fbpx

Ενημέρωση για το Clawback των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

Διαπιστώθηκε μετά από αναφορές συναδέλφων ότι είχε επιβληθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις είχε εισπραχθεί εσφαλμένα από τον ΕΟΠΥΥ clawback α΄ και β΄ εξαμήνου του 2018, καθώς επίσης claw back α΄ και β΄ εξαμήνου του 2019.

Ενημέρωση για το Clawback των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Συγκεκριμένα εισπράχθηκε – από λάθος του Οργανισμού όπως διαπιστώθηκε – clawback για το ιατροτεχνολογικό σκεύασμα aerochamber.

Σύμφωνα με το άρθρο 100, παράγραφος 1, του νόμου 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως και με το άρθρο 34 του νόμου 4417/2016 ως ισχύει, προβλέπεται ότι το υπερβάλλον ποσό για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αναζητείται εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ από τους κατασκευαστές σε περίπτωση που το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα, είτε από τους εισαγωγείς/διανομείς / προμηθευτές σε περίπτωση που το προϊόν εισάγεται.

Επομένως βάσει της νομοθεσίας το clawback λιανικών πωλήσεων δεν επιβάλλεται στους Παρόχους (Φαρμακοποιούς και άλλους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων).

Όσον αφορά την ενοικίαση συμπυκνωτών οξυγόνου για τα έτος 2018 και συμπυκνωτών οξυγόνου, C-PAP και Bi-PAP για το έτος 2019, επιβάλλεται claw back σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τους παραγωγούς οξυγόνου όπως θεωρούνται όλοι οι Πάροχοι (φαρμακοποιοί και μη), αφού η ενοικίαση είναι παροχή υπηρεσίας και όχι πώληση ιατροτεχνολογικού προϊόντος.

Το clawback δηλαδή επιβάλλεται στην ενοικίαση της συσκευής ανά μήνα, και όχι στην αγορά του μηχανήματος.

Το σχετικό email που απεστάλη από το ΕΔΑΠΥ προς όλους τους παρόχους (φαρμακοποιούς και μη) περί δυνατότητας ρύθμισής 120 δόσεων, αφορούσε σύμφωνα με τα παραπάνω το claw back του ενοικίου συμπυκνωτή και άλλων συσκευών και όχι οτιδήποτε άλλο.

Τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Προεδρείου του ΠΦΣ, παρουσία και του νομικού συμβούλου του ΠΦΣ κ. Δημητρέλλου. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε και αναγνωρίστηκε εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, το λάθος της επιβολής claw back για τα aerochamber.

Ο νόμος και η σύμβαση που υπογράφτηκε τότε, δεν αναφέρουν ότι εξαιρούνται από το clawback του ενοικίου τα φαρμακεία σε σχέση με τους άλλους παρόχους. Το ίδιο συμβαίνει και για το rebate που πληρώνουμε από τότε που υπογράφτηκε η σύμβαση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη, η ίδια του ανέφερε ότι οι υπηρεσίες θα βρουν τρόπο ώστε να γίνει η επιστροφή των χρημάτων που παρανόμως παρακρατήθηκαν από τους συναδέλφους φαρμακοποιούς.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε στις 02 Ιανουαρίου του 2017 δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην πλειοψηφία των συναδέλφων και επιβλήθηκαν μεγάλες περικοπές στα φαρμακεία μας.

Ήταν μια σύμβαση που υπογράφτηκε χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα εκτέλεσης των γνωματεύσεων (εκτελούσαμε στα τυφλά).

Έγιναν τεράστιες προσπάθειές από τον ΠΦΣ με προτάσεις και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΕΔΑΠΥ (εφαρμογή κοφτών, ηλεκτρονική έγκριση ΑΥΣ, επιβολή άυλης ταινίας γνησιότητας στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ηλεκτρονική έκδοση και εκτέλεση γνωμάτευσης και πολλά άλλα) για να επιλυθούν προβλήματα που συνεχώς προέκυπταν, να εξαλειφθούν τα λάθη και να περιοριστεί η διαδικασία του ελέγχου.

Η σημερινή διοίκηση του ΠΦΣ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί βασικά σημεία της συλλογικής σύμβασης.

Για τον λόγο αυτό θα καταθέσουμε στο ΔΣ του ΠΦΣ τις αλλαγές που πρέπει να συζητηθούν με τον ΕΟΠΥΥ, προς όφελος και των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αλλά και των συναδέλφων φαρμακοποιών.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων