fbpx

Απειλεί η Amazon τα Φαρμακεία στην Ευρώπη;

Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας της Amazon Pharmacy στις Ηνωμένες Πολιτείες μαρτυρεί τις φιλοδοξίες του παγκόσμιου ηγέτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στον τομέα της υγείας.

Ωστόσο, περισσότερο ή λιγότερο μακροπρόθεσμα, μπορούμε να φανταστούμε ότι η Amazon θα παραδίδει φάρμακα και στην Ευρώπη; Απειλεί η Amazon τα Φαρμακεία στην Ευρώπη;

Αντιμέτωποι με την καταιγίδα της Amazon, πόσο καιρό θα αντέξουν τα ευρωπαϊκά ρυθμιστικά αναχώματα;

Εν μέσω της επιδημίας Covid-19, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon ξεκινά το διαδικτυακό φαρμακείο του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια νέα υπηρεσία που επιτρέπει στους πελάτες να αποστείλουν μια συνταγή από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό τους.

Έτσι, θα μπορούν να αποθηκεύονται οι πληροφορίες ασφάλισης υγείας σε ασφαλές προφίλ.

Μπορούν επίσης να ζητήσουν από το γιατρό τους να στείλει τις συνταγές απευθείας στην Amazon Pharmacy.

Και για να προσελκύσουν πελάτες, θα προσφέρονται εκπτώσεις 80% στα γενόσημα φάρμακα και 40% στα πρωτότυπα φάρμακα σε αγοραστές που πληρώνουν ιδιωτικά, χωρίς μεσολάβηση ασφαλιστικού φορέα.

Αυτό το νέο «πραξικόπημα» από την Amazon στον τομέα της υγείας, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των μετοχών των φαρμακευτικών αλυσίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CVS, Walgreens, Rite Aid) και των μετοχών των διανομέων φαρμάκων στο χρηματιστήριο.

Ενώ η δυσαρέσκεια βρυχάται στην Ευρώπη λόγω της εκτεταμένης λιανικής ανάπτυξης της Amazon, αυτή η νέα ανακοίνωση από την εταιρεία του Jeff Bezos θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές ανησυχίες.

Η Amazon δεν θα είναι ικανοποιημένη μόνο πουλώντας ΜΗΣΥΦΑ στην Ευρώπη

Όλοι όσοι ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Amazon θέλει να διακινήσει φάρμακα στην Ευρώπη και δεν έχει καμία πρόθεση να μείνει μόνο διακινώντας παραφάρμακα και ΜΗΣΥΦΑ, αλλά θα στοχεύσει στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα γενόσημα, τις ηλεκτρονικές συνταγές ...

Φυσικά, χάρη στη δράση και στα ρυθμιστικά πλαίσια που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε οπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Amazon παρά την έντονη άσκηση πίεσης στις Βρυξέλλες.

Αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούμε ότι δεν μπορεί να συμβεί εδώ, εκτός εάν υπάρχουν νομοθετικές αλλαγές.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα στα μέλη της για ελεύθερη διακίνηση φαρμάκων.

Πώς να αντιμετωπίσετε την Amazon;

Ωστόσο, η νομοθετική προστασία που προσφέρει η ελληνική νομοθεσία, απαιτεί την υποστήριξη του ιστότοπου ενός διαδικτυακού φαρμακείου από ένα φυσικό φαρμακείο, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να εμπορεύεται προϊόντα στο Διαδίκτυο, ενώ ακόμη δεν επιτρέπονται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και πόσο μάλλον τα συνταγογραφούμενα!

Αλλά σε όλες τις χώρες όπου η Amazon ήθελε να εγκατασταθεί, κατέληξε να το καταφέρει.

Μήπως θα πρέπει να φοβόμαστε λοιπόν έντονα ότι σε 3, 4 ή 5 χρόνια, η Amazon θα επιτύχει τους σκοπούς της, με αποτέλεσμα τα φαρμακεία να χάσουν μεταξύ 5 και 10% του κύκλου εργασιών τους;

Εδώ υπάρχουν 2 απόψεις.

Η μια  θα ήταν να βοηθήσουμε τα φαρμακεία να ενισχύσουν τη θέση τους στις διαδικτυακές πωλήσεις.

Αν υπάρχουν στα Ευρωπαϊκά διαδικτυακά φαρμακεία οι ίδιες δυνατότητες διακίνησης με εκείνες που υιοθετεί η Amazon, και η δυνατότητα πιο εύκολης επικοινωνίας με τους πελάτες, αυτό θα δυσκολέψει την διείσδυση της Amazon  και θα επιτρέψει στους φαρμακοποιούς να διατηρήσουν τον έλεγχο.

Μία άλλη άποψη είναι ότι αν χαλαρώσουμε τους κανόνες διακίνησης και επικοινωνίας  στις διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων, αυτό ισοδυναμεί με το άνοιγμα της πόρτας στην Amazon.

Θα τους δείξουμε ότι τα μοντέλα μας συγκλίνουν και έτσι η Amazon θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία.

Δύο αντιτιθέμενες απόψεις που δείχνουν σε ποιο βαθμό προβληματίζει το θέμα.

Απειλεί η Amazon τα Φαρμακεία στην Ευρώπη;

Ο ασθενής-καταναλωτής είναι το «κλειδί»

Για να περιορίσουμε την επιρροή της Amazon, βασιζόμαστε επίσης σε μια αλλαγή στη νοοτροπία των καταναλωτών, που είναι ευαίσθητοι στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μικροί έμποροι τις τελευταίες εβδομάδες του εγκλεισμού.

Ορισμένοι πελάτες προτιμούν τις διαδικτυακές πωλήσεις, άλλοι συνειδητοποιούν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι πανάκεια.

Συνολικά, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις δεν απογειώνεται πολύ, εξαιτίας τριών πολύ σημαντικών εμποδίων: τον φόβο των ψεύτικων προϊόντων, τους μεγάλους χρόνους αναμονής και τη δυσπιστία απέναντι στους «μεγάλους παίκτες».

Πού είναι σήμερα οι σχέσεις μεταξύ φαρμακείων και της Amazon;

Γνωρίζουμε ήδη ότι πολλά φαρμακεία στην Ευρώπη χρησιμοποιούν την Amazon από τις  αρχές του 2019 για τη διανομή προϊόντων υγιεινής, ομορφιάς και καλλυντικών.  

Και φυσικά γνωρίζουν ότι δεν κερδίζουν και πολλά, όταν αυτή η πλατφόρμα τους παίρνει 10-15% από το περιθώριο κέρδους τους.

Η ηλεκτρονική συνταγή στην Ευρώπη κινδυνεύει να αποτελέσει πύλη εισόδου για την Amazon

Ο Γενικός Αντιπρόσωπος της AFIPA, Luc Besançon εξετάζει τα χαρακτηριστικά της νέας προσφοράς της Amazon και το επιχειρηματικό της μοντέλο, έναντι του οποίου προστατεύονται σήμερα τα Ευρωπαϊκά  φαρμακεία.

Αλλά για πόσο καιρό;

Η δημιουργία της Amazon Pharmacy ήταν αρκετά προβλέψιμη και ακολούθησε την εξαγορά της Pill Pack, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στη ψηφιακή προετοιμασία των δόσεων χορήγησης  για τους χρόνιους ασθενείς και την ένταξή της στην επιχείρηση Amazon.

Η Amazon διαθέτει ήδη άδειες λειτουργίας σε σχεδόν όλες τις αμερικανικές πολιτείες, και πάνω απ' όλα, προσφέρει εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων οι οποίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαφέρουν ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς.

Ένα ανταγωνιστικό κριτήριο που δεν σχετίζεται με τις χώρες της Ευρώπης.

Μπορεί η Amazon Pharmacy να αποτελέσει απειλή για τα φαρμακεία στην Ευρώπη;

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon Pharmacy αφορά ουσιαστικά το υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Συνεπώς με τη γενίκευση της ηλεκτρονικής συνταγής, ένα φρένο στην Ευρώπη θα αρθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται επί του παρόντος για τη διαλειτουργικότητα, σκοπός της οποίας είναι να δημιουργήσει μια ενιαία αγορά όπου οι διάφοροι πάροχοι ανταγωνίζονται άμεσα.

Επιπλέον, μεγάλα διαδικτυακά φαρμακεία έχουν καταλάβει τη σημασία του θέματος και τώρα επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρονική συνταγή και τη διανομή στο σπίτι.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων