fbpx

Πλεονεκτήματα και Αδυναμίες των Εμβολίων Κατά της COVID-19

Τα τρία πρώτα εμβόλια βρίσκονται στο επίκεντρο της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη κατά της Covid που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες.

Τρία διαλύματα εμβολίων που διαφέρουν μεταξύ τους στη μέθοδο παρασκευής τους, στην αποτελεσματικότητά τους, στις μεθόδους αποθήκευσής τους και μερικές φορές ακόμη και στο πρόγραμμα χορήγησής τους.

Πλεονεκτήματα και Αδυναμίες των Εμβολίων Κατά της COVID-19.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά τους, έχουμε συνοψίσει παρακάτω τα βασικά στοιχεία για το τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα από 170 αντι-Covid εμβόλια δοκιμάζονται επί του παρόντος σε ζώα και 63 βρίσκονται σε κλινική ανάπτυξη σε ανθρώπους.

Περίπου είκοσι από αυτά βρίσκονται στη φάση 3 των δοκιμών. Έξι αποτελούν αντικείμενο παραγγελιών από την Ευρώπη (Pfizer / BioNtech, Moderna, AstraZeneca / University of Oxford, Sanofi / GSK, Janssen, CureVac) για σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις.

Για να απαντηθούν, τόσο από πρακτική όσο και από φαρμακολογική άποψη πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα νέα εμβόλια, κάνουμε παρακάτω μια πολύ ακριβή ενημέρωση σχετικά με τα πρώτα τρία διαθέσιμα εμβόλια.

Εμβόλιο Pfizer-BioNTech

Ενδείκνυται για την προφυλακτική ανοσοποίηση κατά της λοίμωξης με SARS-CoV-2 σε άτομα ≥ 16 ετών, το εμβόλιο Comirnaty (tozinaméran) δρα μέσω του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S (spike) του ιού, η οποία μεταφράζεται άμεσα σε πρωτεΐνη από τα κυτταρικά ριβοσώματα.

Μόλις εγχυθεί σε μυϊκό ιστό, αυτό το mRNA προκαλεί την παραγωγή της πρωτεΐνης, η οποία ενεργοποιεί την ανοσοαπόκριση.

Αυτό το mRNA παραμένει σε αυτό το επίπεδο και καταστρέφεται γρήγορα: επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος γονιδιακής «μόλυνσης», σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ακτιβιστών κατά του εμβολιασμού.

Εύθραυστο, το mRNA που είναι ενεργό σε αυτό το εμβόλιο, αποθηκεύεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (περίπου - 80 ° C), το οποίο αποτελεί μειονέκτημα για τη χρήση του σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Μπορεί να αποθηκευτεί για 5 ημέρες στους 2 ° έως 8 ° C πριν από την χορήγηση, αλλά δεν πρέπει να επανα-καταψυχθεί.

Το εμβόλιο διατίθεται σε φιαλίδια πολλαπλών δόσεων που πρέπει να ανασυσταθούν πριν από τη χρήση.

Μετά την ανασύσταση, διατηρείται μέχρι 6 ώρες σε θερμοκρασία 2 ° έως 30 ° C.

Κάθε φιαλίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 5 ή 6 ή ακόμη και 7 δόσεις των 0,3 ml.

Η ανοσοποίηση απαιτεί δύο ενέσεις IM (δελτοειδή) και η δεύτερη πραγματοποιείται ιδανικά την Η21 μετά την πρώτη.

Η ανοσοποίηση αρχίζει να αναπτύσσεται περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη ένεση.

Οι υλικοτεχνικοί λόγοι και η ανάγκη μερικής ανοσοποίησης όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ωστόσο, δικαιολογούν τη δεύτερη ένεση έως την Η42.

Η αποτελεσματικότητα του είναι 95%, ανεξάρτητα από το φύλο, ή με μια πιθανή συννοσηρότητα ή την ηλικία.

Το εμβόλιο αντενδείκνυται σε οποιοδήποτε άτομο που είχε προηγουμένως εμφανίσει σοβαρές αλλεργικές εκδηλώσεις.

Συγκριτικά, αυτό του εμβολίου κατά της γρίπης είναι 30 έως 60% αποτελεσματικό ανάλογα με την ηλικία και το προφίλ των εμβολιασμένων ατόμων, και εκείνο της ιλαράς περίπου 97%.

Αυτό το εμβόλιο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι των αγγλικών και νοτιοαφρικανικών παραλλαγών του κορωνοϊού.

Οι παρενέργειες είναι συχνές αλλά ήπιες: πόνος, ερυθρότητα, πιθανό πρήξιμο στο σημείο της ένεσης την εβδομάδα μετά τη διαδικασία εμβολιασμού και εξαφάνιση τους σε 1 έως 2 ημέρες.

Επίσης πυρετός, ρίγη, κόπωση, πονοκέφαλος ή μυϊκός πόνος για 1 έως 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, που συνήθως υποχωρούν εντός 1 έως 2 ημερών.

Το εμβόλιο αντενδείκνυται σε οποιοδήποτε άτομο που είχε προηγουμένως εμφανίσει σοβαρές αλλεργικές εκδηλώσεις.

Η παρακολούθηση για 15 λεπτά είναι απαραίτητη μετά την ένεση.

Η θεραπεία για αναφυλακτικό σοκ πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη εάν χρειαστεί.

Ελλείψει δεδομένων, δεν συνιστάται εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, εκτός εάν υπάρχει υψηλός κίνδυνος σοβαρής νόσου (συζήτηση κατά περίπτωση).

Ο εμβολιασμός συνιστάται σε άτομα που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία, καθώς και σε περιπτώσεις λοίμωξης από HIV.

Σε ένα άτομο που έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο, πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί μια δοκιμή RT-PCR: η ανοσοποίηση είναι δυνατή εάν είναι αρνητικό το τεστ.

Εμβόλιο Moderna

Το «εμβόλιο Covid-19 Moderna» βασίζεται στην ίδια φαρμακολογική λογική με το εμβόλιο Comirnaty.

Το mRNA που εισάγεται στα κύτταρα ξενιστές, προστατεύεται σε νανοσωματίδια λιπιδίων, και ενεργοποιεί την έκφραση της πρωτεΐνης S του ιού εκεί, εξ ου και η ανοσοαπόκριση.

Η ένδειξή του είναι παρόμοια με την προηγούμενη (άτομα ≥ 18 ετών).

Το σκεύασμά του παραμένει σταθερό για 7 μήνες μεταξύ - 20 και - 15 ° C (θερμοκρασία συμβατικού καταψύκτη): ως εκ τούτου η κατανομή του είναι ευκολότερη από την απαιτούμενη από το εμβόλιο Comirnaty.

Το μη ανοιγμένο φιαλίδιο μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο στους 2 έως 8 ° C, προστατευμένο από το φως, για 30 ημέρες το πολύ.

Μετά την απόψυξη, το προϊόν δεν πρέπει να επανα-καταψυχθεί.

Το κλειστό φιαλίδιο μπορεί να αποθηκευτεί στους 8-25 ° C για έως και 12 ώρες.

Η σταθερότητα κατά τη χρήση έχει αποδειχθεί για 6 ώρες στους 2–25 ° C μετά την αρχική διάτρηση του φιαλιδίου, αλλά μικροβιολογικά το προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα.

Το εμβόλιο διατίθεται σε φιαλίδιο 10 δόσεων, έτοιμο για χρήση μετά την απόψυξη.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με δύο ενέσεις IM (δελτοειδές) με όγκο 0,5 ml που περιέχει 100 μg mRNA.

Τηρείται μια περίοδος 28 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων.

Η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξετάζεται μόνο εάν το πιθανό όφελος υπερτερεί του δυνητικού κινδύνου για τη μητέρα και το έμβρυο.

Αυτό είναι ένα ελάχιστο όριο: σε περίπτωση καθυστέρησης στην ένεση της δεύτερης δόσης, ο εμβολιασμός μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να χρειάζεται να επαναληφθεί το αρχικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περίπου 94% σε όλες τις ομάδες σε συνδυασμό και σχεδόν το 91% σε άτομα υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από σοβαρή Covid.

Εκτός από τις παροδικές τοπικές και συστημικές αντιδράσεις που περιγράφονται συμβατικά μετά τον εμβολιασμό, μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί ιατρογενές πρόβλημα.

Όπως και με το εμβόλιο Comirnaty, η χρήση αυτού του εμβολίου δεν συνιστάται σε ένα άτομο με ιστορικό σοβαρών αλλεργιών αναφυλακτικού τύπου, και είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό και να χορηγείται άμεσα ιατρική θεραπεία αναφυλακτικού σοκ.

Η χορήγηση του εμβολίου Moderna κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξετάζεται μόνο εάν το πιθανό όφελος υπερτερεί του δυνητικού κινδύνου για τη μητέρα και το έμβρυο.

Το εμβόλιο AstraZeneca-Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το εμβόλιο ChAdOx1-S (AZD-1222) ή το εμβόλιο "Covid-19 AstraZeneca" χρησιμοποιεί έναν αδρανοποιημένο αδενοϊό πιθήκου ως φορέα mRNA.

Προκαλεί την έκφραση της πρωτεΐνης S του ιού, εξ ου και η ανοσολογική αντίδραση.

Η ένδειξή του είναι πανομοιότυπη με εκείνη άλλων αντι-Covid εμβολίων (σε άτομα ηλικίας ≥ 18 ετών).

Η αποθήκευση αυτού του εμβολίου δεν επιβάλλει ιδιαίτερο περιορισμό: είναι σταθερό για 6 μήνες στους 2 έως 8 ° C (ψυγείο).

Παρουσιάζεται σε φιάλη που περιέχει οκτώ ή δέκα δόσεις των 0,5 ml, χορηγείται μέσω οδού IM (δελτοειδής) σε δύο δόσεις σε απόσταση 4 έως 12 εβδομάδων.

Σε περίπτωση καθυστέρησης στην ένεση της δεύτερης δόσης, ο εμβολιασμός μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να είναι απαραίτητο να επαναληφθεί το αρχικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το ανοιγμένο μπουκάλι μπορεί να αποθηκευτεί για 6 ώρες στους 2 έως 25 ° C.

Η συνολική αποτελεσματικότητα είναι σχεδόν 71%. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 90% όταν το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι μισή δόση ως η πρώτη ένεση, στη συνέχεια μια τυπική δόση λίγες εβδομάδες αργότερα (ωστόσο, αυτό το πρόγραμμα έχει χορηγηθεί σε μια περιορισμένη ομάδα ατόμων και μια μελέτη θα συμπληρώσει τα τρέχοντα δεδομένα).

Το προφίλ ασφαλείας είναι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων εμβολίων, με, πάλι, τον κίνδυνο αναφυλακτικού σοκ.

Η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξετάζεται μόνο εάν το πιθανό όφελος υπερτερεί του δυνητικού κινδύνου για τη μητέρα και το έμβρυο.

Φθηνό και εύκολο στην αποθήκευση, αυτό το εμβόλιο διευκολύνει την ανοσοποίηση του πληθυσμού σε μεγάλη κλίμακα.

Όποια και αν είναι η επιλογή εμβολίου, οι ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες.

Δεν είναι γνωστό, για παράδειγμα, πόσο καιρό ένα εμβολιασμένο άτομο παραμένει προστατευμένο (τουλάχιστον οκτώ μήνες ενόψει πρόσφατων μελετών σχετικά με την επίκτητη ανοσία μετά την ασθένεια) και επομένως εάν θα είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται τακτικοί εμβολιασμοί ενίσχυσης.

Όσον αφορά το εάν το εμβόλιο εμποδίζει ένα άτομο να μολύνει άλλα άτομα (πέρα από την προστασία που παρέχεται ατομικά από τη μόλυνση), φαίνεται τώρα πιθανό ότι ο εμβολιασμός προκαλεί τουλάχιστον ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας.

Με τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμού, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η συλλογική ανοσία κατά του SARS-CoV-2 δεν θα επιτευχθεί φέτος: αυτό μας υπενθυμίζει τη σημασία της εφαρμογής των συνήθων προστατευτικών μέτρων ξανά και ξανά.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων