fbpx

Καταπολέμηση των Ελλείψεων των Αποθεμάτων

Παρουσιάστηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια νέα «φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη» που στοχεύει ειδικότερα στην καταπολέμηση των ελλείψεων των αποθεμάτων, αλλά προκαλεί τον σκεπτικισμό ορισμένων φαρμακοποιών.

Καταπολέμηση των Ελλείψεων των Αποθεμάτων

Η «στρατηγική» περιλαμβάνει την ενημέρωση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας και χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Επιτροπής, το πρώτο βήμα είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα, είτε συνταγογραφούνται είτε όχι.

Στη συνέχεια, η στρατηγική επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία της βιομηχανίας, ιδίως για την κάλυψη των «ανεκπλήρωτων αναγκών», συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών για σπάνιες ασθένειες και των νέων αντιμικροβιακών.

Στοχεύει επίσης στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της παρασκευής φαρμάκων, καθώς και των υπολειμμάτων τους.

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού και ενίσχυση της διαφοροποίησής τους, ειδικά για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Τέλος, η στρατηγική στοχεύει στην προώθηση της επιρροής και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή η στρατηγική θα τεθεί σε εφαρμογή έως το 2022 και θα αναθεωρήσει τη φαρμακευτική νομοθεσία, προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις μέσω συγκεκριμένων μέτρων, ιδίως μέσω υποχρεώσεων εφοδιασμού και αυστηρότερη διαφάνεια, με προηγούμενη κοινοποίηση ελλείψεων και αναλήψεων, με αυξημένη διαφάνεια των αποθεμάτων και ενισχυμένο συντονισμό σε ολόκληρη την Ένωση, καθώς και μηχανισμούς παρακολούθησης, διαχείρισης και αποφυγής ελλείψεων.

Το εν λόγω έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από την προμήθεια φαρμάκων και πρώτων υλών που παράγονται εκτός των συνόρων της και υπενθυμίζει ότι οι ελλείψεις είναι όλο και πιο συχνές για προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για πολλά χρόνια και έχουν περίπλοκες αιτίες, πέρα ​​από το απλό ζήτημα των τόπων παραγωγής.

Το κείμενο αναφέρει ανάμεσά τους στρατηγικές μάρκετινγκ, παράλληλο εμπόριο, έλλειψη ορισμένων δραστικών ουσιών και πρώτων υλών, αδυναμία των υποχρεώσεων των δημόσιων υπηρεσιών, ποσοστώσεις προμήθειας και ζητήματα που σχετίζονται με την τιμολόγηση και την επιστροφή χρημάτων.

Ο επίσημος εκπρόσωπος των Ευρωπαίων φαρμακοποιών, η PGEU, χαιρέτισε την έγκριση αυτού του εγγράφου.

Ο πρόεδρός της, ο Πορτογάλος Ντουάρτε Σάντος υποστηρίζει πως η πανδημία COVID-19, αλλά και ο δραματικός αντίκτυπος των συνεχώς αυξανόμενων ελλείψεων, απαίτησε ένα σχέδιο αυτής της κλίμακας.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων