

Η Πανδημία Αναδεικνύει την Ανάγκη για την Πρόληψη Αναπνευστικών Νοσημάτων όπως η Γρίπη και η Πνευμονιοκοκκική Λοίμωξη

Η πανδημία από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 έφερε ξανά στο προσκήνιο τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και το υψηλό κλινικό και οικονομικό φορτίο τους για τα συστήματα υγείας.

Η Πανδημία Αναδεικνύει την Ανάγκη για την Πρόληψη Αναπνευστικών Νοσημάτων όπως η Γρίπη και η Πνευμονιοκοκκική Λοίμωξη.

Και πριν την πανδημία, οι αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούσαν σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ενήλικες, με προεξάρχουσες τη γρίπη και την πνευμονιοκοκκική πνευμονία.

Ειδικότερα, η προσβολή από πνευμονιόκοκκο έχει πολλές φορές καταγραφεί ως επιλοίμωξη που συμβαίνει μετά από ιογενή λοίμωξη και μάλιστα πρόσφατες δημοσιεύσεις περιγράφουν υψηλή συχνότητα εκδήλωσης δευτερογενών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων μετά από νόσηση με SARS-CoV-2.

Γι’ αυτό και οι ευάλωτες ομάδες των ενηλίκων είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές για γρίπη, πνευμονιοκοκκική πνευμονία και Covid-19:

Eνήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (>60 ετών) και ενήλικες με συνοδά νοσήματα (χρόνια αναπνευστική, καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας).

Μεταξύ των μέτρων πρόληψης των αναπνευστικών λοιμώξεων, κυρίαρχη θέση κατέχει ο εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός συμβάλλει στην άμεση προστασία - πρόληψη της νόσου και των απώτερων επιπλοκών της και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Παράλληλα, όμως, τα οφέλη του επεκτείνονται στο σύνολο της κοινότητας μέσω της συλλογικής ανοσίας και του περιορισμού στη μετάδοση της νόσου, με αποτέλεσμα τη θωράκιση της κοινωνίας και τη συμβολή στην κοινωνική ευημερία.

Επιπλέον, ορμώμενοι από την τρέχουσα συγκυρία, διαπιστώνουμε πως η πανδημία ανέδειξε μια διαχρονική υστέρηση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο: τους ανεπαρκείς πόρους τους.

Οι πόροι των συστημάτων υγείας είναι πεπερασμένοι και η κατανομή τους αποτελεί μια πολύ δύσκολη άσκηση με ευνοημένους και αδικημένους.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας με την πανδημία της νόσου COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επισημαίνει σε μια πρόσφατη δημοσίευση του πως:

«Η πρόληψη της αναπνευστικής νόσου και της νοσηλείας από πνευμονιόκοκκο, γρίπη και κοκκύτη μέσω του εμβολιασμού, θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αναπνευστικού ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη των ασθενών με COVID-19».

Συνοψίζοντας, η πιστή εφαρμογή των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμού έχει πολλαπλά κλινικά και κοινωνικά οφέλη.

Ασφαλώς, στην επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων, κλειδί αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών και σε αυτό το πλαίσιο οι επαγγελματίες υγείας που τους παρακολουθούν, είναι σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο για μια αντικειμενική και εμπεριστατωμένη συζήτηση για την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού.

Η παραπομπή για εμβολιασμό από έναν επαγγελματία υγείας, είναι ο παράγοντας που περισσότερο επηρεάζει τις αποφάσεις των ενηλίκων σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Ο φαρμακοποιός, σαν επαγγελματίας υγείας άμεσα προσβάσιμος από το κοινό, παίζει αποφασιστικό ρόλο στην αναγνώριση και κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων