fbpx

Εικόνες του SARS-CoV-2 να Προσβάλλει τα Κύτταρα του Αναπνευστικού

O SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός που προκαλεί την COVID-19, προσβάλει κυρίως (αλλά όχι μόνο) το αναπνευστικό σύστημα.

Ερευνητές στις ΗΠΑ (Camille Ehre, Ph.D., University of North Carolina School of Medicine, Chapel Hill), επιμόλυναν ανθρώπινα κύτταρα επιθηλίου των βρόγχων με τον ιό, μέσα σε ειδικές συνθήκες εργαστηρίου.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Χολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα του πειράματος.

Τα κύτταρα εκτέθηκαν σε σωματίδια του ιού σε αναλογία 3: 1 (δηλαδή 3 σωματίδια ιού για κάθε κύτταρο).

Κατόπιν τα κύτταρα αυτά εξετάστηκαν 96 ώρες μετά τη μόλυνση τους με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης.

Αυτή η εικόνα προσφέρει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του τι ακριβώς συμβαίνει στα κύτταρα που βρίσκονται στους αεραγωγούς του ανθρώπου όταν αυτά μολυνθούν από τον ιό.

Εικόνες του SARS-CoV-2 να Προσβάλλει τα Κύτταρα του Αναπνευστικού.

Στην εικόνα φαίνεται τμήμα ενός μολυσμένου κυττάρου, όπου διακρίνονται οι κροσσοί του και στις άκρες τους είναι προσκολλημένη η βλέννη που παράγουν.

Σε υψηλότερη μεγέθυνση φαίνονται η δομή (με τις μικρές προεξοχές) και το πλήθος σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 που έχουν παραχθεί και έχουν εξέλθει από τα επιθηλιακά αυτά κύτταρα.

Η παραγωγή των σωματιδίων του ιού ήταν περίπου 3 × 106 (3 εκατομμύρια) ιϊκές πλάκες ανά καλλιέργεια (είναι μια μονάδα μέτρησης για καλλιέργειές ιών που είναι ανάλογο του πλήθους των σωματιδίων του ιού αλλά δεν περιγράφει ακριβώς των αριθμό των σωματιδίων του ιού), ένα εύρημα που είναι ενδεικτικό με μεγάλο αριθμό ιών που παράγονται και απελευθερώνονται ανά κύτταρο.

Σε αδρές γραμμές σε ένα εργαστηριακό τρυβλίο που περιέχει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπινα κύτταρα, έχουν δει τον ιό να εμφανίζει εκρηκτική αύξηση από περίπου 1.000 σωματίδια σε περίπου 10 εκατομμύρια μέσα σε 3-4 ημέρες.

Σε έγχρωμη απόδοση η εικόνα δείχνει τα ανθρώπινα κύτταρα που είναι μολυσμένα με τον SARS-CoV-2 (μωβ) καλυμμένα με κροσσούς (μπλε).

Σε έγχρωμη απόδοση η εικόνα δείχνει τα ανθρώπινα κύτταρα που είναι μολυσμένα με τον SARS-CoV-2 (μωβ) καλυμμένα με κροσσούς (μπλε).

Αυτοί οι κροσσοί καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αεραγωγών και βοηθούν στον καθαρισμό της βλέννας (φαίνεται με κίτρινο-πράσινο) που έχει παγιδέψει τη σκόνη και άλλα «σκουπίδια» από τους πνεύμονες.

Οι αναδυόμενοι από την επιφάνεια αυτών των μολυσμένων κυττάρων φαίνονται τα χιλιάδες σωματίδια του κορωνοϊού με κόκκινο.

Αυτή η δραματική αύξηση των σωματιδίων του ιού βοηθά να καταλάβουμε πώς ο ιός εξαπλώνεται τόσο εύκολα από τους πνεύμονες σε άλλα όργανα του σώματος καθώς και σε άλλα άτομα, ειδικά σε πολυσύχναστους, εσωτερικούς χώρους όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν τις αποστάσεις τους.

Εικόνες όπως αυτή βοηθούν να κατανοήσουμε τη σημασία της αποφυγής του συνωστισμού (ειδικά σε εσωτερικούς χώρους), της μάσκας και του συχνού πλυσίματος των χεριών.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων