fbpx

Θρομβώσεις με το Εμβόλιο AstraZeneca - Περισσότερος Θόρυβος και από τα Αντισυλληπτικά Χάπια!

Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία...

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τον εμβολιασμό ως προληπτικό μέτρο κατά της Covid-19 με το εμβόλιο AstraZeneca.

Η Αυστρία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν αναστείλει μια παρτίδα μόνο.

Θρομβώσεις με το Εμβόλιο AstraZeneca - Περισσότερος Θόρυβος και από τα Αντισυλληπτικά Χάπια!

Τι είναι αυτό που κάνει την Ευρώπη να φοβάται;

Η θρόμβωση του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου που σχετίζεται με θρομβοπενία και αιμορραγία, σπάνια αλλά σοβαρή, η οποία εμφανίστηκε σε χρονική εγγύτητα της ανοσοποίησης με εμβόλιο κατά της Covid-19 AstraZeneca.

Από τις 10 Μαρτίου ’21, 30 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων αρκετών θανάτων, από σχεδόν 5 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση, ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Emer Cooke, σε συνέντευξη τύπου στις 15 Μαρτίου.

«Την Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021, η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης σε εμβολιασμένα άτομα ήταν εντός εύρους που θα μπορούσε να αναμένεται στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό», επισημαίνει από την πλευρά του το Ινστιτούτο Paul-Ehrlich, γερμανικό ερευνητικό κέντρο και η υπηρεσία ασφάλειας υγείας, το οποίο συνέστησε την προσωρινή αναστολή του εμβολιασμού στη Γερμανία τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου.

Αλλά την ίδια ημέρα, «δύο άλλες περιπτώσεις εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca.

Τα πρόσθετα περιστατικά της Δευτέρας τοποθετούν τον αριθμό των παρατηρηθέντων περιπτώσεων πολύ πάνω από τον αναμενόμενο αριθμό», κάτι που αποτελεί ένδειξη, συνεχίζει το ινστιτούτο, το οποίο αποκαλύπτει ότι οι πληγέντες στη Γερμανία ήταν μεταξύ 20 και 50 ετών.

Ωστόσο, «ο πληθυσμός που πλήττεται από σοβαρή εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση με θρομβοπενία, νέοι έως μεσήλικες, δεν είναι ο πληθυσμός που διατρέχει υψηλό κίνδυνο σοβαρής μορφής Covid-19, ακόμη και θανατηφόρας», εξηγεί το Ινστιτούτο.

Ως υπενθύμιση, η σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και αυτών των σοβαρών θρομβώσεων δεν έχει τεκμηριωθεί.

Γιατί λοιπόν τόσο πολύ θόρυβος, όταν άλλα φάρμακα στην ευρωπαϊκή αγορά είναι υπεύθυνα για θρομβοεμβολές, ιδίως η αντισύλληψη οιστρογόνου-προγεστογόνου;

«Το αντισυλληπτικό χάπι διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή», λέει το Ινστιτούτο Paul-Ehrlich.

Κάθε γυναίκα πρέπει να ενημερώνεται για αυτόν τον κίνδυνο από τον συνταγογράφο ιατρό.

Για το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca, υπάρχει μια πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου με ανεπάρκεια αιμοπεταλίων, μερικές φορές θανατηφόρα.

Δεν περιλαμβάνεται όμως στο SPC. Το ερώτημα είναι εάν το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ακόμη και αν μπορεί να προκαλέσει αυτήν την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια (εάν είναι απαραίτητο, μετά την προσθήκη αυτού του κινδύνου στο SPC), θα τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και σε εθνικό επίπεδο από τις αρχές της κάθε χώρας. Η διαδικασία ξεκίνησε».

Ο EMA αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Paul-Ehrlich συνιστά στα άτομα που μόλις εμβολιάστηκαν «που αισθάνονται όλο και πιο πολύ μια αδιαθεσία 4 έως 16 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, με σοβαρούς και επίμονους πονοκεφάλους ή περιστασιακή αιμορραγία του δέρματος», να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων